El castell que obre la porta del cel

A les portes de la Setmana Gran de la temporada i amb tot un ventall per veure i incògnites per resoldre, ja hi ha un castell que està marcant bona part de l’agenda de les punteres, si més no fins ara. El 2de8 sense folre ha esdevingut un objectiu preuat, accessible i, probablement, determinant. La seva ubicació a la taula del Concurs per sobre dels castells de 10 el converteix –en any parell i, per tant, amb cita el primer diumenge d’octubre a Tarragona– en una fita desitjada, especialment des que la temporada passada es va demostrar que era a l’abast de més d’una colla. La poca massa que es necessita per assajar-lo i provar-lo afavoreix el seu treball portes endins i la seva presència en diades de diferent nivell.

Entre 2010 –quan els Castellers de Vilafranca van descarregar per primer cop la torre de 8 sense folre– i 2016, la bèstia indomable s’havia descarregat en sis ocasions (totes a càrrec dels verds) i coronat nou vegades més (cinc per part dels de Vilafranca, tres de la Vella i una de la Joves). Entre la temporada passada i el que portem de l’actual, el 2de8sf  s’ha completat en nou ocasions (quatre per part de la Joves, tres dels de Vilafranca i dues de la Vella) i s’ha coronat cinc vegades més. És a dir, en un any i mig s’han superat de llarg els registres de les set temporades anteriors i, a més, s’ha invertit la tendència que el castell amb major precisió tècnica pot ser descarregat en més ocasions que no pas carregat.

De secrets per desvetllar aquest canvi de tendència no n’hi ha: assaig, assaig i assaig. Les tres colles que l’han completat –i l’altra que l’ha provat: els Minyons de Terrassa– l’han descarregat sencer a l’assaig. La xarxa de suport ha estat un element determinant per aconseguir major tecnificació i arriscar (en aquest cas, invertir) amb el coixí de seguretat suficient a assaig per acabar obtenint resultats evidents.

L’aposta pel 2de8 sense folre de les tres colles que l’han completat també té a veure amb la taula de punts del Concurs. La darrera revisió, efectuada l’any passat, va situar el 2de8sf i el 4de9sf per sobre dels 3de10fm i el 4de10fm. La torre, per tant, pot arribar a ser clau en la suma de punts i el fet que ara es descarregui més cops que no pas es carregui encara resulta més decisiu per a que les colles l’incloguin entre les seves preferències. A més, el domini del 2de8sf obre les portes al 2de9 sense manilles, la construcció de major puntuació entre les assolides fins el moment i que ha estat carregat en tres ocasions pels Castellers de Vilafranca.

Encara hi ha un altre factor que ha afavorit el recorregut de la torre neta: el camí que tant la Joves com la Vella van efectuar fa uns anys amb el 2de9 amb folre i manilles, una construcció que no era habitual en els plans de totes dues colles, especialment els del carrer Gassó, que fins al 2015 només l’havien descarregat un cop. L’alleugeriment que totes dues colles –cadascuna amb les seves respectives realitats i capacitats– han fet dels troncs dels seus castells de gamma extra es va posar de manifest en el 2 emmanillat. Tant la Joves com la Vella van arribar a marcar-se aquesta construcció en les seves respectives regularitats després d’haver intervingut en la seva estructura i haver aconseguit baixar castellers de pis.

La Joves va descarregar el 2de9fm el 2015 amb un tronc que ha constituït la base de l’actual 2de8sf. El que van carregar al Vendrell el 2014 encara tenia nois al pis de quints, però els que van provar el 2016 ja anaven amb dues noies. Els quatre que han descarregat en aquests darrers dotze mesos han estat amb aquesta fórmula.

El tronc del 2de8sf dels del carrer Gassó de terços en amunt és el mateix –llevat d’algun possible canvi puntual de canalla– que el de quarts cap a dalt al 2de9fm. És a dir, el castell ha pujat per baix: els terços del 2de8sf (Francesc Ramon i Jaume Galofré) són els quarts del 2de9fm; a sobre porten els mateixos components en totes dues construccions (Pere Rico, que ja va pujar al 2de8sf carregat el 2004, i Edu Cristino). I el mateix succeeix per sobre d’aquesta parella. Els únics canvis que han efectuat els dos darrers anys han estat al quint del 2 net, però substituint persones de tipologia i prestacions similars.

La Vella fa dos anys que ha arraconat el 2 emmanillat dels seus registres, ja que l’ha substituït per reptes majors, però el primer 2de8sf de l’era recent –el que va carregar al Concurs del 2014– ja aprofitava bona part de la feina feta amb el 2de9fm. En aquell cas, va fer un canvi que va resultar crucial, ja que un dels sisens del 2de9fm (Miguel Ángel López, Míguel) va baixar al quart del 2de8sf, mentre l’altre (Sheila Gago) es va mantenir el quint del 2de8sf, que equivalia al mateix pis de tronc del castell emmanillat.

Per la seva part, els Castellers de Vilafranca –en tant que màxims dominadors de la torre de 9 amb folre i manilles– han aplicat evolucions diferents en la confluència de tronc de les dues torres. La primera torre de 8 sense folre que van descarregar (el 2010), així com les successives, tenia un pis de quarts amb un terç natural de 8 (Ivó Jordà) i un quart de 8 (Tonet), tot i les diferències d’alçada. La bona combinació d’aquesta parella va ser una de les claus de l’èxit de la torre. Posteriorment, s’hi va incorporar un altre quart (Dani del Amo) de prestacions similars i que també correspon a un terç de 8, en substitució del Tonet i fent parella amb l’Ivó. Els verds tenen un cas excepcional amb un casteller que ha parat la torre tant a segons com al terç, Carles Mata.

La clau en les dinàmiques d’assaig de totes tres colles és la de no deixar mai de treballar el 2de8 sense folre en cada assaig, fins i tot, quan hi ha una baixa d’un titular de tronc. En tots tres casos, posen un recanvi, que els permet mantenir el ritme i, al mateix temps, treballar i formar altres candidats. És allò que el cap de colla de la Vella, Albert Martínez, ha definit com “guanyar volum” i que tants bons resultats està aportant als rosats aquesta temprada en la seva globalitat.

SANTI TERRAZA

Foto: 1: Torre de 8 sense folre descarregada pels Castellers de Vilafranca a Reus el 2017

Foto 2: 2de8 sense folre descarregada per la Colla Joves a la diada de Firagost

Foto 3: 2de8 sense folre descarregat per la Colla Vella a Vilafranca, dissabte passat

Foto 4: Assaig de torre de 8 sense folre dels verds a la plaça de la Vila el 2017

Foto 5: Assaig de 2de8 sense folre de la Colla Joves el passat juliol

Foto 6: Assaig de 2de8 sense folre de la Colla Vella l’octubre passat

Articles relacionats:

Com fer el 2de8 sense folre

La calculadora premium treu foc

El nivell de Bubka

Placa per a la Joves i diada per a la Vella

L’espectacle és a Valls