L’embolic reiterat de la diada de la Mercè

La diada de la Mercè torna al territori de la Colla Joves. La colla del carrer Gassó serà a la plaça de Sant Jaume el 23 de setembre, junt amb els Castellers de Barcelona i els Minyons de Terrassa. El cartell de la Mercè, un cop més, ha estat acompanyat del desconcert en la seva gestió, ja que l’Ajuntament de la ciutat –a través de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB)– havia fet gestions paral·leles de diferent nivell i transcendència amb les dues colles candidates a ocupar aquesta plaça: la mateixa Joves i els Castellers de Vilafranca. La presència dels vallencs aquest 2018, però, podria ser de nou transitòria, ja que els verds ja tenen un preacord per ser-hi el 2019 i han demanat a l’Ajuntament de Barcelona que sigui per dos anys.

La diada castellera amb les colles convidades de la Mercè (batejada ara com a Diada Històrica de la Mercè) ja fa quatre anys que està esquitxada de polèmica, ja sigui per la contractació de les colles, pel retard en què es tanca, per la seva ubicació en el calendari o per l’aparent falta de coordinació entre els departaments municipals, com ha succeït aquest any. L’any passat, els Castellers de Vilafranca van tornar a la plaça de Sant Jaume després de dos anys d’absència. En les converses entre els vilafranquins i l’Ajuntament figurava la previsió –tot i que no signada en cap contracte– que els verds repetirien presència enguany. Així ho tenia entès la junta dels Castellers de Vilafranca a partir d’una concisa i poc explícita resposta en un correu electrònic intercanviat amb un funcionari municipal. Quan els verds van presentar el seu calendari a la colla a l’assemblea del mes de febrer, la diada de la Mercè figurava entre les actuacions tancades i cap responsable de la colla va efectuar la lògica gestió de comprovar si el correu electrònic del funcionari municipal d’un any enrere tenia caràcter de compromís explícit per part de l’ICUB.

El cert, però, és que la invitació formal de l’Ajuntament de Barcelona ha estat per a la Colla Joves, que ja havia actuat els anys 2015 i 2016, però no en la darrera edició. La invitació a la Joves ha estat a proposta dels Castellers de Barcelona, que han esdevingut coorganitzadors de l’exhibició, juntament amb l’Ajuntament, segons el protocol de diades castelleres de Barcelona aprovat l’any passat per l’Ajuntament i la Coordinadora de Colles Castelleres de Barcelona. El nou règim organitzatiu implica que les preferències de la colla degana de la ciutat són determinants, però no necessàriament definitives en la contractació de les altres dues colles convidades.

I arran d’aquesta indefinició en el protocol ha nascut de nou la polèmica a la diada de la Mercè. Els Castellers de Barcelona preferien la Colla Joves, amb qui mantenen una bona relació (enguany tornaran a la Diada del Pati per tercer cop consecutiu), malgrat que els Castellers de Vilafranca han dut, fins ara, una gamma de castells superiors als vermells a la Mercè.

Mentre que els responsables dels verds van entendre que la seva presència aquest 2018 estava aparaulada des de l’any passat, l’ICUB i els Castellers de Barcelona es van decantar per la Colla Joves. A hores d’ara, tant la Joves com els Castellers de Vilafranca anuncien en els seus respectius webs que el 23 de setembre actuaran a la Mercè, però els segons no hi seran a plaça. Els responsables dels verds van rebre la notícia que no actuaran a Barcelona fa pocs dies, quan la Joves ja feia dos mesos que havia confirmada la seva participació. Actualment, els verds estan cercant una altra diada en un moment clau del calendari, tres setmanes després de la seva Festa Major i dues abans del Concurs.

Aquesta situació va generar una situació de tensió entre els Castellers de Vilafranca i l’ICUB, en entendre els primers que tenien un acord aparaulat. Finalment, l’Ajuntament de Barcelona ha assumit implícitament que es tractava d’un error seu i els ha ofert ser-hi en el cartell del 2019. Els verds han demanat que l’acord sigui extensiu al 2020, però l’Ajuntament no ha respost encara aquesta darrera petició.

L’altra colla present a la diada, els Minyons de Terrassa, ha estat en tot moment fora dels debats, ja que la seva participació té caràcter de fet consumat. Els Minyons participen a la Mercè des de 1982 i fa dos anys van descarregar el 3de10 amb folre i manilles.

Per als verds recuperar la seva presència a la Mercè va ser l’any passat un objectiu preuat. Van saltar del calendari el 2015 per manera involuntària de totes les parts, ja que la coincidència de les eleccions del 27S al Parlament de Catalunya amb la data prevista de la diada va obligar l’Ajuntament a avançar-la una setmana i coincidir amb la del primer Diumenge de festes de Santa Tecla, on els vilafranquins ja tenien signada la seva presència. La Joves va ser la colla triada per ocupar el lloc deixat pels verds (que mantenien de manera ininterrompuda des del 2003) i va aconseguir que la diada fos un revulsiu per a ells en una temporada que fins al moment presentava un balanç discret. El 2016 la Joves va mantenir la plaça, també després que els Castellers de Barcelona mostressin la seva preferència pels vallencs.

Però el 2017, els vilafranquins van aconseguir tornar a ser presents a la diada, en aquest cas en detriment de la Joves. Per als verds, la Mercè és una de les actuacions que figura en el seu catàleg de prioritàries, per diversos motius: pel seu caràcter mediàtic, pel duel que efectuen amb els Minyons (que per als vilafranquins sempre és un factor a tenir en compte) i per l’import. L’any passat, els Castellers de Vilafranca van cobrar 9.000 euros i els Minyons 10.000. Fa dos anys, la Joves en va ingressar 7.000.

L’any passat, la diada va viure altres tensions en la seva gestació, ja que el cartell es va tancar força tard (a finals d’abril) i la diada es va haver de traslladar a dissabte 23 al matí, un horari inhabitual, ja que el nou protocol de diades castellers de la Mercè estableix que l’exhibició amb les colles locals es mantindrà el dia 24 sempre, encara que sigui diumenge. Fins l’any passat, quan succeïa això, la diada amb les sis colles barcelonines es passava a dilluns 25, que és festa a la ciutat quan la Mercè és diumenge. Aquest 2018, l’actuació batejada com Diada Històrica de la Mercè tornarà a coincidir amb la diada de Santa Tecla de Tarragona.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Detall del 5de8 dels Castellers de Barcelona a la Mercè del 2017 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 5de9 amb folre carregat per la Colla Joves a la Mercè del 2016

Foto 3: Intent desmuntat de 4de9 sense folre dels Castellers de Vilafranca a la Mercè del 2017 (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

La Mercè més habitual

La patata calenta de la Mercè

Eduard París: “A la diada històrica de la Mercè hi hem de ser”

El calendari del segon tram treu foc

La Mercè i els borinots

El dilema de la Mercè

Verds i Joves es disputen la Mercè

La Mercè, el dia 20 i sense els verds

Plaça de la Font vs. Plaça Sant Jaume