L’espectacle és a Valls

 

Quin espectacle! A Valls ja no hi ha diades menors. Les colles continuen decidides a posar en valor les actuacions de la plaça del Blat que no són ni Sant Joan ni Santa Úrsula. El que s’ha viscut aquest dimecres a la plaça del Blat ha tingut tots els ingredients d’una diada gran, d’una Santa Úrsula: castellassos, estratègia, rivalitat… L’essència dels castells tal i com es viuen a Valls.

Els objectius estaven clars a priori: la Colla Vella volia aprofitar la diada per portar a plaça el seu primer castell de 10 de la temporada i mantenir la història del retrovisor que Manel Urbano es va inventar per rivalitzar amb els Castellers de Vilafranca. I la Joves havia anunciat, en la veu del seu cap de colla, Francesc Ramon, que l’objectiu era el 2de9fm, que finalment s’ha vist forçat a substituir pel 2de8sf per capricis de la canalla. Ens expliquem: què pot fer un cap de colla que té un objectiu clar quan una peça clau del pom de dalt li diu que no vol fer-lo? És a dir, què podia fer Francesc Ramon quan l’informen que algú del pom de dalt deia que no volia pujar al 2de9fm, però sí al 2de8? I si, a més, es fa evident que no tens prou camises per poder nodrir la base necessària per intentar amb garanties el castell emmanillat? Doncs la solució, passa per renunciar al 2de9fm i tornar a provar sort amb el castell que tantes alegries ha portat a la Joves, el 2de8sf. Amb aixecador nou, que mai no havia pujat abans en un castell de 8, i que dilluns a l’assaig, va haver de rectificar perquè baixava pel mateix pilar on havia pujat. Per tot plegat, era un intent a la desesperada per sortir amb dignitat de l’actuació, però va sortir bé: la Joves s’embutxacava un altre 2de8 sense folre, tres dies després que la Vella descarregués el castell per primer cop, a Vilallonga. Els crits van ser automàtics: “el primer serà sempre nostre”, es cridava des del cordó de la Joves. I també es cantava una cançó que molta gent no va entendre, la del Cielito lindo, allò del “canta y no llores“, que era una rèplica a la broma que la Vella els va fer diumenge: mentre la colla rosada descarregava el 2de8sf a Vilallonga, al local de la Joves, amb molta activitat social, feien classes de salsa. De nit, algú va penjar la imatge del 2 rosat a la porta del local de la Joves, amb un cartell que deia “Salsa y no llores”…. Doncs aquest dimecres, la rèplica, perquè sí, van descarregar el 2de8sf, i a la plaça del Blat, que té més mèrit.

El 2de8 de la Joves ha estat espectacular. La defensa que han hagut de fer a la descarregada ha recordat la que van haver de fer al Vendrell l’any passat, per Santa Teresa. L’aixecador, el mateix que a l’assaig de dilluns, s’ha tornat a equivocar i ha baixat pel mateix costat per on havia pujat, afegint un punt d’èpica a la descarregada amb segons, terços i quarts treient forces d’on ja no en podien quedar. La Joves continua tenint en aquest castell l’as que li permet, com a mínim, sortir amb dignitat de partides que té perdudes. Perquè l’èxit evident amb el 2de8sf amaga el mal gust de boca que ha quedat quan la colla no ha pogut descarregar el 4de9 amb folre. La Joves, aquest Firagost, ha augmentat la seva pròpia llegenda negra de ser colla d’un únic castell. Als assajos, és cert, en treballen d’altres, però a la plaça encara no els han mostrat. Ni tant sols no han pogut completar el 4de9f.

El risc que té la Joves és el de l’autoengany, el de confiar en què el 2de8sf els podrà salvar les grans diades, especialment quan a l’altre costat et claven una exhibició de potencial de gamma de castells a l’abast de poca gent. Passet a passet, sí. Però el 2de8sf no pot amagar els passets pendents, que són molts: a l’altra banda de la plaça, la colla rival els planta tres castells que ara mateix no estan a l’abast de la Joves, excepte, potser, el 5de9f. I aquest és el problema. I més greu encara quan una gran part del problema és que la falta de camises t’impedeix avançar com caldria. Aquest dimecres, la pinya es veia molt justa com per poder parar el 2de9fm.

Lluir gamma. La Vella tenia clar que l’objectiu era el 3de10 amb folre i manilles, i decidia provar-lo a la segona ronda, just després de l’esclat d’eufòria a l’altra banda pel 2de8sf. A la primera ronda, han optat per assegurar amb el 5de9f (el tercer de l’any). Albert Martínez havia anunciat que l’actuació passava per algun dels cinc grans castells que tenen a l’abast avui per avui i que són, a més dels citats, el 4de9sf, el 4de9fp i el 2de8sf. Després de l’espectacle dels Castellers de Vilafranca dissabte passat a Vilanova, semblava clar que la Vella (per allò del retrovisor) se la jugaria amb el 3de10fm. Ho ha fet a la segona ronda, i la sensació és que haurien d’haver desmuntat el peu. La mida no permetia treballar còmodament a quarts i quints, les manilles es veien amb necessitat d’algun canvi de peu… Tot i així, s’ha carregat prou bé. Després del pas de l’enxaneta, els setens han perdut les formes, s’han tancat i han intentat defensar el que finalment s’ha vist que era indefensable. Però el colós ja estava carregat. Satisfacció a la colla, sí, però també gestos de ràbia per no haver-lo pogut descarregar. Quan a Valls es parla de rivalitat, es parla d’això: és igual quants punts dóna cada castell: si una colla aconsegueix un objectiu i l’altra queda a mitges, està clar cap a on va la festa. És igual de quin castell es tracti.

Però la Colla Vella confia tant en les seves possibilitats que després de la caiguda d’un 3de10 amb folre i manilles, es planteja, en tercera ronda, un 4de9 amb folre i el pilar que ha executat amb un mestratge envejable. El quatre s’ha tancat una mica per dalt, però en cap moment ha afectat el pilar. Tres castellassos que no fa pas tant et permetien guanyar un Concurs o sortir victoriós d’una Santa Úrsula. I només estem a primers d’agost. La Colla Vella encara no havia caigut aquesta temporada, i potser és millor patir un sotrac ara que no pas més endavant, quan els compromisos són majors. Caldrà revisar coses del castell emmanillat, però la confiança de la Colla Vella sembla intacta, si fem cas a les converses posteriors a l’actuació.

Firagost, doncs, aportava de nou espectacle a la plaça del Blat. La pròxima cita al mateix indret i amb les dues colles serà el 10 de setembre, la vigília de la Diada. Jo, de vostès, no m’ho perdria.

Resultats:

Colla Joves: 3de9f, 2de8sf, 4de9f(c)

Colla Vella: 5de9f, 3de10fm(c), 4de9fp, Pde7f

FRANCESC DOMÈNECH

Foto 1: El 2de8sf descarregat per la Joves, i el 3de10fm carregat per la Vella

Foto 2: La “broma” que es va trobar la Joves, al seu local, després del 2de8sf descarregat de la Colla Vella diumenge passat

Notícies relacionades:

A Valls ja no hi ha diada petita

La Vella apuja el llistó i completa el 2de8sf