La plaça de la Vila més grisa

La diada de Fires, celebrada ahir a Vilafranca, va ser àgil, efectiva i resolutiva: les tres colles locals van alçar nou castells de diferents nivells (de 6, de 7, de 8 i de 9) en 45 minuts, sense cap intent ni desmuntat. És a dir, cap persona del públic va poder al·legar que l’actuació va ser llarga ni feixuga. El problema, però, no és aquest, sinó que tampoc no hi hauria gaire gent del públic en condicions de queixar-se… fonamentalment, perquè quasi no hi havia públic.

Veure que a la plaça de la Vila de Vilafranca llueix el gris de la rajoles mentre es fan castells –inclosos castells de 9– no és la millor fotografia per a la població que li agrada lluir la condició de Plaça més castellera. L’aspecte que oferia la plaça ahir era pobre, excessivament pobre, per a una localitat de primer ordre casteller com és Vilafranca.

Què falla, doncs? És reversible aquesta situació? La diada de Fires era, fins fa una vintena d’anys, la primera cita castellera a la capital del Penedès. Ahir, va ser la sisena actuació que es va fer a la ciutat en el que portem d’inici de temporada. Els verds ja hi havien actuat dos cops (diades del Cal Figarot i del Graller), els Xicots dos més (l’actuació d’homenatge a Carme Alomà i la d’inici de temporada) i la Jove un (la de Sant Jordi). És a dir, quan tot just la parròquia vilafranquina obre el teló casteller, ja s’han fet sis actuacions a la població. El cas més paradoxal (i trist) va ser el del 22 d’abril, quan verds i vermells van convocar dues actuacions el mateix dia i a la mateixa hora a només 300 metres de distància.

Enguany, la Comissió de Fires de Vilafranca va proposar traslladar aquesta actuació al recinte firal, on diumenge a la tarda van actuar els Falcons. Ho van fer com un reclam per portar gent a una cita que, des que va marxar als afores de la ciutat lluita constantment per no perdre públic. En la seva proposta es va valorar també l’opció de fer-la dissabte a la tarda i, fins i tot, celebrar-la al camp de futbol, que és al costat,, però tant els Castellers de Vilafranca com els Xicots no es van sentir prou còmodes amb el possible canvi i van apostar per a que es mantingués a l’escenari habitual.

El protocol d’actuacions castelleres a Vilafranca estableix que les tres colles locals poden celebrar una diada a l’any a la plaça de la Vila, que acull també les tres cites de Festa Major i la diada de Fires. En cas que celebrin un aniversari amb data rodona –com enguany els verds, que fan 70 anys– també poden fer servir com a escenari el tradicional emplaçament vilafranquí. Per aquest motiu, en els darrers anys, les colles han sovintejat altres places, que, en alguns casos han sabut trobar el seu encant. És el cas, per exemple, de la plaça de la Constitució (antigament coneguda com a plaça del Blat), on els verds celebren Sant Miquel i els Xicots la seva diada d’aniversari, totes dues el setembre.

La fotografia d’ahir a Vilafranca és extensible a la immensa majoria de places castelleres. Les colles estan capficades en la consecució dels seus objectius tècnics i s’acostumen a oblidar d’una part fonamental de la litúrgia castellera: el públic. Les colles necessiten rodar construccions i castellers i omplen els seus calendaris d’actuacions sense cap tradició ni context festiu. Es tracta d’una decisió que respon a criteris de lògica tècnica: quants més castells inferiors més fàcilment arribaran els superiors. El problema, però, és que el públic no està disposat a cremar tantes hores en diades amb interès relatiu, i menys encara quan el nivell ha pujat tant que veure un 3 o un 4de9 amb folre, malauradament, hagi perdut atractiu.

A Valls, per cert, dissabte a la tarda, la fotografia que oferia la plaça de l’Oli, on la Vella va celebrar la Diada dels Pagesos, era sensiblement diferent a la d’ahir a Vilafranca. Un emplaçament petit –i amb un encant feliçment recuperat– ajudava a portar una sensació de major grandesa als castells alçats, gairebé del mateix nivell que els vistos ahir davant l’Ajuntament vilafranquí. L’emplaçament, la dosificació del calendari i l’hora (els dissabtes a la tarda, definitivament, combreguen més públic que els diumenges al migdia) van fer treure més rèdit a la cita.

SANTI TERRAZA

Foto: 3de9 amb folre dels Castellers de Vilafranca amb la plaça gairebé buida (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Rosats i verds ja van de tripletes

Calendaris al límit

Castells sense públic

Castells a l’hora i alhora

Hi ha públic per a tantes actuacions?

Els castells a l’antiga i la durada

El temps sí que importa

Començar més d’hora i acabar aviat

Castells per a les colles o per al públic?