El primer duel pot esperar

La primera trobada a plaça entre la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca enguany es fa esperar. No serà a Altafulla, diumenge, tal com ha estat habitual en els darrers anys, sinó que haurà de passar més d’un mes, fins la tradicional cita de la Bisbal. Els verds no participen enguany a la Diada de les Cultures, ja que seran al País Basc i, per tant, no compartiran diada amb les camises rosades, a més de les ratllades i morades.

La diada d’Altafulla ha esdevingut en els darrers anys la primera cita on els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella coincideixen a plaça. No és una diada que les dues colles entenguin com a duel, a diferència d’altres actuacions amb el calendari més avançat, però sí que és cert que les mirades entre una banda i l’altra resulten inevitables. Anys enrere, però, la primera actuació on compartien plaça verds i rosats era a la Selva del Camp, a començament de juny, però els vilafranquins van actuar-hi per darrer cop el 2011. Ocasionalment, també han compartit cartell a l’Arboç, també el mes de juny, durant la diada d’aniversari dels Minyons locals, però els verds tampoc no hi han acudit els últims anys.

Aquest 2018, però, la primera diada on actuaren plegades serà una de les cites tradicionals del calendari: la del 15 d’agost a la Bisbal. Serà la primera de les cinc trobades que verds i rosats tindran en quinze dies. A les també fixes del Catllar, l’Arboç i Sant Fèlix se suma enguany la diada commemorativa del 70è aniversari dels Castellers de Vilafranca, en la qual els verds han convidat la Colla Vella i els Nens del Vendrell.

El setembre, les dues colles coincidiran a la diada del Primer Diumenge de festes de Santa Tecla, a Tarragona, mentre que tres setmanes després serà l’esperada cita del Concurs, on, en principi, les dues colles partiran com a favorites.

Les diades on verds i rosats comparteixen plaça, sovint adquireixen un component de duel, tot i que la importància gradua en funció del valor de la diada. Fa dos anys, els Castellers de Vilafranca van triar la Bisbal, al costat mateix dels vallencs, per fer el seu primer 3de8 per sota, un castell que fins aleshores era patrimoni exclusiu dels el Portal Nou. Per la seva part, l’exhibició del 4de9 amb folre i el pilar per part de la Vella en els últims anys –un castell que abans passejaven en exclusiva els vilafranquins i al qual li han perdut el domini– també cal entendre’l, parcialment, en la pugna que totes dues colles mantenen pel lideratge del món casteller. En la retina dels aficionats també es manté la memorable pugna al Catllar el 2008, amb el 3de8 amb l’agulla amb el pilar girat per part dels verds. Enguany, la segona quinzena d’agost admetrà unes quantes lectures, fins l’esperada cita del Concurs.

La Bisbal, 15 d’agost
Amb la Colla Joves

Diada del 70è aniversari dels Castellers de Vilafranca, 18 d’agost
Amb els Nens del Vendrell

El Catllar, 25 d’agost
Amb la Jove de Tarragona

L’Arboç, 26 d’agost
Amb la Jove de Tarragona i els Minyons de l’Arboç

Sant Fèlix, 30 d’agost
Amb la Colla Joves i els Minyons de Terrassa

Primera diumenge de festes (Tarragona), 16 de setembre
Amb la Jove de Tarragona i els Xiquets de Tarragona

Concurs, 7 d’octubre
Amb 10 colles més

SANTI TERRAZA

Foto: 4de9 amb folre amb camises verdes, vermelles i rosades que van fer els Castellers de Vilafranca el 2008 en la diada commemorativa del 60è aniversari

Articles relacionats:

L’agenda de les extraordinàries

Vella i verds en una cursa de fons

Les colles punteres es veuen les cares