Sant Fèlix posa els castells al seu lloc

Els castells de gamma extra són molt difícils i els de gamma extraordinària, com els de 10 i els de màxim nivell sense folre, són extremadament difícils, complexos i, sovint, inabastables. Així s’ha de posat de manifest a la diada de Sant Fèlix, celebrada avui a Vilafranca i que ha deixat tres 2de8 sense folre –només un dels quals descarregat–, un 4de9 sense folre i un 3de10 amb folre i manilles, entre d’altres construccions. Però també ha deixat un grapat de castells per completar o, fins i tot, per carregar. La Colla Vella ha fet la millor diada, la Colla Joves ha descarregat el castell de major dificultat i els Castellers de Vilafranca han estat els únics que han tocat els 10 pisos.

L’expectativa era tan alta que el nivell de satisfacció no ha estat ple en cap de les quatre parts de la plaça. Totes han tingut caigudes i han deixat construccions per fer, però també tres de les quatre (és a dir, menys els Minyons) s’han endut alegries rellevants (totes en primera ronda), que han celebrat com mereix l’ocasió.

La Colla Vella ha arribat a Vilafranca un (o dos) passos pel davant de la resta i marxa amb la mateixa distància, però conscient que no ho té tot guanyat i té reptes pendents. El 4de9 sense folre amb el qual ha obert la diada ha estat de factura impecable, sòlid, fort… una mostra d’autoritat i, al mateix temps de convenciment. Semblava un 4de8… És el desè 4de9sf descarregat per la Vella a l’Era moderna dels castells i el quart any consecutiu que el descarrega a la diada de Sant Fèlix. El castell total és molt més que una bandera per als del Portal Nou.

En segona ronda han optat pel 2de8 sense folre, un cop la Joves ja l’havia descarregat, fet que, inevitablement, suposa un punt de pressió superior. S’ha carregat bé, amb suficiència i amb corda, però a la baixada s’ha trencat, quan l’enxaneta ja era fora del castell, l’aixecador estava baixant i els dosos començaven a fer-ho. El 2de8sf no admet cap contratemps.

La caiguda del 2 no ha alterat els plans i en tercera ronda s’han enfrontat al 4de10 amb folre i manilles. Han sonat gralles després de moviments constants a les manilles i quan entraven dosos s’ha donat l’ordre de baixar. A baix, a la pinya, faltava un punt de pressió suplementari per aguantar la brutalitat que és el 4de10. En ronda de repetició hi ha hagut dubtes –i debat– a la Tècnics entre tornar-hi o optar pel 4de9 amb folre i el pilar, que ha estat l’opció finalment triada. El pilar de 8 amb folre i manilles –el primer de color rosat enguany– ha tancat una exhibició d’alt nivell, però a la qual li ha faltat més d’una cosa per ser completa.

A l’altra banda de la plaça, la primera ronda també ha estat una mostra d’alegria exultant. El 2de8 sense folre és de la Colla Joves i la Colla Joves s’hi agenolla al seu poder, conscient de l’alt valor que té. Com és habitual, ha estat un 2 treballat, petó saldat amb suficiència.

La segona ronda era la clau per demostrar que la Joves és colla de més d’un castell, com va demostrar a l’extraordinari assaig de dimarts. Les proves de l’assaig auguraven recorregut al 5de9 amb folre, i així s’ha vist a la carregada, però, amb les dues aletes els problemes s’han multiplicat i ha acabat cedint.

El 3de9 amb folre i el pilar de 6 han permès als de la camisa vermella tancar un bon Sant Fèlix, però amb encara massa fronts oberts. Finalment, el 3de9 sense folre ha quedat aparcat.

El 3de8 net fet a assaig dimarts havia situat aquest castell entre les possibles opcions de la diada, però alçar un castell menor, com el 5de9 amb folre, era prioritari. La caiguda del 5 un cop carregat ha aparcat definitivament l’assalt a un 3de9 sens folre que té tots els números d’entrar a en el tram final de temporada dels del carrer Gassó.

Els Castellers de Vilafranca han demostrat perquè són una colla campiona, que no es rendeix i que ha acumulat tota la llarga llista d’èxits dels darrers anys. Han lluitat, han tingut el seu tros de cel, han caigut, s’han tornat a aixecar… però no tenen els recursos de què disposaven anys enrere. O si més no, alguns dels recursos, que en castells són claus. El 3de10 amb folre i manilles amb el qual han obert la diada ha estat un triomf merescut. Treballat, però saldat amb plenes garanties.

En segona ronda han atacat la torre de 8 sense folre, de la qual eren els únics dominadors fins fa un any. L’han carregada bé, però la torre és la torre i s’ha començat a girar fins que s’ha trencat per dalt… pel pitjor lloc per on se’ls poden trencar ara els castells als verds.

La seva mentalitat guanyadora els ha empès a batre’s en tercera ronda amb el 4de10 amb folre i manilles, com tenien previst. Han fet dos peus desmuntats, que els han obligat a perdre ronda (aquesta és una de les noves normes d’enguany a Sant Fèlix, per agilitzar la diada) i hi ha tornat un altre cop quan eren prop les 4 de la tarda. En aquest darrer intent –al qual el cap de colla, Toni Bach, ha pujat al terç– s’ha trencat massa d’hora, entrant els setens. A continuació, han optat per un 4de9 amb folre, que ha pujat bé, però que ha quedat en intent desmuntat, ja que l’enxaneta no ha arribat a col·locar el peu dret a l’espatlla del dos i ha baixat per on havia pujat.

Els Minyons de Terrassa també s’han presentat a la plaça de la Vila condicionats per les seves baixes, però amb la confiança dels darrers assaigs, en què havien descarregat en dues ocasions el 2de8 sense folre. Aquest ha estat el castell de sortida, però s’ha quedat massa lluny, ja que ha cedit just quan l’aixecador feia les primeres passes per entrar-hi.

A continuació, han optat pel 2de9 amb folre i manilles, que enguany havien carregat a la Festa Major i les Santes, però tampoc avui l’han pogut completar. Ha pujat bé i s’ha carregat amb suficiència, però a la baixada hi ha hagut problemes per dalt que han acabat amb un despenjament i la posterior cessió total del castell. El 4d9 amb folre, el de8 i el pilar de 6 han estat els tres castells descarregats pels malves.

LA DURADA. La diada ha estat llarga, com és habitual, tot i que les noves normes per agilitzar-la han fet que ho hagi estat menys que anys enrere. Ha començat puntual, a un quart d’1 i amb el protocol seguint-se fil per randa, i ha acabat a dos quarts de 5. Òbviament, la durada està condicionada pel nombre de castells alçats, els peus desmuntats, el muntatge de les manilles i les atencions en les caigudes… Les fórmules funcionen (la primera ronda ha durat 50 minuts) i tres de les quatre colles han escurçat el seu temps respecte altres anys, però si en el futur no es vol acabar passades de llarg les 4, necessàriament s’haurà de començar encara abans.

12.15h. Pugen segons del 2de8sf dels Minyons

12.26h. Pugen segons del primer de 4de9sf de la Vella

12.37h. Pugen segons del 4de9sf de la Vella

12.45h. Pugen segons del 2de8sf de la Joves

12.57h. Pugen segons del 3de10fm dels verds

13.06h. Pugen segons del 2de9fm dels Minyons

13.20h. Pugen segons del 2de8sf de la Vella

13.36h. Pugen segons del primer peu del 5de9f de la Joves

13.44h. Pugen segons del 5de9f de la Joves

13.57h. Pugen segons del primer peu de la tde8sf dels verds

13.59h. Pugen segons de la tde8sf dels verds

14.26h. Pugen segons del 4de9f dels Minyons

14.30h. Pugen segons del 4de10fm de la Vella

14.45h. Pugen segons del 3de9f de la Joves

14.59h. Pugen segons del primer peu de 4de10fm dels verds

15.07h. Pugen segons del primer peu de 4de10fm dels verds

15.20h. Pugen segons del 9de8 dels Minyons

15.30h. Pugen segons del 4de9fp de la Vella

15.38h. Puja el segon del pde6 de la Joves

15.56h. Pugen segons del 4de10fm dels verds

16.05h. Puja el segon del pde6 dels Minyons

16.11hh Puja el segon del pde8fm de la Vella

16.24h. Pugen segons del 4de9f dels verds

Resultats:

Castellers de Vilafranca: 3de10fm, tde8sf(c), (i)4de10fm, (id)4de9f, 2pde5

Colla Vella: 4de9sf, 2de8sf(c), (id)4de10fm, 4de9fp, pde8fm

Colla Joves: 2de8sf, 5de9f(c), 3de9f, pde6

Minyons de Terrassa: (i)2de8sf, 2de9fm(c), 4de9f, 9de8, pde6

SANTI TERRAZA