Vella i verds en una cursa de fons

Aquest inici de temporada ve marcat pel frec a frec que mantenen la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca. Les dues colles més en forma del moment i que semblen contestar-se amb els seus resultats. Verds i rosats fan el seu camí però de reüll es miren i en l’horitzó final tenen el Concurs. La temporada va començar amb domini rosat amb la gira per Sicília, i el fons d’armari dels vallencs els posa en un lleuger avantatge un cop superades les respectives cites de Sant Isidre i de les Fires. La Colla Vella està per sobre de les prestacions que presentava ara fa un any, se’ls hi nota el rodatge, i els verds estan encara posant a punt la maquinària. La cursa és llarga i es preveu entretinguda.

Els resultats del cap de setmana no han estat gaire diferents: tripleta vilafranquina dels rosats i tripleta màgica (vallenca) pels derds. Un curiós canvi de rol a partir del tercer castell. Ara fa un any, la Colla Vella va fer la tripleta màgica per Sant Isidre i els Castellers de Vilafranca la tripleta amb el 3de8 amb l’agulla a les Fires. Els vallencs no van estrenar el pilar de 6 i el castell amb el pilar fins més endavant, enguany són els de Cal Figarot els que no han tret encara el castell de 8 amb l’agulla i el pilar de 7 amb folre no ha arribat a les Fires –el portaven fent cada fira des del 2011, llevat del 2013–.

La partida tot just acaba de començar, però, l’especial duel entre aquestes dues colles punteres tornarà a ser un dels elements d’atenció de la temporada. De principi a fi, compten els resultats i també les maneres. En aquest sentit, la Colla Vella està presentat credencials per discutir l’implacable domini dels verds: la colla que ha guanyat els darrers vuit Concurs.  De moment tot es fonamenta en les dades de poques actuacions però també hi ha quelcom de sensació de equilibri de forces. Un escurçament de diferències que s’ha anat ajustant en les darreres temporades.

Enguany, la Colla Vella ha pres la iniciativa, tot i que el primer castell de 9 va ser verd, ara caldrà veure com segueix el guió. L’any passat els de Vilafranca van donar un cop d’autoritat el 10 de juny a Valls, a la diada del Pati, els verds van clavar el 3de9 amb folre i l’agulla i la torre de 9 emmanillada en un desembarc sense precedents. La Colla Vella va provar de donar un cop de puny per Sant Joan amb el castell de 10. La cursa la guanya el qui arriba millor al final de temporada, enguany al Concurs, però totes les passes compten: les encertades i les errades.

Comparativa de castells a 21 de maig. Amb la diferencia respecte el 2017:

Colla Vella 2018 dif 2017
3de9f 2 d = d
4de9f 1 d = d
4de8p 3 d +3 d
5de8 1 d -2 d
2de8f 2 d = d
3de8 6 d +2 d
Pde6 6 d +6 d
4de8 6 d +1 d
2de7 6 d +2 d
9de7 4 d +4 d
3de7s 1 d +1 d

Comparativa de castells a 21 de maig. Amb la diferencia respecte el 2017:

Castellers de Vilafranca 2018 dif 2017
3de9f 2 d +1c +1c
4de9f 1 d = d
3de8a -1 d
5de8 1 d +1 d
Pde7f -1 d
Tde8f 3 d = d
3de8 3 d -3 d
Pde6 3 d +1 d
4de8 6 d -1 d
Tde7 2 d -2 d
9de7 2 d +1 d
3de7s 4 d -1 d

JORDINA ARMILLA

Foto: La Colla Vella preparant el 4de9sf el passat Sant Fèlix, mentre els Castellers de Vilafranca els observen

Articles relacionats:

La Vella completa el 3de9f i els verds el coronen

La ‘Setmana del retrovisor’ o els castells en màxima intensitat

El canvi de cromos entre les colles punteres