El que Sant Fèlix deixa pendent


El divendres anterior a Sant Fèlix, les quatre colles convocades a la plaça de la Vila descarregaven el 2de8sf a l’assaig. Amb els assajos que gairebé podem considerar públics, el fet va desfermar unes espectatives molt grans de cara a la diada, que es convertiria en la primera en veure quatre intents del castell que, punts del Concurs de Tarragona en mà, hem de considerar el més difícil de tots els que s’han descarregat fins ara. Sant Fèlix, però, ha demostrat que el 2de8sf és un castell tremendament difícil: n’hem vist un de descarregat, dos de carregats i un intent. En canvi, de castells de 10, n’hem vist la forma inicial en només dues colles: els Castellers de Vilafranca, que han descarregat a la primera ronda el 3de10, i després els dos intents, amb els corresponents peus desmuntats, de 4de10 dels mateixos vilafranquins i de la Colla Vella.

Si és cert que el criteri que va fer variar l’ordre de puntuació de castells al concurs (allò de posar els castells ‘nets’  per sobre dels de 10 pisos) va ser estadístic (es veien a plaça més intents de 10 que de ‘nets’), ja podem donar per fet que, si apliquen el mateix criteri, per al Concurs del 2020, els castells de 10 tornaran a estar per sobre. Els que saben poc de castells no entenen per què un castell de 10 val menys que un de 8 o que un de 9. I, entre els que en saben, hi ha dubtes, sobre tot quan es deixa de banda la camisa. El debat no està resolt, i Sant Fèlix ha tornat a servir-lo en safata de plata perquè en els dinars posteriors a la diada es tornés a parlar de tema, en algunes taules amb passió. Sant Fèlix, doncs, deixa pendent aquest debat, francament difícil d’abordar quan els arguments dels uns i dels altres veus que es basen, sobre tot, en la camisa que porten.

Més enllà d’aquest debat, l’anàlisi de Sant Fèlix s’ha de fixar també en les conclusions que es poden extreure de les actuacions de les quatre colles que hi han participat. Està clar que ningú ha sortit del tot content de la Plaça de la Vila, tot i que també és cert que uns han sortit més contents que els altres. Hi ha una evidència: només una de les quatre colles, la Vella, ha sortit de la plaça amb quatre aletes de gamma extra. La resta, per raons diferents, han hagut de recórrer als castells de 9 bàsics per poder tancar la diada amb els tres castells que manen els cànons.

Minyons: decepció d’entrada

L’actuació dels Minyons ha resultat decebedora. Sempre s’espera molt dels Minyons, colla que ens té acostumats a castells d’una gran qualitat tècnica. És cert que s’era conscient que els terrassencs no arribaven a Sant Fèlix amb els mateixos registres que temporades anteriors, però anunciaven un programa ambiciós, amb el 2de8sf, el 2de9fm i el 3de9fp. Però el 2de8sf de la primera ronda ha estat frustrant. Es pot descarregar a l’assaig, però està clar que a la plaça és diferent. A la torre dels Minyons ha semblat que li han faltat hores d’assaig, que necessitava de més proves perquè la colla se’l cregués més. El castell s’ha perdut massa aviat, en aquell moment que dóna la sensació que l’intent no està prou madur com per haver decidit portar-lo a la plaça.

La caiguda ha pesat i ha marcat la resta de l’actuació. El 2de9fm de la segona tonda ha llimat els ànims dels malves de manera definitiva. En quedar-se només en carregat, al cordó dels Minyons es notava una certa sensació de derrota, de ser conscients que aquest Sant Fèlix no era el seu dia. Amb aquestes dues decepcions, els Minyons han recorregut al 4de9f i al 9de8 per salvar la diada.

Joves: companyia per al 2de8

Diumenge passat a Igualada, la Joves feia la seva primera tripleta en dos anys. Era un símptoma que la feina al pati d’assaig més enllà del 2de8sf començava, finalment, a donar fruits. En aquest Sant Fèlix, les aletes al 5de9f han actuat de bàlsam per a una colla que és  conscient del problema que té per la manca de gamma de castells. És cert que només l’han carregat i que potser el castell hauria d’haver tingut més recorregut, però la gran dificultat del 5de9f  mereix que aquesta primera carregada sigui valorada.

Al lector potser el sorprendrà que, en parlar de la Joves, citi primer el 5de9f que el 2de8. La Joves ha donat una nova lliçó magistral amb aquest castell i, a més, amb premi afegit: Sant Fèlix sembla que ha volgut fer justícia amb la Joves com a colla reina d’aquest castell, fent que les altres colles, o hagin fracassat en intentar-lo (els Minyons) o només l’hagin carregat. Parlant del castell amb alguns entesos –i no de la Joves– convé destacar el paper d’un dels quarts, Pere Rico, en la defensa del castell, i no és el primer cop. En qualsevol cas, està clar que la història d’amor de la Joves amb el castell es manté amb la mateixa passió que el primer dia. Avui, a més, l’han fet en companyia d’un altre castell de gamma extra. El projecte de la Joves aquesta temporada ha guanyat credibilitat en aquesta diada de Sant Fèlix.

Hi ha un altre element a destacar: el pilar de 6 final. La colla ha presentat el seu pilar ‘alternatiu’ per les baixes provocades pel 5de9f. Se l’ha vist solvent i, per tant, fons d’armari per a la colla. Amb el que ha fet avui i a poc més d’un mes per al Concurs, la colla Joves té temps per trobar el camí cap a altres castells. Un assaig, el de dilluns, ha il·lusionat tothom amb la possibilitat que el 3de9sf es pugui convertir en un objectiu viable. S’hagués provat avui si s’hagués descarregat el 5de9f? No ho podrem saber mai. I, per al futur, ja es veurà.

El mèrit dels Castellers de Vilafranca

L’últim castell que han portat a plaça els Castellers de Vilafranca ha estat un 4de9f estrany. Formalment, l’hem de considerar com a intent desmuntat, perquè l’enxaneta no se n’ha sortit de traspassar l’aixecador amb la cama. Ha estat un error de manca d’experiència, que s’entén en el context de la temporada, en què la colla ha hagut gairebé d’improvisar un pom de dalt que donés prou garanties per afrontar els grans reptes de Sant Fèlix. Però resulta que l’enxaneta d’aquest 4de9f era la mateixa que del 3de10 de la primera ronda. Conclusió: el 3de10 té un plus afegit de mèrit, perquè estava fet amb poca experiència al pom de dalt, i Déu n’hi dó com es movia l’estructura.

Aquests dies, els verds, poc acosumats –o gens– a anar a remolc d’altres colles han hagut d’escoltar i llegir moltes opinions que els donaven ja per perduts aquesta temporada després de moltes diades en què no han sortit ‘guanyadors’ de la plaça. Els peus desmuntats del 3de10fm de l’Arboç diumenge passat no feien altra cosa que alimentar aquesta tesi. És per tot aquest context que cal posar en valor el 3de10 de la primera ronda. Són l’única colla que ha descarregat un castell de 10 aquesta temporada, i ja ho han fet dos cops. Que els vagin al darrere!

La torre de la segona ronda no comptaven amb què es quedés només en carregada, i això ha pesat. Amb tot, s’han atrevit amb un 4de10fm que, vist el que s’ha vist, potser li falta assaig. Els primers peus desmuntats no han tirat amunt per indecisió de la canalla. I quan més tard hi han tornat, hem vist el cap de colla als terços del castell, potser amb l’objectiu de donar la confiança a la canalla, però no ha sortit bé. L’estructura s’ha enfonsat. Faltava assaig.

Al final, el 4de9f ja comentat i la renúncia a qualsevol pilar de mèrit han estat un bon reflex dels problemes que afronta la colla. Caldrà observar d’aprop com encaren les pròximes setmanes, i com arriben a Santa Tecla i al Concurs. Per Sant Fèlix, la crida per treure camises de l’armari ha funcionat i la colla presentava un bon peu. Però… I després de Sant Fèlix?

Colla Vella: L’avantatge del fons d’armari

El dia en què tothom estava pendent dels quatre dosos de 8, la Colla Vella decideix sortir de 4de9sf. És un castell que, per ara, no té ningú més i que ja ha descarregat en 10 ocasions en els últims tres anys. Poca broma. En un món casteller ple de projectes de torres de 8, el castell total és avui el que marca la diferència i la Vella el domina com ningú, i fins i tot s’atreveix a defensar-lo quan l’estructura fa mala pinta. Segur que naixeran altres projectes de 4de9, perquè pot ser un castell decisiu al Concurs de Tarragona, però està clar que la Vella juga amb avantatge, perquè li coneix molt bé els secrets.

Amb el 2de8 no han tingut sort. L’han carregat sobradament, però el castell ha cedit quan la canalla ja era fora de la pinya. La vella, que havia descarregat els dos últims intents, ha après avui que el 2de8 no és castell de fiar, que et pot caure quan més necessites que no et caigui, i encara que el tinguis molt ben preparat. Això, la Joves ja ho sap: Ho va aprendre per Santa Úrsula l’any passat. Aquestes lliçons són bones d’aprendre si serveixen per trobar reemeis als problemes que et vas trobant.

Però potser el gran mèrit d’avui de la Vella és haver tornat a mostrar el fons d’armari. Que un dels objectius de la diada no va bé? Tant és, tenim alternatives. I així ha nascut el 4de9fp, castell espectacular avui a mans només de dues colles (la Jove de Tarragona és l’altra), i que tinc la sensació que la plaça, el públic, no ha sabut valorar prou. En tot cas, cal dir que el 4de9fp ha vingut com a alternativa al 4de10fm, que s’ha desmuntat per problemes als pisos inferiors (encaix de segons i terços) que feien perillar l’estructura. La Vella haurà de treballar de valent manilles i castells de 10 per arribar amb garanties al Concurs, si convenim que els castells de 10 seran necessaris per guanyar, que, no ho oblidem, és el gran objectiu de la temporada d’Albert Martínez. En aquest sentit, el pde8fm del final (el primer de la temporada i únic de la diada), demostra que a l’assaig això de les manilles s’ha treballat.

De la Vella, un apunt colateral: com que els seus grallers es posen al carrer de la Cort, les gralles no se senten amb el volum que tocaria a la plaça. Els castellers les escolten bé, però el públic no. Parlant de musica, per cert: de traca i mocador la interpretació el toc de castell per la banda de Cardona, durant el Cercavila de Festa Major.

Sant Fèlix, doncs, i com acostuma a passar, ha deixat fer, però ha deixat deures per fer. I alguns, gens fàcils, i són necessaris per aprovar el curs.

FRANCESC DOMÈNECH

 

Fotos:

Portada: 3de10fm descarregat pels Castellers de Vilafranca (Foto: Fèlix Miró)

2de9fm carregat pels Minyons de Terrassa (Foto: Revista Castells)

5de9f carregat per la Colla Joves Xiquets de Valls (Foto: Revista Castells)

3de10fm dels Castellers de Vilafranca (Foto: Revista Castells)

4de9fp descarregat per la Colla Vella (Foto: Revista Castells)

 

Notícies relacionades:

Sant Fèlix posa els castells al seu lloc