La Vella es reafirma en el seu camí

No han arribat a Vilafranca en carro, com feien els seus avantpassats quan anaven a fer castells a la plaça que va aconseguir mantenir la tradició cada any, sinó que ho han fet en Fórmula 1. Aquesta Colla Vella va llençada i segura amb la màxima precisió i una potència regulada segons les necessitats i el moment. Avui, en l’actuació per commemorar els 70 anys dels Castellers de Vilafranca, els de la camisa rosada han descarregat el seu segon 2de8 sense folre en tres setmanes, que és també el segon de la seva història. Els amfitrions de la jornada, els Castellers de Vilafranca, i l’altra colla històrica convidada, els Nens del Vendrell, han aconseguit saldar la jornada amb comoditat, tot i els condicionants respectius que arrossegaven.

El 2de8 sense folre de la Vella ha estat una demostració de capacitat, però també de convicció. Plantar aquesta estructura a Vilafranca i davant dels verds tenia alguns riscos afegits, ja que si s’haguessin quedat a mitges s’hagués pogut interpretar com un signe de vulnerabilitat. Però la fe que té la Vella en la bèstia indomable comença a ser proporcional al domini que hi exerceixen. La intensitat que marquen als assaigs és determinant i la mentalitat guanyadora que han assumit resulta definitiva per afrontar-s’hi amb reptes com el d’avui. La Vella actual és molta Vella. I tornar a fer millor actuació que els verds en tres dies suposa una reafirmació en el seu camí.

El 2de8sf ha arribat en segona ronda i ha estat acompanyat de dues construccions marca de la casa aquesta temporada: el 5de9 amb folre i el 9de8. La Vella té fixat en l’horitzó immediat el 9de9 amb folre i plantar aquests dos castells a plaça li permet apropar-s’hi cada cop més. El 5de9f ha estat el vint-i-cinquè descarregat per la colla l’Era moderna. Han tancat la diada amb el pilar de 7 amb folre.

Els Castellers de Vilafranca han plantejat la diada condicionats per les dues caigudes patides en els últims vuit dies, que els havien obligat a rebaixar les expectatives que tenien setmanes enrere. Quan a començament de temporada, els del Figarot van dissenyar aquesta diada van tenir molt clar el to festiu que havia de tenir, però sense oblidar què suposa coincidir a plaça amb la colla amb la qual comparteixen el nivell més alt. Però les dues últimes actuacions els han obligat a fer un altre plantejament, sense renunciar al nivell que aporta un castell emmanillat com és la torre. Per als verds, el més important aquests dies, més que a plaça, és a l’assaig, per poder recomposar totes les peces de cara als compromisos de màxim nivell de les properes setmanes.

També els Nens del Vendrell han sortit satisfets de plaça amb una clàssica de 8, que confirma la feina que estan fent a assaig. Alguns components dels Nens lluïen les històriques camises amb el nom Vendrell al darrere que va tenir la colla finals dels seixanta i començament dels setanta i amb les quals, precisament, van guanyar els quatre trofeus Anxaneta de Plata a Vilafranca.

A més de Vilafranca, avui també hi ha hagut castells a Gràcia (Barcelona), on els Castellers de la Vila de Gràcia han estat els grans protagonistes al descarregar el 3de9 amb folre. Ha estat un castell de 9 altament celebrat, després d’un inici de temporada excessivament irregular. El 3de9f ha arribat després de dos intents desmuntats, però en quarta ronda –amb la torre de 8 amb folre, que ja van estrenar ahir, al sarró… han aconseguit el premi. És el castell de 9 número 30 dels de la camisa blava.

La Colla Joves també ha portat a Gràcia el 3de9f, mentre que els de Reus hi ha dut castells de 8 i els Moixiganguers han tingut en el 5de7 el seu màxim registre, la decisió de canviar la diada de Gràcia a dissabte a la tarda ha estat un èxit inqüestionable, ja que la plaça era plena a vessar. Igual que a Vilafranca, les mostres de les colles a favor de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats han estat llargament aplaudides pel públic,

SANTI TERRAZA

Foto 1: 5de9 amb folre de la Colla vella a Vilafranca (F. Fèlix Miró)

Foto 2: Torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca en plaça pròpia (F. Fèlix Miró)

Foto 3: 3de8 dels Nens del Vendrell a Vilafranca (F. Fèlix Miró)

Foto 4: 2de8 sense folre de la Colla Vella a Vilafranca (F. Fèlix Miró)

Foto 5: 3de9 amb folre dels Castellers de la Vila de Gràcia a Gràcia

Articles relacionats:

Cartell històric a Vilafranca

L’espectacle és a Valls

L’agost, el mes casteller

Preparant la quinzena fantàstica