Sant Joan ho acapara tot

Enguany, Sant Joan cau en diumenge i això fa que el primer cap de setmana d’estiu sigui atípic. Dissabte de revetlla i el diumenge post-revetlla condicionen el calendari que va més enllà d’on és tradicional actuar per Sant Joan. Valls en especial i Tarragona, a més de Vilassar de Mar i Reus, centren l’interès d’un cap de setmana atípic. A Valls s’esperen grans coets i pot esclatar la temporada amb més extres que mai.

Les dues colles de Valls tenen dues cites en clau de Festa Major. Dissabte, minuts abans de mitjanit, faran Completes a l’antiga amb opció de castells de 9 per part de les dues colles dels Xiquets de Valls. La Colla Joves no hi ha fet mai un castell de 9 a la vigília, mentre que la Colla Vella ho ha fet en vuit ocasions i fins hi tot sona un possible 9de8 per enguany. Serà el prolegomen de la cita de diumenge a l’1 del migdia. L’actuació vespertina del 23, i la revetlla, poden condicionar en part el programa casteller del conjunt dels dos dies. Les aspiracions són altes i es podrien superar alguns sostres. La Colla Vella parteix amb millor posició: amb el 5de9 amb folre al sarró i el 4de9 amb folre i pilar a punt –aquests dos castells els van completar per Sant Joan del 2016–. Però, no s’hauria de descartar res: els castells desfolrats poden entrar en joc i, fins i tot, dues construccions de 9 simultànies. Els rosats han completat el 4de8 net (sense pinya) a l’assaig i no descarten el 4de9 sense folre. A més, el 2de8 sense folre podria entrar en escena per primer cop un 24 de juny. Per la seva banda la Colla Joves ha fet uns grans assaigs de 2de8sf i és la principal carta vermella. El 5de9f i el 2de9 amb folre i manilles també entren entre els possibles –la supercatedral no l’han fet mai per Sant Joan i el 2de9fm el van fer el 2016–. El 2de8 desfolrat podria ser el gran castell d’una diada per a la història: per Sant Joan s’ha vist carregat un 4de9 desfolrat (Colla Joves, 2000) i un intent de 3de10 emmanillat (Colla Vella, 2017).

A Tarragona, la tarda de Sant Joan, la Jove de Tarragona podria buscar el doblet de 9 amb l’estrena del 4de9 amb folre. No està descartat que vagin més enllà, l’any passat hi van fer el 9de8. Els Xiquets de Tarragona tenen pendent superar la clàssica de 8 i serà un bon dia per fer un o més passos endavant. Ara fa un any, els matalassers, van fer una completa actuació de la gamma alta de 8 (4de8a, 5de8, 2de8f, Pde7f). La colla de Sant Pere i Sant Pau té a l’abast repetir la clàssica de 8 i pilar de 6 de l’any passat -suposaria l’estrena del 4de8-. Els Xiquets del Serrallo buscaran consolidar el nivell de 7.

També diumenge, a la tarda, a Vilassar de Mar, els Capgrossos de Mataró podrien descarregar el 3de9f  número 100 i mantenen alguna opció de 4de9 folrat, que suposaria una estrena enguany -el van dur allà el 2013 i 2014-. Estaran acompanyat dels Xics de Granollers que faran castells de 7 en la primera visita a aquesta plaça.

El dissabte hi haurà diada avançada de Sant Pere a Reus. Els Xiquets de Reus volen estrenar el 2de8f, els Nens del Vendrell s’hi presentaran amb la clàssica de 8 al sarró i els Castellers de Lleida amb la possible estrena del 2de7 com a millor castell.

Agenda del cap de setmana:

DISSABTE

Festa Major del barri de Can Carner a Castellar del Vallès
12h. Can Carner

 • Castellers de Castellar del Vallès

Festa Major del barri de la Barceloneta
17h. Jardins de Mon Racó

 • Castellers del Prat

Festa Major de Sant Pere a Reus
18h. Plaça del Mercadal

 • Castellers de Lleida
 • Nens del Vendrell
 • Xiquets de Reus

Diada de Completes a Valls
23.15h. Plaça del Blat

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

DIUMENGE

Festa de falles de Pont de Suert
12h. Plaça del Mercadal

 • Castellers de Terrassa

Festa Major de Sant Joan a Valls
13h. Plaça del Blat

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

Diada de Sant Joan a Platja d’Aro
18h. Plaça del Mil·lenari

 • Esperxats de l’Estany
 • Minyons de Santa Cristina d’Aro

Festa Major de Sant Joan a Vilassar de Mar
19h. Plaça de l’Ajuntament

 • Capgrossos de Mataró
 • Xics de Granollers

Actuació a l’Estartit
19h. Passeig Marítim

 • Colla Castellera de Figueres

Diada de Sant Joan a Torredembarra
19h. Plaça Josep Valls Ibern

 • Castellers d’Altafulla
 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca
 • Nois de la Torre

Diada de Sant Joan a Tarragona
19.30h. Plaça de la Font

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona
 • Xiquets de Tarragona
 • Xiquets del Serrallo

Sant Joan a Súria
Plaça de l’Ajuntament

 • Salats de Súria

Diada de Sant Joan a Caldes de Malavella
24/06/2018

 • Castellers de les Gavarres

Foto: Assaig de 2de8f dels Xiquets de Reus el passat cap de setmana