La Nit de Castells s’avança al desembre com a festa de cloenda

La tretzena Nit de Castells se celebrarà dissabte 15 de desembre del 2018 a Valls, quilòmetre 0 del món casteller, i esdevindrà la festa de cloenda i valoració de la temporada. La nova data pretén posa en valor els resultats de la temporada, especialment en els premis que hi apareixen directament vinculats. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12.

En les darreres cinc edicions, la Nit de Castells s’ha celebrat el darrer cap de setmana de gener, l’anterior a la festivitat local de la Candela, com un acte que premiava la temporada anterior, però que també saludava la següent. La decisió d’avançar-la un mes i mig respon a la voluntat de ressaltar els premis en el context de l’any casteller acabat de tancar. A més dels organitzadors, la decisió també s’ha consensuat amb les dues colles dels Xiquets de Valls, que treballen conjuntament durant tot l’any en el si d’una comissió de participació ciutadana.

El format serà el mateix dels darrers anys, incrementant l’accent del contingut artístic d’una gala pensada per lliurar premis i reconeixements i, al mateix temps, adaptar-se a les exigències del ritme televisiu.

En aquest sentit, els organitzadors de la Nit de Castells reformulen els premis que quedaran establerts en deu guardons, amb la intenció que el desenvolupament de la cita mantingui l’agilitat durant la seva celebració i emissió en directe. Vuit dels deu premis que es lliuraran estan vinculats a la temporada que haurà acabat de finalitzar (Colla, Moment, Plaça, Descarregat, Imatge, Fotografies i Baròmetre), mentre que dos tenen un context que va més enllà (Trajectòria i Ambaixador). Com en les darreres edicions, l’organització es reserva l’opció d’incloure un Premi Especial.

Els jurats dels diferents premis també mantindran la pluralitat i sobirania plena en les seves decisions. Estaran formats pel Consell Assessor de la Revista Castells, els cronistes castellers, les colles que han fet gamma extra el darrer curs, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i per votació popular, a més del Baròmetre, que concedeix els premis en funció dels fets consumats.

L’espai en què es desenvoluparà la Nit de Castell serà el Centre Cultural de la ciutat de Valls.

 

Premis de la XIII Nit de Castells

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per La Xarxa per a la Comunicació Local i TAC 12 per votació popular.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Foto: Imatge de la Nit de Castells 2017 al Centre Cultural de Valls