El pla de la Seu: emmanillar la torre

No hi ha treva en el calendari casteller. Demà, el focus es trasllada a Tarragona on els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sants tenen el pla d’emmanillar-se. La torre de 9 serà novament el gran atractiu de la jornada, però n’hi ha d’altres: els Marrecs de Salt volen confirmar el seu excel·lent estat de forma i volen dur el 3de9f a Vic. És el més destacat d’un cap de setmana que es plantegen diverses estrenes de 8.

Demà dissabte serà dia d’estrena de gamma extra pels Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sants. La diada matalassera del Pla de la Seu tornarà a ser de gran nivell: els verds hi volen dur per tercer cop la torre de 9 emmanillada i els borinots repetir la que van fer-hi el 2016. Les dues colles es plantegen la tripleta de 9. Per als de Vilafranca serà una passa endavant en aquesta temporada que s’han plantejat in crescendo –l’any passat, més revolucionats, hi van  clavar el 3de9 amb folre i l’agulla i van fer un intent de 4de9 sense folre que els va passar factura–. Per als de Sants serà una diada de màxims: el 2de9fm l’han completat deu vegades en el seu historial, però tan sols un cop en el primer tram de temporada. El desenllaç de la cita, com en el 2016, podria arribar a la tanda de pilars on els verds tenen el de mèrit al sac i podrien optar a estrenar el pilar de 7 amb folre. Els Xiquets de Tarragona, amfitrions de la trobada, volen completar el 2de8 amb folre i segueixen assajant castells com el 5de8 o el 4de8 amb l’agulla.

El diumenge, l’atenció se centrarà a Vic. Els Marrecs de Salt estan fent una bona moguda per ser 200 a la plaça Major i poder atacar de nou el 3de9 amb folre. Un cop assolit a casa,  volen confirmar-lo a fora i seguir creixent. Els Sagals d’Osona van de tripleta de 8 i volen estrenar el 2de8f i el pilar de 6, si tot ve bé. Els Castellers de la Vila de Gràcia hi aniran amb nou cap de colla, Oriol Constantí, i amb la clàssica de 8 com objectiu.

El cap de setmana tindrà d’altres escenaris de 8. Demà dissabte, a La Granada del Penedès els Castellers de Sant Cugat hi podrien dur el 2de8f i fer la tripleta de 8. Els Xicots de Vilafranca volen estrenar el 3de8 i signar la clàssica de 8. La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau també pensa amb la clàssica de 8. Diumenge al migdia, a Banyeres del Penedès, els Nens del Vendrell hi portaran la clàssica de 8 i els Moixigangueres el 4de8. Els Bordegassos també podrien dur el 4de8 a Esparreguera i els Capgrossos de Mataró fer un castell de 8 en una festa de barri local. A la tarda, a Barberà del Vallès, els Minyons de Terrassa aniran com a molt amb la tripleta de 8 i els Castellers de Sabadell podrien estrenar el 7de8. També hi seran els Xics de Granollers que podrien buscar el primer 3de8 i de retruc la clàssica.

A més del que passi en territori casteller, hi ha actuacions a fora, les dues colles dels Xiquets de Valls segueixen durant el cap de setmana amb les exhibicions a Washington on es preveu que s’hi puguin fer alguns castells de 8. Els Castellers de Barcelona viatgen fins a Londres i els de la Sagrada Família fins a Gandia (País Valencià).

Agenda del cap de setmana:

DISSABTE

Smithsonian Folklife Festival a Washington (Estats Units)
13h i 17h. Rinzler Stage

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

Fira de Sant Margarets a Londres (Anglaterra)
14h.  Moormed, Twichenham

 • Castellers de Barcelona
 • Castellers of London

Fira Intercultural a Manresa
17.30h. Plaça de Sant Domènec

 • Tirallongues de Manresa

Diada del Pla de la Seu a Tarragona
18h. Pla de la Seu

 • Castellers de Sants
 • Castellers de Vilafranca
 • Xiquets de Tarragona

Festes del Barri de la Llàntia de Mataró
18h. Barri de la Llàntia

 • Capgrossos de Mataró

Festa Major de La Granada
18h. Carrer de l’Estació

 • Castellers de Sant Cugat
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Xicots de Vilafranca

Diada Itinerant a Vilafranca del Penedès
19h. Parc de Sant Julià

 • Castellers de Rubí
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca

Festa Major d’Esparreguera
19h. Plaça de l’Ajuntament

 • Bordegassos de Vilanova
 • Castellers d’Esparreguera

Vigília de Festa Major de Vic
19.30h. Plaça del Pes

 • Castellers d’Andorra
 • Sagals d’Osona

Diada d’estiu de la Muixeranga de La Safor a Gandia
20h. Platja de Gandia

 • Castellers de la Sagrada Família
 • Muixeranga de la Safor

DIUMENGE

Festa Major de Vic
12h. Plaça Major

 • Castellers de la Vila de Gràcia
 • Marrecs de Salt
 • Sagals d’Osona

Diada de la Canalla a Cornudella de Montsant

12h. Plaça de la vila
 • Brivalls de Cornudella
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 • Xiqüelos i Xiqüeles del Delta

Diada Castellera a Moià
12h. Parc

 • Castellers de Caldes de Montbuí
 • Castellers de l’Alt Maresme
 • Colla Castellera de la Gavarresa

Setmana medieval a Bagà
12h. Plaça de Galceran de Pinós

 • Castellers de Berga
 • Margeners de Guissona

Festa Major de Pallejà
12h. Plaça del Castell

 • Castellers de Cerdanyola
 • Castellers de l’Adroc
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts
 • Xerrics d’Olot

Festa Major de Banyeres del Penedès
13h. Plaça de la Vila

 • Minyons de l’Arboç
 • Moixiganguers d’Igualada
 • Nens del Vendrell

Smithsonian Folklife Festival a Washington (Estats Units)
14h, 15h i 17h. Rinzler Stage

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

Festa Major de Barberà del Vallès
18.30h. Plaça de la Vila

 • Castellers de Sabadell
 • Minyons de Terrassa
 • Xics de Granollers

Festa Major del barri de la Cogullada de Terrassa
18.30h. Barri de la Cogullada

 • Castellers de Terrassa

Festes del barri Miramar-Les Illes de Vila-seca
18.30h. Plaça Miquel Martí i Pol

 • Castellers d’Altafulla
 • Castellers de Castelldefels
 • Torraires de Montblanc
 • Xiquets de Vila-seca

Foto: Assaig de pde7f dels Sagals d’Osona

Articles relacionats:

La volta al món en 80 places de 9

Els gausacs i els maduixots treuen suc

Dies de ‘Human Towers’ a Washington

Manilles que obren la gamma extra