El Parlament més casteller

El món casteller no ha estat aliè a la situació política del país en els darrers anys i la política catalana també s’ha tenyit parcialment de castellera. El nombre de parlamentaris que són castellers actius és el més alt registrat mai: com a mínim, sis diputats al Parlament de Catalunya (Albert Batet, Eusebi Campdepadrós, Raül Romeva, Toni Castellà, Eva Baró i en els propers dies, Raquel Sans) ho són, als quals cal sumar un conseller (Josep Bargalló) i un delegat territorial del Govern (Òscar Peris). Tots són membres de Junts per Catalunya (JxC) o Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), un fet que també permet contextualitzar els posicionaments nítids dels darrers anys.

JxC té dos castellers en les seves files, tots dos a la circumscripció de Tarragona: Albert Batet, alcalde de Valls i una de les persones de confiança de Carles Puigdemont, que és membre de la Colla Vella des que era adolescent; i Eusebi Campdepadrós, secretari segon de la Mesa del Parlament i que és membre de la Jove de Tarragona, de la qual havia exercit de cap de pinyes. Campdepadrós –que és membre del Consell Assessor de la Revista Castells– va ser president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya el 2005.

A la llista d’ERC del 21D van sortir diputats tres castellers actius: Òscar Peris –membre de la Colla Joves, de la qual havia estat cap de colla–;  l’exconseller Raül Romeva, membre dels Castellers de Sant Cugat, i Eva Baró, ex-cap de colla dels Castellers de Barcelona, a més d’un d’esporàdic, Toni Castellà, que té la camisa dels Castellers de Vilafranca. Els dos primers, però, no seuen ara al Parlament: Romeva perquè està empresonat a Estremera i Peris, perquè ha renunciat a l’acta de diputat per ser nomenat delegat del Govern a les comarques de Tarragona, càrrec que ja va ocupar la legislatura passada. En el seu lloc entrarà al Parlament la periodista Raquel Sans, vicepresidenta primera de la Joves i que havia estat cap de gabinet de Peris a la delegació l’anterior legislatura.

Als bancs del Parlament seurà també en algunes sessions un altre casteller de llarga tradició, Josep Bargalló, membre dels Nois de la Torre i que també integra el Consell Assessor de la Revista Castells. Bargalló ja va ser al Govern del primer Tripartit, entre els anys 2004 i 2006 i va ocupar el càrrec de conseller en cap que va deixar Josep Lluís Carod Rovira (casteller de la Jove de Tarragona) pels fets de Perpinyà. Aquells anys es va estrenar com a president del Parlament Ernest Benach, expresident i ex-cap de colla dels Xiquets de Reus.

Al Govern hi ha altres castellers que han tingut responsabilitats de primer nivell en les seves colles, com Joan Aregio –expresident i ex-cap de colla de la Jove de Tarragona–, que ocupa el càrrec de secretari d’Empresa i Competitivitat, i Cesc Poch –expresident dels Minyons de Terrassa–, que és el director de l’Agència Catalana de Joventut.

Un càrrec estrenat la setmana passada és el de Marc Castells com a president de la Diputació de Barcelona. Castells, que és alcalde d’Igualada, és membre fundador dels Moixganguers, tot i que fa anys ja no va a la colla. També és membre de la primera fornada dels Moixiganguers l’exdiputada d’ERC Marina Llansana, que va ser al Parlament pràcticament els mateixos anys que Pere Regull, alcalde de Vilafranca (PDeCAT) i expresident dels Castellers de Vilafranca.

 

SANTI TERRAZA

Foto 1: Òscar Peris, delegat del govern a Tarragona, i Raül Romeva i Albert Batet, diputats al Parlament de Catalunya

Foto 2: Raquel Sans, nova diputada al Parlament de Catalunya i vicepresidenta de la Colla Joves

Foto 3: Eusebi Camdepadrós, secretari segon de la Mesa del Parlament i membre de la Jove de Tarragona

Articles relacionats:

Castellers amb projecció pública

El groc tenyeix el món casteller

Pinyes multicolors per acompanyar mobilitzacions

Els castells seran sempre nostres

Les colles protesten per l’empresonament del Govern

Les colles deixen de vendre loteria espanyola

El món casteller tanca per vaga

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum