L’espectacle continua al Catllar

La cada cop més llegendària diada castellera del Catllar ha tornat a manifestar-se avui amb tot el seu esplendor i ha renovat la seva condició com un dels punts centrals del calendari casteller. La Colla vella dels Xiquets de Valls ha posat una marxa més a la seva sòlida màquina i ha portat el 4de9 sense folre, mentre que la Jove de Tarragona ha estrenat el primer 4de9 amb folre i l’agulla de la seva trajectòria. Els Castellers de Vilafranca, a una certa distància, han tingut en la torre de 9 amb folre i manilles el seu millor castell, però han anunciat el 3de10 amb folre i manilles per demà a l’Arboç.

Ha estat un espectacle bonic, apassionat i celebrat, que ha tingut dos clars protagonistes: la Colla Vella amb el seu 4de9sf, i la Jove de Tarragona i el seu 4de9fa. Totes dues han acudit a l’emblemàtica cita de la històrica plaça del Gaià amb aspiracions màximes, com són un dels castells límit de l’escenari casteller –a hores d’ara, només a l’abast d’una colla– i una construcció també de gamma extra mai provada abans per la colla.

El 4 de la Vella il·lustra la seva ambició i demostra les seves capacitats. El castell ha pujat amb el lògic moviment que suposa una estructura límit d’aquest nivell, però s’ha aplomat en el moment que es col·locaven dosos i que la canalleta –amb algun aparent dubte– iniciava el tram final. El castell s’ha coronat amb majestuositat i, com és habitual des de fa tres anys, s’ha rendit al domini de la Vella. És el novè 4de9 sense folre descarregat per la Vella des que el 2015 el van recuperar després de 134 anys. El més sensacional no és que hagin descarregat el castell total en nou ocasions aquests tres anys –que és una bestialitat–, sinó que només han deixat un carregat i cap s’ha quedat en intent.

El 4de9sf de la Vella ha arribat en segona ronda, després d’haver executat el 4de9 amb folre i el pilar com a castell de sortida. En canvi, el seu baluard aquesta temporada –el 5de9 amb folre, que han tirat en tercera ronda, després de dues hores i mitja de diada– ha pujat castigat i ha quedat només carregat.

Al centre de la plaça, la Jove ha tornat a fer bo el seu idil·li amb el Catllar, una plaça estimada i cuidada pels del Cós del Bou. Han sortit de 5de9 amb folre i això ja ha estat tota una declaració d’intencions, així com una reafirmació en les seves enormes possibilitats, després d’un Sant Magí que havia deixat un gust agredolç.

També en segona ronda ha arribat la gran aposta dels liles, el 4de9 amb folre i l’agulla. L’han atacat amb unes mides que vorejaven la perfecció i una execució brillant, com si es tractés d’un castell repetit infinitat de vegades. L’assaig i la potència de què és capaç aquesta colla han permès anotar-se’l amb aparent facilitat. La Jove, com és habitual, segueix el seu camí i en aquest camí acostumen a estrenar una construcció nova plantejada a començament de temporada. Són bons i, a més, metòdics.

En tercera mànega, la Jove ha començat a dissenyar el 2de9 amb folre i manilles, que van deixar carregat la setmana passada, però finalment s’han inclinat pel 9de8. Ahir divendres van tornar a fer boes proves de 9de9 amb folre a assaig, i aquesta construcció inèdita comença a dibuixar-se en les seves ambicions amb cada cop més consistència.

Els Castellers de Vilafranca, com ja els ha passat en les darreres actuacions, han arribat condicionats per les lesions i han plantat una actuació per sota del que haguessin volgut, especialment quan a l’altra banda de la plaça mostraven domini i potència. En les tres actuacions que els verds han compartit plaça enguany amb la vella han sortit amb una actuació per sota i això, per a una colla competitiva com la penedesenca, no és un tema menor.

Però les circumstàncies obliguen a saber llegir els moments. La torre de 9 amb folre i manilles ha estat acompanyada del 3de9 amb folre i el 4de9 amb folre, que els vilafranquins volen pujar un pis a la diada de Sant Fèlix. De fet, en acatat l’actuació, el seu cap de colla ha anunciat que demà atacaran el 3de10fm a l’Arboç, on coincideixen amb les mateixes colles que avui al Catllar. Els verds donaven per perduda la cita d’avui des de la darrera lesió –com també la del 70è aniversari–, però ni de bon tros renuncien al que està per venir, que és el més important. L’espectacle continua.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de9fa de la Jove de Tarragona

Foto 2: 4de9sf de la Colla Vella

Foto 3: Tde9fm dels Castellers de Vilafranca

Foto 4: Alegria de la Colla Vella al descarregar el 4de9sf (Foto: Castells en Xarxa)

Foto 5: Alegria de la Jove de Tarragona al descarregar el 4de9fa (Foto: Castells en Xarxa)

Articles relacionats:

 El Catllar, l’Arboç i Igualada centren l’atenció

L’agost, el mes casteller

Preparant la quinzena fantàstica

Resultats dels darrers dies:

DIJOUS

Diada de Vigília de Festa Major (Sitges)

 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 3de7, 4de7, 7de6, 3de6s

DIVENDRES

Sortida d’Ofici de Festa Major (Sitges)

 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 4de7, 3de7

La Joncosa

 • Bous de la Bisbal; 3de6a, 3de7, tde6

DISSABTE

El Catllar

 • Castellers de Vilafranca: 3de9f, tde9fm, 4de9f, pde6
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f, 4de9fa, 9de8, pde8fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de9fp, 4de9sf, 5de9f(c)

Festa Major de Palau-solità i Plegamans

 • Capgrossos de Mataró: 4de7a, 3de7a, 3de7
 • Castellers de Caldes de Montbui: 3de7, 4de7, 4de6a
 • Minyons de Terrassa: 2de8f, 3de9f, 4de8, pde6

Festa Major de la Seu d’Urgell

 • Castellers d’Andorra: 3de6a, 4de6, (id)3de6, 3de6
 • Castellers de Santpedor: 2de6, 3de6a, (id)3de6, 3de6

Festa Major de Sants a Barcelona

 • Castellers de Sants: 3de7, 5de7, 4de7a

Festa Major de Vilanova del Vallès

 • Xics de Granollers: 2de6, 3de7, 4de7

Diada de pre-Festa Major (Vilafranca)

 • Xicots de Vilafranca: 3de8, 4de8, tde7
 • Bous de la Bisbal: tde6, 3de7, 3de6a