La Vella guanya volum

El principal objectiu és rodar –i, sobretot, rotar– castellers, sense que ningú no es consideri imprescindible, dosificant les forces i obrint la porta a estrenes de posicions o, fins i tot de pis, que puguin donar rèdit al llarg de la temporada. El full de ruta d’Albert Martínez, cap de colla de la Vella, passa ara per obrir el nombre de recursos al màxim. És el que ell anomena “volum”, que ha esdevingut la paraula de referència en els cercles tècnics de la colla.

Guanyar volum és ampliar la bossa de castellers capaços d’anar als llocs més compromesos de les construccions, especialment al tronc. En temporades llargues i exigents com les actuals, les colles necessiten disposar d’un bon fons d’armari per evitar carregar més del necessari als castellers titulars i, al mateix temps, disposar d’alternatives per si les circumstàncies ho requereixen. Però, a banda d’aquesta dosificació de forces, els compassos inicials de temporada també permeten experimentar en algunes posicions dels troncs amb castellers que ocupaven un altre rengla o pis.

Això és el que està mirant de fer Albert Martínez en aquest primer tram de temporada. Els primers balanços ofereixen resultats satisfactoris: diumenge passat a Lleida va estrenar una quint al 3de9 amb folre (que baixava de dalt i que mai abans havia pujat al quint en castells de 9), un segon i un dos al 5de8 i una quart al 4de8 amb el pilar, al qual ja via estrenat el segon del pilar la setmana abans. Quan les estrenes arriben en els mesos inicials de temporada permeten obrir el ventall de cara als trams posteriors, més exigents i de major compromís.

El volum que Martínez vol guanyar aquestes setmanes reflecteix el que va recollir en la darrera Santa Úrsula: els poms dels tres castells alçats (2de8sf, 4de10fm i 4de9sf) van ser diferents, llevat d’un dos que va repetir en dues construccions. El cap de colla vol relleus en el màxim de posicions possibles, ampliar les opcions de tria i fomentar la sana competitivitat de millora dels seus castellers.

I aquesta dinàmica també es manifesta en els castells límit. Dilluns van posar l’aixecador al 2de7 net amb algun recanvi. L’assaig del 2 net està començant agafar bones mides al Portal Nou i la col·locació de l’aixecador a mitjans de maig constitueix un bon símptoma.

Amb tot, el circuit cap a la gamma extra dels rosats enguany evitarà els excessos de l’any passat, en què el primer castell superior al 3de9f que van dur a plaça va ser el 3de10fm, que van intentar per Sant Joan. La Tècnica encara no ha decidit quan i quines construccions de gamma extra seran les primeres en treure a plaça, però tot indica que les bàsiques (2de9fm, 5de9f, 4de9fp) ho faran abans que les considerades premium. Divendres passat ja van col·locar els quints al 5de9 amb folre, mentre que les proves de 2 i de 4 amb el pilar també comencen a prendre cos.

Albert Martínez no vol córrer i tampoc vol que la pressió els condicioni el seu camí. En any de Concurs i amb reptes immensos al davant –com, per exemple, el 9de9 amb folre– el correcte moviment de peces resulta més decisiu que mai. Dissabte vinent, la Vella té la primera cita de compromís del calendari: la Diada dels Pagesos a l’emblemàtica plaça de l’Oli de Valls. Els dos darrers anys, els rosats han dut el 3 i el 4de9 amb folre a aquesta exhibició. Enguany, tindran algunes baixes significatives i el 3 encara no està decidit que entri en l’agenda. Albert Martínez no vol forçar la màquina i pretén treure el màxim de suc al 5 i el 4 amb el pilar, pensant en pujar-los de pis, però també en què esdevinguin laboratoris per millorar encara més la fórmula.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Pinya i folre del 3de9f de la Colla Vella, el passat diumenge a Lleida

Foto 2: La Vella va estrenar una nova quint a Lleida, que mai abans havia pujat en aquest pis en castells de 9

Articles relacionats:

La Vella completa el 3de9f i els verds el coronen

El 3de9f, el castell de 9 que ‘mai’ cau

La Vella amb el pilar al mig

El tercer trio d’asos de la Vella

La Vella manté el seu regnat

La catedral de la Vella es lleva d’hora

La Vella surt del laberint

Albert Martínez serà el nou cap de colla de la Vella

La Vella d’ara és molta Vella

Les colles de Valls i l’ordre

La Vella trenca la Història (amb majúscules)

Per què Santa Úrsula és diferent?

No és el què, sinó el com