Diumenge extraordinari, però sense 10

Aquest migdia s’ha viscut una gran diada a la plaça de la Font de Tarragona amb castells extraordinaris, però amb l’evidència que els castells de 10 seran cars de veure. La Colla Vella ha plantat un magnífic 4de9 sense folre, el millor castell del dia, però no han pogut amb el 4de10 amb folre i manilles, que han provat dos cops. La Jove de Tarragona i els Castellers de Vilafranca han fet gamma extra, però renunciant al castell de 10. Els liles per l’ensopegada de sortida i els de Vilafranca per manca de camises. Ha estat el més destacat d’avui. Ahir, Joves i Minyons van fer el 3de9f sota cobert i els vermells una interessant prova de 3de9 sense folre. Del cap de setmana també destaquen la torre de 7 de la Jove de Sitges i el primer 3de7 amb l’agulla dels de Mollet.

Avui a Tarragona, a les 12 en punt, la Jove de Tarragona ha muntat un primer peu de 5de9 amb folre. El segon peu ha anat amunt però amb problemes en la distància entre els dos troncs. L’enxaneta ha coronat el 3 mentre l’aixecador del 2 es col·locava i el castell s’ha complicat amb el resultat inesperat de carregat. El segon només coronat dels sis que ha fet la Jove enguany els dos carregats a casa: Sant Magí i avui. A la segona ronda s’han desdit de fer el 3de10fm per la caiguda de la supercatedral, i han triat un altre supercastell. Els liles han descarregat el segon 4de9 amb folre i l’agulla del seu historial i per primer cop en aquesta cita. L’execució ha estat complicada amb el tronc del castell massa tancat en contra i una rapidesa de la canalla al seu favor. El darrer castell lila ha estat el 3de9f, el 13è de l’any, sense problemes i deixant la porta oberta al castell de 10 per diumenge vinent. Per acabar han plantat el quart pilar de 8 emmanillat de l’any el millor espadat del dia.

La Colla Vella, que tancava les rondes, ha obert amb l’intent de 4de9 sense folre. Primer han desmuntat dos peus i al tercer, a l’1 en punt, l’han arriat amb esforç. L’han coronat amb suficiència però la baixada ha estat molt treballada. El tercer descarregat de l’any i que situa als rosats com la colla que li ha fet més copS l’aleta a l’Era moderna (11d+4c). A la segona tanda han tirat el 4de10 amb folre i manilles, al primer peu, però amb un va-i-ve pronunciat i l’han desmuntat sense problemes amb sisens col·locats. Al segon intent han atacat el colós amb millors mides, però amb setens dalt ha saltat pel mig. Ha estat el primer intent fallit en aquesta temporada dels vallencs. A la quarta han clavat el desè 3de9f de l’any i en la cinquena el setè 4de9f. Han tancat l’actuació amb el pilar de 7 folrat.

Els Castellers de Vilafranca han encetat la seva actuació amb encert. Els verds han completat la novena torre de 9 emmanillada de l’any. Ha estat treballada i de presa de contacte per valorar la resta del programa. Finalment, a la segona ronda han renunciat a fer el 3de10fm i han rebaixat en un pis les seves intencions per manca d’efectius. El 3de9f, el 15è de l’any, no entrava en el programa vilafranquí d’aquesta diada des del 2013. En tercera ronda han signat la tripleta de 9 amb el 4de9f. No han optat a cap pilar de mèrit.

Els Xiquets de Tarragona han obert de 5de8 i han patit un ensurt de sortida. Han pogut coronar bé la catedral però ha cedit a la baixada: fins avui havien completat tres i la d’avui l’han deixat tan sols coronada. Els matalassers han hagut de canviar el programa després de la llenya: han desmuntat un 4de8 que presentava alguns canvis obligats i certes garanties d’èxit. A la tercera ronda han tornat a tirar el 4de8, i ara sí, l’han pogut completar. De tercer castell han ofert el 3de8 han renunciat al 3de9f que tenien per objectiu.

Ahir, a Altafulla es va celebrar en un pavelló poliesportiu per la pluja, la diada del 45è aniversari de la colla local. El lloc sotacobert no va ser impediment per veure castells de 9 gens habitual. La Colla Joves va portar com a millor castell el 3de9 amb folre el 13è de l’any. Finalment, una baixa per motius de salut i el canvi d’ubicació van fer desestimar un possible intent de 2de8 sense folre. Un acabar la diada van fer una prova de 3de9 sense folre fins a sisens amb els dosos a mig castell. La colla vermella es creu aquest castell inèdit i tot apunta que serà una de les seves cartes al Concurs. Els Minyons de Terrassa també van completar el 3de9f el 9è del curs i van ser amb la Joves els protagonistes d’una estampa inusual: dues colles fent castells de 9 sota cobert. Una bona mostra de les ganes de fer castells que tenien. Els Castellers d’Altafulla van revalidar els bàsics de 7.

Avui, a Vilanova, els Castellers de Sants han demostrat estar en forma i han descarregat el primer 3de9f després de vacances, el quart de l’any, ha estat el segon castell de 9 a la diada Albert Salvany (anteriorment el va fer la Colla Vella, 2015).

Aquest cap de setmana també ha estat propici per alguns colles més. La Jove de Sitges va descarregar, a Vilafranca, la tercera torre de 7 del seu historial. Els sitgetans havien coronada la torre el passat juliol, però no el completaven des del 2012, que en van fer dos. Al terç hi anava una dona, un fet poc habitual en aquesta estructura. A la mateixa actuació, els Xicots van fer el 3 i el 3de8, igual que els Marrecs, tot i que el 3 el van deixar en carregat. Des del 2014 no els queia aquest castell.

També estan d’enhorabona els Castellers de Mollet, que avui han fet per primer cop el 3de7 amb l’agulla i la seva millor actuació amb tres castells de 7.

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Aniversari dels Castellers d’Altafulla

 • Castellers d’Altafulla: 5de6, 4de7, 3de7
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 5de8, 4de8
 • Minyons de Terrassa: 2de8f, 3de9f, 4de8, Pde6

Festa Major de Collbató

 • Castellers d’Esparreguera: 5de7, 7de7, 4de7
 • Castellers de Cornellà: 3de7, 4d7, 4de6a
 • Castellers de Vilafranca: 2de8f, 3de8, 4de8

Aniversari dels Xicots de Vilafranca

 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 3de7, 2de7, 4de7
 • Marrecs de Salt: 4de8, 3de8(c), 5de7
 • Xicots de Vilafranca: 3de8, 4de8, 5de7

Festa Major d’Avinyó

 • Castellers d’Andorra: (id)3de6, 3de6, 4de6, 3de6a
 • Colla Castellera de la Gavarresa: 3de6, 4de6, 4de6a
 • Tirallongues de Manresa5d7, 4d8, 4d7a

Exhibició de torres humanes a Terrassa

 • Castellers de Terrassa: 5de7, 4de7a, 2de7
 • Falcons de Barcelona
 • Muixeranga de Xàtiva

DIUMENGE

Diada del primer diumenge de Festes a Tarragona

 • Castellers de Vilafranca: 2de9fm, 3de9f, 4de9f
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f(c), 4de9fa, 3de9f, Pde8fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de9sf, (id)4de10fm, (i)4de10fm, 3de9f, 4de9f, Pde7f
 • Xiquets de Tarragona: 5de8(c), (id)4de8, 4de8, 3de8

Diada Albert Salvany a Vilanova i la Geltrú

 • Bordegassos de Vilanova: (id)3de8, 3de8, 2de7, 5de7
 • Castellers de Lleida: 2de7, (id)4de8, (id)4de8, 5de7
 • Castellers de Sants: 2de8f, 3de9f, 4de8

Diada de l’Avi Emili a Terrassa

 • Castellers de Terrassa: (id)3de8, 3de8(c), 2de7, 5de7
 • Nens del Vendrell: 4de8, 3de8, 2de7
 • Xicots de Vilafranca: 5de7 (id)3de8, (id)3de8, 4de7a, 4de7
 • Xiquets de Reus: 3de8, (id)4de8, 4de8, 2de7

Festa Major de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès)

 • Castellers d’Esplugues: 3de7, 3de7a, 4de7
 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 4de8, 7de7, 3de6 (dones)
 • Xics de Granollers: 5de7, 7de7, 4de7

Festa Major d’Horta

 • Castellers de Castelldefels: 4de7, 3de7, 2de6
 • Castellers de la Sagrada Família: 4de7, 4de7a, 3de7
 • Castellers de la Vila de Gràcia: 2de7, 4de8, 5de7
 • Nois de la Torre: 3de7, 3de7a, 4de7

Diada de Festa Major dels Indians a Barcelona

 • Castellers de Montcada i Reixac: 3de6, 3de6a, 4de6
 • Castellers de Sant Adrià: 3de6, (id)3de6, (id)3de6a
 • Colla Castellera Jove de Barcelona: 2de6, 4de7, 9de6

Fira d’Artesans de Mollet del Vallès

 • Castellers de Mollet: 3de7, 3de7a, (id)4de7, 4de7
 • Castellers de Viladecans: 3de6, 3de6a, 2de6
 • Colla Jove de l’Hospitalet: 3de6a, 2de6, 3de6
 • Esperxats de l’Estany: 4de6, 2de6, 4de6a

Diada del local dels Minyons de l’Arboç

 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts: 3de7, 5de6, 3de6a
 • Minyons de l’Arboç: 3de7, (id)4de7, (id)4de7, 2de6

Festes del barri de Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat

 • Castellers de Gavà
 • Castellers de Sant Feliu: 4de6, 2de6, 4de6a
 • Manyacs de Parets
 • Minyons de Santa Cristina d’Aro

Festa Major de Vilafant

 • Vailets de l’Empordà

Foto 1: 4de9 sense folre de la Colla Vella a la plaça de la Font de Tarragona

Foto 2: La Jove de Tarragona descarregant el 4de9 amb folre i l’agulla

Foto 3: Els Castellers de Vilafranca han descarregat una nova torre emmanillada

Foto 4: 5de8 carregat dels Xiquets de Tarragona

Foto 5: Torre de 7 descarregada de la Jove de Sitges a Vilafranca