L’últim pas per al Museu Casteller

El Museu Casteller de Catalunya obre el darrer pas previ a la finalització i inauguració, que hauria de ser abans d’un any. La licitació pública del projecte museogràfic, després d’una ampliació pressupostària, encarrila el futur d’un equipament que ja visualitza de ple la seva pell i rostre a la plaça del Blat, al mateix quilòmtre 0 dels castells.

Els 2.800 metres quadrats de l’edifici –obra de l’arquitecte Dani Freixes– estan finalitzats i enllestits. Per culminar l’obra falta el darrer pas, que és d’ordre tècnic: la instal·lació de la museografia; és a dir, dotar-lo del contingut dissenyat per l’escenògraf Ignasi Cristià. Això implica el mobiliari i el material que exhibiran les diferents sales, però també l’estructura tècnica (pantalles, il·luminació, cablejat…), que serà d’alta tecnologia. Per assolir aquest pas, l’Ajuntament ha ampliat la dotació pressupostària fins els 1.8 euros (IVA inclòs) després que la darrera licitació, d’1,6 milions, quedés deserta. El nou projecte dota de més pressupost, però també exigències tècniques, amb uns aparells tècnics de darrera innovació.

Les darreres millores del projecte estan focalitzades en el Centre de Documentació Castellera que tindrà el Museu, de la zona educativa adreçada a escolars i de la botiga. El Museu Casteller està projectat com un espai que difongui i mostri el món casteller, però al mateix temps com un punt de trobada de la comunitat castellera. Les entitats impulsores de l’equipament (Ajuntament, Generalitat, Diputació de Tarragona i Coordinadora de CIolles Catselleres) han posat l’accent que el projecte es doti de rigor en la seva condició de centre d’interpretació cultiral, però també actuï com a pol d’atracció de la ciutat de Valls més enllà de les fronteres líquides del món casteller.

El projecte museogràfic incorpora peces audiovisual que mostren els castells per dins, que destaquen els seus valors, la seva obra d’arquiectura i enginyeria i la seva solidesa social i cultural. La productora Lavínia, guanyadora del concurs de contingut audiovisual, va enregisrtrar el 2016 quinze diades castelleres triades per un grup d’experts, a proposta de l’Ajuntament de Valls. Aquestes imatges han servit de base per a les realitzacions dels documents audiovisuals, que ja estan enllestits. Els qui han visualitzat el resultat han quedat especialment impactats.

Foto 1: Albert Batet, alcalde de Valls, i els regidors Judit Fàbregas i Marc Ayala

Foto 2: Façana del museu

Articles relacionats:

Promoció internacional per al Museu Casteller

El Museu Casteller mostra el seu rostre

El Museu Casteller comença a prendre cos

El Museu de totes les colles

La Fira Castells obre el termini d’inscripcions a Valls

Els valors dels castells protagonitzaran el Simposi