La proesa doblada

La proesa dels dos castells de 9 simultanis alçats a la diada de Sant Joan per la Colla Vella –i el 2001 pels Castellers de Vilafranca– és un dels episodis més immensos de la història recent dels castells. El reconeixement unànim a la gesta d’ahir ha permès també recuperar l’antecedent d’aquest moment èpic: el que els verds van protagonitzar a la diada de Sant Ramon de 2001. Aquells 3 i 4de9 amb folre vilafranquins han restat en els darrers disset anys en una de les vitrines més grans de la història dels castells, però sovint no prou visible, a causa de la malaltissa obsessió pels punts i l’estesa dinàmica per obrir noves fronteres amb castells inèdits.

Els qui van tenir la satisfacció de ser –i especialment de participar-hi– a la plaça de la Vila de Vilafranca el dia de Sant Ramon i en saben el suficient de castells, van ser testimonis d’una gesta que, per a molts, superava els èxits viscuts recentment al món casteller: el 4de9 sense folre, el 3de10 amb folre i manilles o la torre de 8 sense folre carregada. Aquestes estructures són extremadament difícils per motius diversos, però disposar de la capacitat, els recursos i la gosadia d’alçar dos castells de 9 alhora és només a l’abast d’una colla que es movia en un estadi superior. És el cas dels Castellers de Vilafranca el 2001 o la Colla Vella actualment.

Els 3 i 4de9f simultanis dels verds van tenir el seu origen, precisament, a la banda dreta de la plaça del Blat. A l’actuació de la Diada Nacional de l’any abans, la Vella va plantar en tercera ronda el 3 i el 4de8 simultanis, després d’haver descarregat els dos bàsics de 9. Va ser un acte entès de manera diferent segons la camisa: per a als rosats va suposar capacitat tècnica, mentre per als vermells va representar una provocació. Bona part dels seus castellers van marxar de plaça mentre xiulaven el que consideraven una ofensa per part dels seus rivals.

El cap de colla dels verds en aquells moment, Francesc Moreno, Melilla, sempre murri i més llest que ningú, en va prendre bona nota… però gairebé no ho va compartir amb ningú. Aquella bella estampa que va dibuixar la Vella a la plaça del Blat amb dos castells de 8 alhora se li va quedar gravada. I l’any següent, en una actuació menor com és la que els verds feien al barri de Sant Julià el mes de juliol, va fer un 4de7 i un 3de7 alhora, en què l’enxaneta (en Schuster) va coronar tots dos: primer el 4 i després el 3, mentre totes dues es mantenien fermes alhora.

Aquell joc del Melilla va generar algunes suspicàcies, que s’incrementarien setmanes després, quan va efectuar canvis de moviment al 3: va començar a assajar les dues estructures amb el mínim de castellers que repetissin. Al final, va moure dos quints del 3de9 amb folre per passar-los al 4 per dotar-lo de prou solidesa, mentre que va recuperar un quint al 3 dels de feia anys, el Pere de Sant Quintí.

La possibilitat de fer dos castells de 9 simultanis va circular en alguns cercles molt reduïts de la colla i de la resta del món casteller. En Melilla no ho va anunciar mai oficialment, i menys encara, davant l’extraordinari programa que la colla duia per a la diada de Sant Fèlix: el castell de 10, acompanyat de dos gammes extra de primer nivell i el pilar de 8. Aquell Sant Fèlix va ser memorable i es va mantenir durant anys com la diada més gran de la història, amb quatre colles al nivell més alt: Castellers de Vilafranca (4de9fa, 3de10fm(c), 5de9f, pde8fm), Minyons de Terrassa (2de9fm, 4de9sf, pde8fm(c)), Colla Joves (2de9fm(c), 3de9f, 4de9sf) i Colla Vella (5de9f(c), 3de8s, 4de8p), això sí amb molts intents entre mig.

L’endemà, quan en Melilla es va citar amb els seus ajudants més directes (Xavi Bages i David Miret) els va confirmar que anirien de doblet de 9 simultani. Fins aleshores, es tractava d’una opció que no tenia el caràcter de programa. El cap de colla no volia que res els distragués dels objectius del dia anterior.

I, efectivament, el 3 i el 4de9 amb folre alçats alhora pels Castellers de Vilafranca es van erigir a la plaça de la Vila com un signe de potència, solidesa, recursos i confiança d’una colla amb mentalitat guanyadora. Al darrere hi havia un home que havia dut la colla al lideratge i a creure més enllà de les seves possibilitats.

La proesa dels verds aquell 2001 ha estat injustament maltractada per la història dels castells. Aquelles dues construccions alhora és una mostra evident com els punts només són vàlids per al Concurs de Tarragona i res més. Una proesa d’aquest tipus –que no apareix en cap taula ni classificació– mai no ha pogut ser reeditada fins ahir, mentre que altres construccions d’extrema dificultat s’han sotmès en tots aquests anys en diverses ocasions als respectius dominis de les colles punteres. La potent Colla Vella actual ha permès treure de l’armari aquella gesta –afegint-hi la sincronització exacta de les aletes– per situar-la al lloc que es mereix del món casteller: entre l’èpica dels més grans.

Plantar dos castells alhora, com ha quedat demostrat, no és cap acte de desconsideració cap a ningú, sinó de pura afirmació i gènesi castellera. La història dels castells té molts altres episodis en què una colla ha alçat dos –o, fins i tot, més– castells alhora. La Vella, per exemple, ja ho va fer amb el 2de7 i el 3de7 per baix al Sant Joan del 1981. I encara abans, els Nens del Vendrell van fer dos 3de7 simultanis al Sant Fèlix del 1958.

Els dos castells junts que la Vella va fer per primer cop l’any 2000 han estat repetits en els darrers anys pels Minyons de Terrassa (en dues ocasions), la Jove de Tarragona, els Castellers de la Vila de Gràcia i els mateixos Castellers de Vilafranca. La Jove de Barcelona també ha fet un 3 i un 4de7 alhora, mentre que els verds van fer per Sant Ramon del 2006 la torre de 8 amb folre i el pilar de 7 amb folre junts. El 2011, quan feia deu anys de la proesa dels dos de 9, van valorar l’opció de repetir-la, però finalment va quedar descartada. Els Capgrossos de Mataró van fer fa dos anys passat quatre construccions alhora per commemorar els seus vint anys: 4de7, 3de7, torre de 6 i pilar de 5, tot i que el primer va caure un cop carregat.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de9f i 4de9f simultanis dels Castellers de Vilafranca al Sant Ramon de 2001 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 3de8 i 4de8 simultanis de la Colla Vella a la Diada Nacional de l’any 2000

Foto 3: Assaig de 3de9f i 4de9f de la Colla Vella, la setmana passada

Foto 4: 3de9f i 4de9f simultanis de la Colla Vella al Sant Joan del 2018 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 5: Pilar de 7 amb folre i torre de 8 amb folre simultanis dels Castellers de Vilafranca al sant Ramon de 2006 (Foto: Rita Lamsdorff)

Articles relacionats:

Fam de castells

A Valls, ho peten per Sant Joan

Castells de dos en dos

Castells simultanis: demostració de força

Els castells a l’antiga i la durada