La memòria històrica d’una colla històrica

Laureà Inglada i Jaume Ventura castellers dels Minyons de l’Arboç, han preparat una minuciosa base de dades de la colla anomenada VIRD ((Ventura-Inglada Recerca de Dades) –darrerament s’ha incorporat Pedro Osorio en la part tècnica i datació classificació de fotografies– en la que han recopilat tots els castells de la colla del Baix Penedès en les seves diferents etapes d’existència: des de 1958 fins al 1984; any 1993 (no van passar d’aquell any) i del 2002 a l’actualitat.

L’embrió de la base de dades fa anys que s’estava gestant. El 2003 van començar a apuntar les dades de cada diada dels Minyons de l’Arboç: els castells, el nom de la plaça i la població, la data, recollida de fotografies, etc. El 2006 van publicar a l’Anuari dels Minyons el nom de tota la gent, tant de pinya com de tronc, que va participar en la primera torre de 7 descarregada de la història de la colla, la temporada anterior. A partir d’aquella informació van crear un gràfic molt complet i detallat en què cadascú apareixia col·locat a la seva posició. També van començar a publicar l’estadística de la colla. Després van decidir fer un quadre de considerables dimensions amb gràfics i estadístiques on es veu l’evolució de la colla. Aquest quadre està penjat al local d’assaig amb la intenció d’actualitzar-lo cada any.

L’ambició i dimensió del projecte els va fer plantejar-se un nivell superior i amb un valor afegit: crear una base de dades que englobés totes les diades amb cada castell des dels inicis de la colla, l’any 1958, fins l’actualitat, on cada construcció té la seva fitxa tècnica associada amb la seva corresponent fotografia. També hi adjuntaran els croquis de les pinyes –la part sovint oblidada del castell– amb els noms de les persones que han ocupat una posició determinada en cada castell, així com un apartat anomenat Cens, en el qual apareixerà tota la gent que ha estat vinculada a la colla.

Com a foto inèdites de la colla tenen el primer i un dels pocs pilars de 5 aixecats per sota que, tot i que ha aparegut en algun mitjà, cap casteller de la colla recorda haver-lo fet. La foto ha arribat datada de l’any 1976 i amb la referència escrita darrere. També han trobat pertinences de la colla que estaven guardades en les golfes d’alguna casa, com ara una carta del secretari de l’època que va enviar a un caserna militar perquè deixés venir el mosso que feia el servei militar a fer castells per la Festa Major de l’Arboç (i ho va aconseguir!), cartells i propaganda de l’antiga època antiga. També tenen alguna foto inèdita d’altres colles, com el d’un pilar dels Nens del Vendrell amb un casteller damunt la pinya.

Per fer la recerca pregunten a tothom –sobretot a antics castellers–, si disposen de material vinculat amb els Minyons de l’Arboç. Fruit d’aquesta cerca els hi han cedit pel·lícules, fotos i escrits: material que estava guardat, amagat o oblidat i que gràcies aquesta feina podrà sortir a la llum i formar part de la història dels Minyons de l’Arboç.

La intenció de Laureà Inglada i Jaume Ventura era tenir enllestida la base de dades a finals d’aquest any, però, com que no paren de trobar material, han decidit esperar al 2019. Probablement, no la donaran totalment per acabada, ja que el projecte és molt ambiciós i abasta molts continguts. Mai s’acaben de trobar coses, però podran fer la presentació oficial i donar a conèixer a tothom la història i la memòria dels Minyons de l’Arboç.

Al llarg dels anys es pot perdre la memòria històrica; amb el pas del temps la gent va perdent els records que té guardats a casa, i ara encara són a temps de recuperar-los. Per aquest motiu resulta primordial la noble feina que executen els membres dels Minyons de l’Arboç.

MANEL CARBONELL

Foto: Ventura, Osorio i Inglada amb la foto inèdita del Pilar de 6 dels Nens del Vendrell. (Foto: Anna Montoto)

Foto 2: Primer pilar de 5 aixecat per sota i descarregat normal dels Minyons de l’Arboç, l’any 1976 a Tarragona. (Foto: Antonio Feliu Fontanillas)

Articles relacionats:

L’Arboç, 1932

El Catllar vs. l’Arboç