Ambició i prudència a l’Arboç, i història a Igualada

Si dissabte, l’actuació de El Catllar (vegeu crònica) va ser un espectacle de gran magnitud, la diada de l’Arboç ha acabat per sota de les previsions inicials i amb unes colles participants, especialment els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella, que han optat per la prudència a quatre dies de Sant Fèlix. A l’Arboç, la Jove de Tarragona ha tornat a demostrar l’estat pletòric en què es troba, i ha mostrat un nou 5de9f i un nou pde8fm. Mentre, a Igualada, finalment no hi ha hagut gamma extra de la Joves, que, això sí, ha completat la primera tripleta de l’any, mentre els Moixiganguers han estrenat el 5de8 i han carregat el seu primer pde6, signant la millor actuació de la seva història.

Les tres colles que dissabte eren a El Catllar, repetien a l’Arboç. La Vella hi ha obert plaça amb un nou 4de9fp, que ha tingut una descarregada gairebé èpica, que ha acompanyat amb el 9de8 i un 4de9f amb voluntat de ser prova de 4de10fm. Alguna baixa per la caiguda del 5de9f carregat a El Catllar ha marcat les decisions i ha fet que l’Arboç no hagi vist el 2de8sf que Albert Martínez portava al cap per completar el cap de setmana havent descarregat dos dels castells que són objectiu de Sant Fèlix, els dos castells snese folre, que volen acompanyar amb el 4de10fm.

A l’Arboç, la Jove de Tarragona, ha tornat a demostrar el gran moment de forma en què es troba i, en relació a la vigília, repetia el 5de9f, el pde8fm, i el 9de8, convertint-se en la colla que ha mostrat més ambició durant el cap de setmana. Els Castellers de Vilafranca havien anunciat el 3de10fm i han muntat el peu del castell en dues ocasions, a la segona ronda. La rengla no ha tingut bona mida en cap dels dos peus, i han optat per desmuntar-los. L’horari i la prudència ha fet que Toni Bach acabaés renunciant a intentar-lo i han acabat amb la tripleta de 9 que han repetit en diverses ocasions aquestes últimes setmanes. Hi ha poc temps per corregir errors de cara a Sant Fèlix, però Bach ha inistit a marcar els dos castells de 10 i la torre de 8 neta com a objectius. A la mateixa actuació, els Minyons de l’Arboç han descarregat el 3de7, el 4de7 i el 2de6. Els dos castells de set junts no els havien fet encara.

A Igualada, els Moixiganguers han completat la millor actuació de la seva història. Han estrenat el 5de8 i han carregat per primer cop a el pilar de 6, una actuació que ha desfermat l’eufòria de la colla. A la mateixa actuació, finalment, no hi ha hagut gamma extra. La Joves de Valls havia anunciat el 2de8sf i s’apuntava la possibilitat d’un intent de 5de9f, després que el de la Bisbal no sortís bé. Baixes d’última hora han determinat la decisió del cap de colla que, finalment, ha optat per la tripleta que la Joves ha completat per primer cop aquesta temporada, estrenant el 4de9f descarregat, acompanyat tot plegat d’un nou pilar de 6 que sembla que ha superat ja tots els entrebancs. Els Xiquets de Reus no han pogut portar-hi el 3de9f que tenen a punt i han acabat amb la tripleta de 8.

A Sitges, aquesta tarda, els Minyons de Terrassa han completat el 3de9 amb folre i el 4de9 amb folre –aquest és el primer de la temporada–, el 3de8 amb l’agulla i el pilar de 6. Ha estat un bon registre preparatori per Vilafranca. Al peu dels malves, el 3de8 amb l’agulla ha estat celebrat al crit d’“Un pis més!”, en senyal de la seva possible inclusió en les previsions del dia 30. Els Minyons han fet tres castells de 9 aquest cap de setmana, ja que ahir ja firmar el 3de9f a Palau-Solità i Plegamans. A l’exhibició de Sitges, els Xicots han fet la clàssica de 8 –que també van fer ahir a Vilafranca, a la diada de pre-Festa Major– i la Jove de Sitges ha tingut en el 5de7 el seu millor castell.

De la resta d’actuacions, amb moltes colles que han tornat de vacances amb castells de rodatge, destaca un nou 4de8 dels Tirallongues de Manresa, o els dos 3de7 alçats divendres i dissabtes pels Bous de la Bisbal, en un senyal clar de progressió. La Festa Major de Vilafranca centrarà tota l’atenció aquests pròxims dies.

Resultats dels darrers dies:

DIJOUS

Diada de Vigília de Festa Major (Sitges)

 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 3de7, 4de7, 7de6, 3de6s

DIVENDRES

Sortida d’Ofici de Festa Major (Sitges)

 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 4de7, 3de7

La Joncosa

 • Bous de la Bisbal; 3de6a, 3de7, tde6

DISSABTE

El Catllar

 • Castellers de Vilafranca: 3de9f, tde9fm, 4de9f, pde6
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f, 4de9fa, 9de8, pde8fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de9fp, 4de9sf, 5de9f(c)

Festa Major de Palau-solità i Plegamans

 • Capgrossos de Mataró: 4de7a, 3de7a, 3de7
 • Castellers de Caldes de Montbui: 3de7, 4de7, 4de6a
 • Minyons de Terrassa: 2de8f, 3de9f, 4de8, pde6

Festa Major de la Seu d’Urgell

 • Castellers d’Andorra: 3de6a, 4de6, (id)3de6, 3de6
 • Castellers de Santpedor: 2de6, 3de6a, (id)3de6, 3de6

Festa Major de Sants a Barcelona

 • Castellers de Sants: 3de7, 5de7, 4de7a

Festa Major de Vilanova del Vallès

 • Xics de Granollers: 2de6, 3de7, 4de7

Diada de pre-Festa Major (Vilafranca)

 • Xicots de Vilafranca: 3de8, 4de8, tde7
 • Bous de la Bisbal: tde6, 3de7, 3de6a

DIUMENGE

Festa Major de Pineda de Mar

 • Capgrossos de Mataró: 3de7a, 5de7, 4de7a
 • Castellers de l’Alt Maresme: (id)4de7a, 4de7a, 3de7a

Festa Major d’Igualada

 • Colla Joves Xiquets de Valls: (id)3de9f, 3de9f, 4de9f, 5de8, pde6
 • Moixiganguers d’Igualada: 2de8f, 5de8, 4de8, pde6 (c)
 • Xiquets de Reus: (id)2de8f, 3de8, 2de8f, 4de8

Festa Major de Manresa

 • Bordegassos de Vilanova: 4de7, (id)5de7, 3de7, 4de7a
 • Castellers de Terrassa: 5de7, 2de7, 4de7
 • Tirallongues de Manresa: 4de8, 2de7, 7de7

Festa Major de Vallfogona del Ripollès

 • Esparxats de l’Estany: 3de6, 3de6a
 • Xerrics d’Olot: 3d6, (id)4d6, 2d6

Festa Major de Tiurana

 • Castellers de Lleida: 2de6, (id)3de7, 4de6a, 3de6n, 4de6n, pde5

Festa Major de l’Arboç

 • Castellers de Vilafranca: 2de9fm, 4de9f, 3de9f, pde6
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 9de8, 5de9f, 3de9f, pde8fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de9fp, 4de9f, 9de8, pde7f
 • Minyons de l’Arboç: 4de7, 3de7, 2de6

Festa Major de Sant Bertomeu, a Sitges

 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 5ed7, 4de7, 3de7
 • Minyons de Terrassa: 3de8a, 4de9f, 3de9f, pde6
 • Xicots de Vilafranca: 3de8, 4de8, tde7

Fotos:

Foto 1: 4de9fp de la Colla Vella (Foto: Colla Vella)

Foto 2: 5de9f de la Jove de Tarragona (Foto: F. Virgili/Colla Jove Xiquets de Tarragona)

Foto 3: Tde9fm dels Castellers de Vilafranca

Foto 4: 5de8 dels Moixiganguers d’Igualada.

Foto 5: 4de9 amb folre dels Minyons a Sitges

Notícies relacionades:

L’espectacle continua a El Catllar

El Catllar, l’Arboç i Igualada centren l’atenció

L’agost, el mes casteller

Preparant la quinzena fantàstica