Viure (i sobreviure) al 4de8

El 4de8 és un dels grans castells de la història: és el Carro gros. Sempre cobejat, al llarg dels anys va fer de les colles que l’assolien guanyar-se un nou estatus en el món casteller, un pas endavant important. Arribar a la categoria de 8 pisos era, i és, fer-se gran. No obstant com diu la dita: “el difícil potser no es arribar-hi, sinó mantenir-s’hi”.

Durant molts anys –des de la davallada del segle XIX i la primera meitat del segle XX–, el 4de8 era un límit i durant més de vint anys, fins i tot, va resultar inabastable, fins que el 1932 el va coronar la Colla Vella i l’any següent el va completar la Colla Nova. El primer 3de8 no es va carregar fins el 1934 –i descarregar el 1951– i per a moltes places la possibilitat de veure el 4de8 en mans dels Xiquets de Valls o els del Vendrell era tot un premi. D’aquí l’expressió carro gros, venir amb el carro més gran carregat de Xiquets per fer els castells més desitjats. L’expressió carro gros va quedar associada al 4de8, quan en realitat es volia destacar el conjunt o el desig de veure altres grans castells del moment en una mateixa diada.

El 2017 ens va deixar dues fites històriques sobre el 4de8. Per primera vegada en la història, 30 colles el van descarregar en una sola temporada –el 2016 van ser 29–, i a més, amb la curiositat que totes les colles que el van portar a plaça en van descarregar, com a mínim, un. Això no succeïa des del 1976, quan en aquella època les quatre colles que el van dur a plaça, les quatre colles grans del moment, el van completar. En 40 anys sempre hi ha hagut colles que l’han dut a plaça sense èxit total. Perquè, efectivament, el 4de8 és el castell desitjat, el castell que per a moltes colles durant molts anys era un castell màxim, no sempre es a l’abast, malgrat que el món casteller ha arribat a nivells de màxima expressió.

La segona fita històrica registrada l’any passat és que per primera vegada el 4de8 va sobrepassar la xifra dels 300 descarregats en una sola temporada. Fins l’any 1995 no es va passar dels 100 i fins l’any 2011 dels 200.

Any rere any, més colles consoliden la categoria de 8 pisos, com d’altres intenten ser regulars en aquesta categoria i no baixar el seu estatus. A hores d’ara ningú no s’imagina una temporada on colles com els Bordegassos de Vilanova, els Castellers de Lleida, els Castellers de Terrassa o els Sagals d’Osona, per posar uns breus exemples, no assoleixin el 4de8. Però certament no és, ni ha estat, un camí fàcil, consolidar durant tantes temporades seguides el castell de 8. Aquestes quatre colles amb la categoria més que consolidada han patit de valent alguns anys per fer castells de 8 o, fins i tot, han tancat temporada sense arribar-hi.

Entre les colles que recentment han arribat als castells de 8 n’hi ha dues que l’any passat van destacar de manera especial: els Castellers d’Esplugues i els Tirallongues de Manresa, que en tots dos casos van estrenar el 3de8 i el van descarregar a la primera. Es tracta de dos models d’èxit, però amb diferents característiques. Els del Baix Llobregat van tancar la seva sisena temporada consecutiva descarregant el 4de8, sense rebaixar la quantitat ni fer passes enrere. Un element positiu, que constata que han fet aquell pas endavant que es reclamava més enllà del 4de8. De fet, la colla d’Esplugues sempre ha estat ben conscient que mantenir el 4 és prioritari. I fins ara ho han fet molt bé.

L’altra cara amable de les colles més modestes van ser els Tirallongues de Manresa. Havien carregat el 4de8 el 1998 i el 2016 i l’any passat, a banda de descarregar-lo per primera vegada –i fer-lo en sis ocasions!– van fer una proesa de gran valor, com va ser descarregar el 3de8. Dos castells nous per a la colla, que afrontarà el 2018 sabent que la doble feina els exigirà una vegada més anar al límit. Però si l’any passat es van trobar còmodes en aquesta situació, què hauria de canviar per al 2018? La feina que estan fent és magnífica, sabedors que ser del Bages, una comarca poc tradicional, els juga a favor de la novetat, però en contra per al creixement. Se’ns dubte l’any del 25è aniversari, que celebren aquest 2018, serà apassionant.

Hi ha cinc colles que es mouen en la frontera del 4de8 i, tot i presentar registres diversos –i també exhibir nivells similars, però graduals i amb diferències entre elles–, l’objectiu del carro gros és una fita immensa per a totes cinc, que requereix el màxim d’ambició i dedicació. Són els Castellers de la Sagrada Família, la Colla Jove Castellers de Sitges, els Castellers de Berga, la Colla Jove de Barcelona i els Castellers de Badalona. Cinc colles protagonistes en diversa forma sobre el 4de8, a les quals caldria sumar els Al·lots de Llevant i els Castellers del Poble Sec.

Totes aquestes colles tenen un nexe comú, i que no els és gaire diferent. Aconseguir un tronc fiable sobre aquesta estructura que els permeti no haver de començar de zero cada temporada. Sona fàcil, però no ho és. Sovint, una baixa inesperada o forçada per a certes posicions, resulta complex de suplir amb les suficients garanties, i això fa comprometre dur l’estructura a plaça. De vegades, els titulars són massa titulars, o com és el cas d’alguna colla, els canvis en són tants que no els queda cap més remei que començar gairebé de nou. Aquest podria ser el cas dels Castellers del Poble Sec, que el 2017 no se’l van poder plantejar, després de quatre anys assolint-lo, tot i que ja l’any 2016 el van carregar in extremis a final de temporada.

D’aquest grup, els Castellers de la Sagrada Família són la colla podríem considerar més regular, ja que ha descarregat el 4de8 tres temporades consecutives, i a les acaballes del 2016 va carregar el 3de8 per primera i única vegada. Han consolidat un gruix de colla potent que els permet garantir actuacions de nivell pràcticament sempre, sense perdre de vista els 8 pisos. L’any passat, però, no van poder fer aquell pas més que van buscar el 2016, condicionats, en part, encara per aquella caiguda i algunes baixes de tronc. Això també els ha condicionat la torre de 7, que el 2017 no van descarregar en cap ocasió, a diferència del que havien fet les quatre temporades anteriors. Cobrint les suplències, però, tant el 4 com el 3de8 podran ser el 2018 a l’abast de la colla.

La Colla Jove Castellers de Sitges acumula dues temporades consecutives descarregant el 4de8, que és el seu màxim exponent, i que en els últims dotze anys (el van assolir per primer cop el 2006) ha portat a plaça amb intermitències, sense poder mantenir-lo sempre com una fita anual. És una colla que sempre ha estat a un nivell tècnic altíssim, però amb un handicap important, com és no arrossegar totes les camises volgudes quan actuen fora de casa. Sitges i la seva oferta cultural i d’oci –així com també la laboral, centrada en el turisme– no constitueixen un element que afavoreixi la pràctica dels castells. L’any passat, igual que el 2016, van poder-se plantejar el castell de 8 en les seves dues parts de temporada, juliol i octubre. Però, evidentment, voldrien fer-ne més.

Una de les claus per al 2018 passa per començar l’any amb el castell de 8 sobre el paper i portar-lo a plaça el més aviat possible, que els permeti afrontar un pas endavant en forma de 3de8, que es mereixen per capacitat tècnica, si aconsegueixen mantenir regularitat ens els assaigs. No és res utòpic, ja ho treballen, tot i que els de Sitges potser és una de les colles que assaja menys (i que treu més bon profit als seus recursos). Paral·lelament, també els toca treballar la torre de 7, que –com la colla de la Sagrada Família– van deixar carregada l’any passat. Per a la Jove de Sitges, aquesta és una altra guerra.

Per la seva part, els Al·lots de Llevant, va poder descarregar el 4de8 també l’any passat per segona temporada consecutiva. A més, el va fer ben d’hora, el mes de maig per a les Fires, aprofitant encara la feina que els va comportar el descarregat al Concurs de Castells del 2016. Després, però, ja no van poder tornar-hi en tot l’any. Caldrà veure des de la llunyania si aquest 2018 el podran tornar a sumar.

Els Castellers de Berga i la Colla Jove de Barcelona són les colles nouvingudes al 4de8. Totes dues el van descarregar per primer cop el 2017. Els berguedans venien de l’èxit d’haver-lo carregat el 2016, en el seu pla de creixement i reconeixement, fent tots els passos previs com a colla novella: fer els castells de la gamma mitjana de 7 sobrats, assolir el 2de7, créixer en volum i a partir d’aquí, plantejar-se el castell de 8. Segueixen una bona pauta i saben el que volen i on poden arribar i, a més, coneixen les seves limitacions. De ben segur, aquest 2018 els durà a portar el castell de 8 en més d’una ocasió i, fins i tot, alguna cosa més si la temporada pren bon ritme i resultats. Són una colla que té potencial per créixer més.

Pel que fa a la Colla Jove de Barcelona, la seva estrena del castell de 8 ha estat notable, malgrat no assolir-lo en tots els seus atacs de la temporada 2017. És força important el fet que se l’hagin pogut plantejar i dur a plaça en cinc actuacions diferents, tot i que l’èxit no va ser l’esperat, ja que només en van descarregar un i carregar un altre: Va ser, però, una colla constant i seriosa, sense espantar-se i conscients de les seves possibilitats. La Jove és una d’aquelles colles que no porta a plaça res que no estigui més que treballat i segur. Per aquest 2018 es marcaran com a fita augmentar els galons estrenats de colla de 8, amb un tronc que necessitarà sobretot madurar i creure-s’ho. Són colla que ha sabut consolidar el seu potencial i, sobretot, el seu gruix de colla.

Els Castellers de Badalona van ser una de les colles que el 2016 van sorprendre amb el 4de8, que van fer a la sessió de Torredembarra del Concurs, i que el 2017 no se’l van poder plantejar. Van ser capaços de trobar una alineació puntual per arribar castell de 8, amb una feina molt centrada, i que va tenir un resultat excel·lent, però que per diverses raons no van poder fidelitzar la temporada passada, en la qual van notar la baixa de castellers de tronc i els canvis tècnics en la direcció de la colla. El 2018 serà un any de reptes per a ells, per confirmar en quina banda de la frontera se situen.

39 colles amb el carro gros en els seus registres

En l’Era moderna dels castells, 49 colles castelleres han intentat el 4de8, 39 de les quals encara en actiu (38 colles convencionals i una universitària). Curiosament també han estat 39 les colles que l’han pogut descarregar al menys en una ocasió. Cinc colles (quatre de les quals desaparegudes) no l’han pogut assolir mai malgrat intentar-lo: Castellers de Sitges, Colla Conjunta dels Xiquets de Tarragona, Colla Nova del Vendrell, Ganxets de Reus i Castellers de Cerdanyola. Aquesta darrera colla és l’única en actiu (l’any 2014 el va intentar en una ocasió). També hi ha cinc colles que només l’han pogut carregar: Colla Nova de Sant Magí, Xiquets de la Vila d’Alcover (totes dues desaparegudes), Xiquets del Serrallo, Castellers de Mallorca i Minyons de l’Arboç.

PEP RIBES

Foto 1: La Jove de Sitges, abans d’enlairar el 4de8 a Ribes, l’1 de juliol del 2017 (F. Sara Hurst)

Foto 2: Primer 4de8 descarregat pels Castellers de Berga, el 15 de juliol passa

Foto 3: 4de8 descarregat per la Jove de Barcelona

Foto 4: 4de8 de la Sagrada Família, l’any passat

Foto 5: 4de8 dels Castellers de Badalona, a la sessió de Torredembarra del Concurs del 2016 (F. David Oliete)

Foto 6: Cinc caps de colla que viuen al 4de8: Adrià Bonet (Castellers de Badalona), Júlia Carmona (Jove de Sitges), Hugo Bernabeu (Castellers de la Sagrada Família), Daniel Sèsar (Jove de Barcelona) i Xisco Bonet (Castellers de Berga) (F. Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Quin costa més? el 4de8 o el 2de7

El 4de8 barceloní més Jove

La frontera dominada del 4de8

Despullant el 4de8

4de8: estació final o de pas

A Sitges li agrada el 4de8