25 anys creixent per Santa Tecla

A Tarragona no hi ha treva. Després del Primer diumenge de Festes arriba Santa Tecla. Torn per les colles locals i pels seus millors castells. Les colles grans tenen deures pendents i les dels barris ganes d’ensenyar les seves millors cartes en un 23 de setembre. Tot i tenir caire local, la diada de la patrona és una gran cita i va ser on fa 25 anys s’hi va veure el primer castell de 9 tarragoní. Les quatre colles s’han fet grans amb la cita local de la plaça de la Font.

El 26 de setembre del 1993, sí un 26 perquè el 23 va ploure, la Jove de Tarragona va coronar per primer cop el 4de9 amb folre. Va ser el primer castell de 9 d’una colla tarragonina i el primer gran castell dels 70 que s’han provat fins avui a la diada local de les festes de Santa Tecla. Enguany també fa 25 anys del primer 5de8, també de la Jove en aquella diada en solitari.

La diada ha crescut amb la progressió de les colles, especialment en els darrers anys, i diumenge totes quatre formacions aniran a donar el millor que tinguin a punt.

La Jove de Tarragona ve de fer una gran actuació del Primer diumenge de Festes, però amb la contrarietat de veure que el seu castell franquícia els ha donat problemes a casa. El 5de9f, per Sant Magí i diumenge, va quedar coronat i  va condicionar la resta de la diada. El 3de10 amb folre i manilles està a punt però les circumstancies no els han permès treure’l a la plaça. Els liles no l’han provat mai en aquesta cita, com tampoc el 4de9 amb folre i l’agulla, que encadenen dos descarregats de dos provats. La Jove té més gamma que mai i totes les opcions estan obertes.

Els Xiquets de Tarragona tenen el repte pendent de completar el castell de 9 enguany. Des del 2011 que vénen fent castells de 9 el diada de la patrona, però enguany passen per un moment delicat i han carregat un sol 3de9f en el que va d’any. El mes vinent farà 20 anys del primer castell de 9 matalasser carregat i l’any vinent 20 del primer descarregat va ser per Santa Tecla. En aquestes dues dècades han descarregat 13 castells bàsics de 9 només un menys que els liles i amb una efectivitat del 83%, de 4de9f descarregats, i 57%, de 3de9f descarregats. Fa tres anys hi van coronar el 5de9f i l’any passat van provar el pde8fm.

Grans castells provats a la diada de Santa Tecla:

Santa Tecla
35 d %d 11 c 7 id 17 if 70 p
3de9fa:
Jove de Tarragona 0% 2 c 2
5de9f:
Jove de Tarragona 4 d 44% 1 c 1 id 3 if 9
Xiquets de Tarragona 0% 1 c 1
Pde8fm:
Jove de Tarragona 1 d 33% 1 c 1 if 3
Xiquets de Tarragona 0% 1 if 1
2de9fm:
Jove de Tarragona 1 d 50% 1 if 2
9de8:
Jove de Tarragona 2 d 100% 2
3de9f:
Jove de Tarragona 8 d 47% 2 c 3 id 4 if 17
Xiquets de Tarragona 8 d 57% 1 c 1 id 4 if 14
4de9f:
Jove de Tarragona 6 d 46% 2 c 2 id 3 if 13
Xiquets de Tarragona 5 d 83% 1 c 6

La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau està fent la seva millor temporada: per Sant Magí va estrenar el 2de8f i va signar la tripleta, però va fallar amb el pde7f, que la va deixar tocada. Tot i això, la colla té recursos i  té a l’abast els castells de 8. Just fa cinc anys que va fer un intent fallit de 4de8 el dia 23. El 2014 hi va coronar el 3de8 i des del 2015 que hi fa la clàssica de 8 l’any passat amb pilar de 7 amb folre de propina. Aquest any apunta a clàssica i amb els troncs refets de cara el Concurs.

Els Xiquets de Serrallo arriben amb el 2de7 descarregat dos cops, el seu millor castell històric completat, i seria l’ocasió per fer-ho per Santa Tecla on el van coronar el 1999 i 2015. Ha estat un castell que han buscat amb insistència en aquesta diada: fins a 8 intents fallits i un de desmuntat. Per Santa Tecla també han provat el 4de8: el 1997 el van coronar i l’han provat tres cops més a la cita. No l’han descarregat mai i el 2de7 és, doncs, el seu millor valor històric.

Santa Tecla compleix 25 anys com a diada gran i les colles locals hi aniran amb les millors gales.

JORDINA ARMILLA

Foto: 4de9f coronat de la Jove de Tarragona l’any 1993

Articles relacionats:

Els 100 grans castells que saluden Santa Tecla

La Santa Tecla castellera

Una gran diada surt del Top 100

Tot és obert

Diumenge extraordinari, però sense 10

Les petites fan un gran Sant Magí