La ‘pax’ romana en els drets d’imatge

La guerra pels drets d’imatge, que ara fa un any va estar a punt de provocar un cisma en el món casteller, és ja un capítol accidentat de la història recent dels castells. En un escenari ben lluny a la tensió registrada entre març i juliol del 2017, les colles han tancat de manera unitària amb els operadors televisius el programa de les 32 retransmissions castelleres del 2018 –que comença diumenge a Valls– havent-hi cedit els drets corresponents (els d’imatge i els d’executant), un requisit imprescindible per a que les televisions puguin emetre les diades amb plenes garanties jurídiques.

L’acord de La Xarxa i Televisió de Catalunya amb la Coordinadora de Colles Castelleres –en representació del conjunt de la comunitat castellera– se signarà divendres vinent a l’antiga fàbrica Damm. Ho faran els màxims representants dels tres organismes en un senyal de la importància que atorguen al projecte. Després d’un any d’accentuats esforços per part de les televisions en les retransmissions castelleres que no va lluir prou a causa de la polèmica dels drets, ara hi ha la voluntat manifesta d’exhibir l’acord i la significativa aposta que realitzen pels castells. I això a la pràctica és un triomf per al món casteller, que li permet mostrar la seva capacitat d’atracció i projecció social.

La junta de la CCCC va validar ahir l’acord amb les televisions durant la seva reunió ordinària. En l’acord, La Xarxa se suma com a patrocinador del món casteller, amb una aportació de 40.000 euros que es destinen al compte global de la CCCC. L’increment espectacular de la pòlissa d’assegurances (el 2018 van ser 565.415 euros, el doble de fa vuit anys) ha situat la CCCC davant la urgent necessitat d’obtenir nous recursos, si no vol haver de recórrer a augmentar de manera notable les aportacions de les colles. De fet, les colles només paguen directament el 20,38% de la factura de l’asseguradora, mentre que la resta prové de la subvenció de la Generalitat i els recursos propis de la CCCC, sobretot els aconseguits per patrocini.

La doble cessió dels drets. La resolució de la polèmica sobre els drets ja es va manifestar en l’assemblea anual de la CCCC, ja que la proposta de document presentada per la Junta va ser aprovada per còmoda i àmplia majoria per part de les colles. Amb aquesta aprovació, la CCCC va emetre a les colles un certificat de cessió de drets, que recollia tant els d’imatge com els d’executant (emmarcats en la propietat intel·lectual). Fins ara, 56 colles han cedit aquests drets, incloses les tres colles que l’any passat van plantar batalla a la proposta aprovada per la CCCC: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa. La pràctica totalitat de les colles que apareixeran en les retransmissions han signat la cessió, tot i que encara n’hi ha algunes que no ho han fet i s’espera que sigui en els propers dies.

El document de cessió signat per les colles detalla que “es fa en exclusiva i amb facultat de cessió a tercers, a fi i efecte que la CCCC, dins de les funcions que té encomanades i sempre en estricte compliment de l’acord d’assemblea aprovat el passat 17 de març de 2018 a Manresa, pugui procedir a subscriure amb operadors de televisió (únics o en xarxa) a nivell nacional o internacional, els acords que garanteixin la correcta projecció del fenomen casteller tant en un àmbit nacional com universal, pels mitjans més adequats en cada moment (TV, xarxes, Internet, etc.)”. El document també afegeix que la cessió és d’àmbit mundial, en contra del que reclamaven l’any passat les tres colles que s’hi oposaven.

La cessió dels drets, però, no eximeix les colles que puguin realitzar retransmissions de les seves diades en streaming, sempre que siguin de producció pròpia i de manera exclusiva a través dels canals propis , tant al web com les xarxes socials. És a dir, que no afecta la tasca d’algunes iniciatives aparegudes en els darrers anys, com el Canal Marrec.

Les tesis de la CCCC. El document signat per les colles aquests dies suposa el reconeixement implícit de les tesis defensades per la Junta de la CCCC l’any passat durant la polèmica. Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i els Minyons de Terrassa refusaven fa un any considerar que els castells tenien drets de propietat intel·lectual i per aquest motiu s’oposaven a la seva cessió a la CCCC per a que els negociés amb les televisions. Per la seva part, la Coordinadora argumentava que la protecció dels drets de propietat intel·lectual era un escut davant un ús incorrecte que poguessin realitzar algunes televisions. La solució salomònica va ser que les tres colles van cedir els drets d’imatge, però no els de propietat intel·lectual. Sobre el paper, es tractava de diferents lectures jurídiques; en el fons, hi havia la por de les tres colles grans a perdre sobirania en els drets d’imatge i, en conseqüència, a renunciar a uns possibles ingressos mai no aclarits.

La fórmula finalment utilitzada enguany en el document signat per les colles és la d’agrupar els drets en un epígraf únic, que abraça els d’imatge i els d’executant. Aquests drets d’executant són els que correspondrien a l’execució d’un castell concret per part dels seus components. El document signat també especifica que les colles tenen en la seva disposició que cada colla “té aprovats els procediments d’obtenció dels drets d’imatge i dels drets d’executant de tots els seus membres per tal de que es pugui procedir a la fixació, reproducció i difusió de llur imatge (inclosa la dels menors participants) i de les aportacions artístiques dels mateixos”. A la pràctica, però, hi ha moltes colles (la majoria, petites) que no tenen cedits aquests drets per part dels sues castellers, com ja va proposar la Coordinadora l’any passat.

El document signat fins ara per 56 colles també suposa el reconeixement clar de la CCCC com a representant únic del món casteller en la negociació dels drets. Això deixa al marge als ajuntaments, que l’any passat van haver d’assumir un paper d’intermediaris entre Sant Joan i les Santes, fins que no es va trobar la solució salomònica que va permetre la cessió parcial dels drets per part de les tres colles punteres. En aquest sentit, recentment s’han celebrat reunions de la CCCC amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) en les quals s’ha acordat que els consistoris no demanarien els drets d’imatge, ja que els correspon a les colles. En aquestes reunions, han participat ajuntaments com els de Valls, Vilafranca i Tarragona, que s’han alineat també amb la tesi que són les colles les titulars dels drets.

Clima de pau. Més enllà, però, d’interpretacions jurídiques de matís, l’aprovació del nou document escenifica el clima que viu la CCCC després de la crisi de l’any passat, que va fer saltar pels aires la junta. Aquest escenari ja es va veure en l’assemblea del març passat i s’ha posat de manifest en el procés de recollida del document de la cessió de drets. Per primer cop, en la junta de la CCCC no hi és cap de les tres colles que l’any passat es van oposar a la cessió aprovada per l’assemblea. La Vella i els Minyons, en canvi, sí que s’han sumat al grup de treball sobre els drets d’imatge, juntament amb la Joves, la Jove de Tarragona, els Castellers de Sants, els Castellers de Sabadell i els Xiquets del Serrallo. Aquest grup ha estat treballant des de l’any passat en un ambient de plena cooperació i ha estat clau per aconseguir l’entesa final.

Les retransmissions. El programa de retransmissions castelleres del 2018 elaborat per La Xarxa i TVC és ambiciós. Un total de 32 diades seran emeses en directe entre Sant Joan i la Diada de Minyons. Hi haurà caps de setmana, fins i tot, amb quatre retransmissions (el de Santa Tecla i la Mercè) en una lloable prova de capacitat dels respectius equips. Com en els darrers anys, La Xarxa és l’operador que assumeix més retransmissions, en una renovada aposta per la informació i la divulgació castellera, que dóna el tret de sortida aquest proper cap de setmana.

Entre les actuacions programades hi ha, a banda de les cites habituals, algunes noves, com les festes majors de Vic, Gràcia o Olot, en una mostra per traslladar el programa a tot el territori. Fins fa tres anys, les úniques actuacions de fora de la Zona Tradicional que es retransmetien eren les de Terrassa, Mataró i Barcelona. Fa dos anys es va sumar Girona i enguany 10 de les 32 diades són de fora del Penedès i del Camp de Tarragona.

En la seva aposta pels castells, la XAL també presentarà divendres una plataforma en línia amb continguts castellers, a través de la qual es podran veure alguns dels vídeos i imatges utilitzades en les seves retransmissions i programes. Des de l’any passat, la Xarxa retransmet les diades també per Facebook Live i el país de l’exterior on aconsegueix més audiència és l’Índia.

Programa de retransmissions castelleres 2018:

DATA NOM POBLACIÓ
24-06 SANT JOAN VALLS
01-07 FESTA MAJOR TERRASSA
08-07 FESTA MAJOR VIC
22-07 LES SANTES MATARÓ
28-07 DIADA DE LES NEUS VILANOVA I LA GELTRÚ
01-08 FIRAGOST VALLS
18-08 70 ANIVERSARI C. VILAFRANCA VILAFRANCA
18-08 FESTA MAJOR GRÀCIA (BCN)
19-08 SANT MAGÍ TARRAGONA
25-08 FESTA MAJOR EL CATLLAR
26-08 FESTA MAJOR L’ARBOÇ
29-08 VIGÍLIA FESTA MAJOR VILAFRANCA
30-08 SANT FÈLIX VILAFRANCA
31-08 SANT RAMON VILAFRANCA
08-09 FESTES DEL TURA OLOT
10-09 DIADA NACIONAL VALLS
16-09 PRIMER DIUMENGE DE FESTES TARRAGONA
22-09 MISERICÒRDIA REUS
23-09 SANTA TECLA TARRAGONA
24-09 LA MERCÈ TARRAGONA
24-09 LA MERCÈ BARCELONA
30-09 CONCURS DE CASTELLS TORREDEMBARRA
06-10 CONCURS DE CASTELLS TARRAGONA
07-10 CONCURS DE CASTELLS TARRAGONA
14-10 SANTA TERESA EL VENDRELL
21-10 SANTA ÚRSULA VALLS
27-10 FESTA TARDOR SANT CUGAT
27-10 DIADA DEL ROSER VILAFRANCA
28-10 SANT NARCÍS GIRONA
01-11 TOTS SANTS VILAFRANCA
11-11 DIADA XICS GRANOLLERS GRANOLLERS
18-11 DIADA MINYONS DE T. TERRASSA

SANTI TERRAZA

Foto 1: Estand de La Xarxa a les Santes del 2017 per a la retransmissió castellera (F. Fèlix Miró)

Foto 2: Una càmera en una diada castellera a Berga el 2017

Foto 3: Jordi Sentís, de la Jove de Tarragona, atenent les pregumntes dels periodistes durant la retransmisisó de la Festa Major de Vilanova

Articles relacionats:

La guerra dels drets d’imatge (Temps de pau)

La guerra dels drets d’imatge (Episiodi XII: Continuarà…)

La guerra dels drets d’image (Episodi XI: Nissaga de poder)

La guerra dels drets d’image (Episodi X: House of Cards)

La guerra dels drets d’image (Episodi IX: Joc de Trons)

La guerra dels drets (Episodi VIII: La venjança)

La guerra dels drets (Episodi VII: El retorn del Jedi)

La guerra dels drets (Episodi VI: L’atac dels clons)

La guerra dels drets (Episodi V: L’amenaça fantasma)

La guerra dels drets (Episodi IV: El despertar de la força)

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)

La qüestió dels drets d’image i la inconsciència del borratxo

Protegint els drets del fet casteller

Que la tele ens acompanyi

Els efectes col·laterals i l’assegurança

Junts, tot i les diferències

L’assegurança es dispara