Mig món pendent del 2de6

El 2de6 és un dels castells buscats per les colles novelles que van amunt i pot seguir sent objectiu per a colles de 7 consolidades. La torre de 6, com el pilar de 5, té una dificultat especial i és una de les primeres fronteres a assolir. L’any passat va ser el sostre més comú i la tendència es manté entre les colles més modestes: el seu castell més tècnic.

Un total de 20 colles castelleres tenen el 2de6 com a millor registre en el que va d’any i 29 el tenen com un dels tres millors castells del que va de curs. És el mínim comú denominador del món casteller: el castell més freqüent com a sostre d’un món casteller plagat de colles petites –un terç de les existents–. L’any passat, 20 colles de les 93 convencionals van tenir el 2de6 com a millor castell. És una de les primeres fronteres i serveix com a repte superior per a les colles més modestes i com a complement a les bàsiques de 7.

En aquest moment de la temporada el 2de6 és encara objectiu o somni per a 56 colles –més de la meitat del món casteller–. Hi ha nou colles de 7 que el tenen entre un dels seus tres millors castells i tres colles de 7 que encara no el tenen –prova de la seva dificultat–. Enguany, 50 colles han fet ja castells de 7 i la resta són de 6 (43 colles, dues pendents de fer el castell de 6 encara: Angelets del Vallespir i Castellers de París). Entre les colles de 6 n’hi 24 que enguany no han provat el 2de6, perquè encara no ha arribat el moment o perquè està lluny de les seves possibilitats.

Tot i ser sostre o un objectiu per un bon grup de colles, l’efectivitat és bona: sobretot per l’alt nombre de descarregats i el baix registre de caigudes. En canvi hi ha un percentatge elevat de desmuntats: un de cada quatre dels provats.

El món casteller mira amunt, cap els castells de 10, però hi ha mig món casteller que no mira tant alt i el 2de6 esdevé una fita a assolir. L’any passat se’n van provar més de 400 i va ser el sisè castell (no pilar) més utilitzat: per darrere del 3de7, 4de7 o els més elementals 3de6a, 3de6 i 4de6.

Estadística del 2de6 en el que va de curs. Colles de 6 i bàsiques de 7. En negreta les colles de 7

2de6 a 10 de juny de 2018 d c if id
Angelets del Vallespir
Brivalls de Cornudella 3d
Castellers d’Altafulla 3d
Castellers d’Andorra 1 1
Castellers de Badalona 3d
Castellers de Caldes de Montbui
Castellers de Castellar del Vallès 2d 2
Castellers de Gavà 2
Castellers de l’Adroc
Castellers de l’Alt Maresme 5d 5
Castellers de les Gavarres 1d
Castellers de les Roquetes 4d
Castellers de Lo Prado
Castellers de Mallorca
Castellers de Mediona
Castellers de Mollet 4d
Castellers de Montcada i Reixac 1d 1
Castellers de Paris
Castellers de Rubí
Castellers de Sant Adrià
Castellers de Sant Feliu 3d 1
Castellers de Santa Coloma
Castellers de Santpedor 4d 2
Castellers de Sarrià
Castellers de Sydney
Castellers de Tortosa
Castellers de Viladecans 1d
Castellers del Prat de Llobregat 6d
Castellers del Riberal 1d 1
Castellers of London
C. Castellera de la Gavarresa
C.Castellera de Madrid
C.Castellera de Sant Vicenç H 1d
C.Castellera La Bisbal del Penedès 4d
C. Castellera Nyerros de la Plana 3d 3
Colla Jove de l’Hospitalet 3d 1
Colla Jove Xiquets de Vilafranca 1c
Encantats de Begues 1d
Esperxats de l’Estany 4d
Laietans de Gramenet 2
Manyacs de Parets
Margeners de Guissona
Matossers de Molins de Rei 4d 1
Minyons de l’Arboç 1
Minyons de Santa Cristina d’Aro 1d 1
Pallagos del Conflent
Salats de Súria 4d 2
Torraires de Montblanc
Vailets de Gelida
Vailets de l’Empordà 5d 3
Xerrics d’Olot 5d
Xiqüel@s del Delta
Xiquets d’Alcover
Xiquets de Cambrils 4d
Xiquets de Vila-seca
Xiquets del Serrallo 2d
Total colles de 6 i de 7 bàsiques 82d 1c 1if 29id

JORDINA ARMILLA

Foto: 2de6 dels Castellers del Prat a finals de maig al Prat

Articles relacionats:

Els sostres marquen tendència

Els límits per trencar

Els sostres de les colles creixen

10 colles amb sostre de 8 bàsic

Els sostres castellers