Dies de ‘Human Towers’ a Washington

360 castellers de les dues colles de Xiquets de Valls (170 de la Vella i 190 de la Joves), surten entre avui dimecres i demà dijous cap a Washington per participar durant tres dies al Smithsonian Folklive Festival, probablement el certamen de cultura popular i tradicional i folklore més prestigiós del món. En concret, tres grups de la Joves han sortit aquest dimecres en diferents vols i rutes. Uns altres dos grups de la Joves i tota l’expedició de la Vella sortiran aquest dijous. Els 170 de la Colla Vella són tots castellers. L’expedició de la Joves inclou acompanyants. En el cas de la Vella cal incloure el president dels Xiquets de Reus, Lluís Pallejà, convidat per la colla. En viatges anteriors, com en el cas de la Xina, la Vella havia convidat representants institucionals d’altres colles, com els Castellers de Barcelona o els Xiquets de Tarragona.

A Washington, es trobaran molta calor i risc de pluja, segons expliquen els castellers que són a la capital nord-americana des de fa més d’una setmana. Tres castellers de cada colla ja han participat en diferents xerrades i han organitzat tallers que tenen per objectiu la difusió del fet casteller. Han explicat, sobre tot, com es munta una pinya, i han pogut constatar que la ignorància en relació al fet casteller és absoluta, fins al punt que l’organització del Festival els va demanar que s’abstinguessin d’ensenyar als assistents a pujar a un castell per raons de seguretat i per evitar accidents. Als tallers, això es feia a base de fer pujar a gent jove a un pilar de 2. En qualsevol cas, les activitats dutes a terme fins ara han demostrat que han servit per generar expectació per les actuacions previstes, que es faran entre divendres i diumenge.

Les actuacions previstes són divendres (13h i 14h), dissabte (13h i 17h) i diumenge (14h, 15h i 17h). Les colles s’han repartit l’agenda de manera de facilitar que els castellers puguin disposar de temps per visitar la ciutat. Amb tot, les actuacions de la una del migdia seran conjuntes, i la del diumenge a les cinc de la tarda formarà part d’una actuació conjunta de tots els grups de cultura popular catalans presents al festival. Sobre el nivell dels castells, i comptant amb la possibilitat d’alguna sorpresa, semblen descartats els castells de 9 i es donen per fet castells de 8. Una de les dificultats que han tingut els caps de colla és el fet que no tots els membres del tronc han pogut fer el viatge, fet que els ha limitat a l’hora de fer les previsions tècniques. Una de les primeres coses que faran els tècnics de les colles en arribar serà una visita al recinte amb responsables del festival per conèixer el punt exacte on està previst fer les actuacions, que en seran dos, i així poder determinar les característiques del terreny, l’existència o no de referències… Aquests detalls acabaran de determinar el programa estrictament casteller de la trobada. El festival ha tingut com a interlocutores les vicepresidentes de les dues colles, Lurdes Quintero i Raquel Sans.

L’inici del viatge culmina mesos de preparació que han tingut moltes dificultats. Des de problemes de visats, fins a la contractació dels bitllets d’avió. Alguns dels castellers han hagut d’anar personalment a Madrid per resoldre els problemes del seu visat. En el cas d’algun casteller dels del pom de dalt, ha estat impossible obtenir els papers necessaris per poder viatjar, degut a les restrictives condicions que posen els Estats Units a l’entrada d’estrangers.

Per ara, el festival ja ha ofert una imatge inèdita: un pilar de 4 conjunt entre castellers de les dues agrupacions. Va ser després de l’incident que es va produir després del discurs de l’ambaixador espanyol als Estats Units en què va desautoritzar les parules que prèviament havia pronunciat el president de la Generalitat, Joaquim Torra, durant la inauguració del festival, i que van fer que Torra abandonés l’acte, seguit pels representnats de la delegació catalana. A fora, els diferents grups festius van acordar fer una actuació d’homenatge al President, i els sis castellers van improvisar el pilar conjunt, que va comptar amb el suport a la base de la resta de grups festius. Ho van decidir allà mateix, sense demanar el parer als respectius quarters generals de Valls, que es van sorprendre molt quan van començar a córrer les imatges del pilar. Un pilar de germanor, però, sense camisa. Per tant, la imatge no té l’impacte que tindria un pilar que combinés camises rosades i vermelles.

El viatge, considerat “un viatge més, però important” a la Colla Vella, i com a “el nostre viatge” a la Joves (mai havien anat tant lluny) marca la temporada, des del punt de vista social, a les dues colles, que han hagut de gestionar tota mena de problemes interns, habituals en viatges en què la logística imposa una limitació de viatgers. En qualsevol cas, vénen tres dies en què les dues colles representaran Catalunya en un festival que pot convertir-se en un gran aparador del món casteller.

FRANCESC  DOMÈNECH

Foto 1: Taller de la Colla Joves al Smithsonian Folklive Festival, amb molt de públic contemplant-lo.

Foto 2: Taller de la Colla Vella. L’organització del festival va prohibir-los que canalla americana s’enfilés en un pilar.

Foto 3: El pilar conjunt de castellers de les dues colles, després de l’incident polític de la inauguració del festival

Foto 4: Els tres representants de les dues colles, amb el President de la Generaltiat i la consellera de Cultura.

Notícies relacionades:

Què es pot fer amb 100 castellers?

El caramel de Washington

Deures per a l’hivern casteller vallenc

Castells a Washington: “Ara toca a la Joves”

15 viatges intercontintentals en 25 anys