El Concurs de la torre

El Concurs de Castells viurà diumenge la primera sessió, els Concurs de Torredembarra, amb les colles més petites de la competició. La torre de 7 podria ser el castell estrella de la jornada, però, també hi ha qui assaja el 4de8: és el cas dels de Castelldefels. El títol es presenta disputat amb diversos candidats: els Castellers de l’Alt Maresme, la Colla Castellera de Figueres, els Castellers de Castelldefels i fins i tot els Castellers de Badalona sonen com candidats a guanyar.

Aquest diumenge a se celebra la  sessió d’obertura del Concurs a Torredembarra i hi actuaran 11 colles distribuïdes en tres grups. Començarà a les 10 del matí a la plaça del Castell de Torredembarra, al pavelló Sant Jordi en cas de pluja, i els primers en actuar seran els Castellers del Poble Sec. S’actuarà en solitari si es prova un castell igual o superior al 7de7.

Enguany debuten al Concurs algunes colles, inclús aspirant al títol, i hi haurà alguna baixa com la d’una colla històrica: els Minyons de l’Arboç (campiona a Torredembarra els anys 2009, 2007 i 2005). Per gamma de castells assolits enguany, que no coincideix amb l’ordre de l’índex de classificació, els maduixots de l’Alt Maresme parteixen com a favorits per haver completat el 2de7 i tenir gamma la gamma mitja de 7 a l’abast. Els merlots de Figueres, els bandarres del Poble Sec, els micacos de Badalona i especialment els grocs de Castelldefels tenen les seves opcions a conquerir el trofeu.

Les 11 colles del ConcurSet 2018:

Els Castellers de l’Alt Maresme, sortida a plaça tot just el 2014, participa per primer cop en un Concurs i és la colla que arriba amb millor tripleta de castells. Els maduixots van fer dissabte passat a Calella la seva millor actuació històrica i van estrenar el 2de7 i 7de7. S’han classificat al lloc 39 de l’índex. Enguany entren al Concurs per mèrits propis —fa dos anys van renunciar perquè no s’hi havien classificat directament—.

La Colla Castellera de Figueres va quedar segona en el passat Concurs de Torredembarra —amb 2de7, 5de7 i 4de7a— i va quedar la 29a de global (per sobre de cinc colles de dissabte). Arriben al Concurs havent fet el 5de7 amb l’agulla, que no portaran, però tenen amb ganes d’atacar el 2de7. S’han classificat al lloc 34 de l’índex.

Els Castellers de Castelldefels van quedar al lloc 39 en el darrer Concurs en coronar el 5de7 i el 3de7 amb l’agulla. Avui la colla està molt més forta i arriben amb els seus tres millors castells (5de7, 7de7 i 4de7a) i opcions de 2de7 i fins i tot de 4de8. S’han classificat al lloc 37 de l’índex.

Els Castellers del Poble Sec participen enguany en aquesta sessió, la de Torredembarra que varen guanyar el 2013, fa dos anys van ser el dissabte a la TAP i van quedar al lloc 28 del general —per darrera dels campions de Torredembarra—. Enguany arriben amb el 5de7 i el 7de7 però sense el 2de7 que va fer fa dos anys a Tarragona. S’han classificat al lloc 33 de l’índex.

Els Castellers de Badalona van guanyar el passat Concurs de Torredembarra amb el 4de8, 5de7 i 7de7. Tres castells que enguany no han pogut fer, l’any passat ja van perdre el carro gros, en canvi enguany han pogut coronar el 2de7, que no coronaven des del 2015. Els micacos ja van guanyar (ex aequo amb els Minyons de l’Arboç) el Concurs de Torredembarra del 2009. S’han classificat al lloc 38 de l’índex.

La Colla Castellera de Sant Vicenç dels Horts va quedar tercera fa dos anys a Torredembarra i 33a en la general amb tres castells de la mitja de set: 5de7, 4de7a i 3de7a (també va provar per primer i últim cop el 3de7 per sota). Aquest cop arriben amb el 4de7 amb l’agulla completat. S’han classificat al lloc 41 de l’índex.

Els Castellers de Mollet participen per primer cop al Concurs amb aquest format: el 2009 van ser al de Torredembarra quan no anava lligat al de Tarragona. Arriben en el seu millor moment havent assolit per primer cop una actuació amb tres castells de 7 pisos: 3de7a, 3de7 i 4de7. S’han classificat al lloc 44 i gràcies a les renúncies.

Els Castellers d’Altafulla tornen a la competició després de l’absència del 2016 en què van quedar al lloc 39 amb un 5de7 descarregat i un intent de 3de7 amb l’agulla. Després de mantenir el 5de7 l’any passat, no atravessen el seu millor moment i enguany no han passat dels bàsics de 7. S’han classificat al lloc 47 de l’índex i gràcies a les renúncies.

Els Castellers del Riberal participaran per segon cop consecutiu al Concurs i fa dos anys van acabar al lloc 41 amb el 4de7 amb l’agulla carregat. Arriben a Torredembarra amb bàsics de 7 i pendents de revalidar els dos castells de 7 amb l’agulla de l’any passat. S’han classificat al lloc 46 de l’índex.

Els Matossers de Molins de Rei van quedar al lloc 44 en la passada edició amb la clàssica de 7. Aquest any arriben amb aquest castells fets i havent desmuntat un cop el 5de7, que havien fet en les dues darreres campanyes. S’han classificat als lloc 42 de l’índex.

Els Castellers de Caldes de Montbui van ocupar el lloc 40 al passat Concurs amb el 3de7 amb l’agulla i els dos bàsics de 7. Enguany encara no ha provat el 3de7 amb l’agulla ni el pilar de 5 i compta amb els castells de la clàssica de 7 com a majors valors. S’han classificat al lloc 43.

Plànol i ordre d’actuació:

 

Lloc al Baròmetre Casteller 2018 i 3 millors construccions de les 11 colles participants:

BC Colla castell1 castell2 castell3
26 Castellers de l’Alt Maresme 2de7 5de7 7de7
35 Colla Castellera de Figueres 5de7a 5de7 7de7
36 Castellers de Castelldefels 5de7 7de7 4de7a
36 Castellers del Poble Sec 5de7 7de7 4de7a
40 Castellers de Badalona 2de7(c) 3de7 4de7
41 Colla Cast.de St.Vicenç dels Horts 4de7a 3de7 4de7
42 Castellers de Mollet 3de7a 3de7 4de7
43 Castellers d’Altafulla 3de7 4de7 Pde5
43 Castellers del Riberal 3de7 4de7 Pde5
43 Matossers de Molins de Rei 3de7 4de7 Pde5
43 Castellers de Caldes de Montbui 3de7 4de7 2de6

Foto 1: 2de7 dels Castellers de l’Alt Maresme

Foto 2: 2de7 dels Castellers de Badalona

Articles relacionats:

Les 31 colles de la Tarraco Arena

Índex final a l’espera del que passi a Vilafranca

Gràcia, per mèrits propis al Concurs gran

Joves, Xicots, Tirallongues, Figueres i Castelldefels sumen

Xicots i Nois sumen en un “Mundial B” incert

Les quatre primeres sumen a l’índex

Els Capgrossos escalen posicions

Berga, directe a la TAP, i els Nois, de rebot

Marrecs, a diumenge, i Berga, a la TAP

Els gausacs i els maduixots treuen suc

Vella, Joves, Nois i Serrallo sumen

Els de Berga sumen i aspiren a la TAP

Els Marrecs amb plaça de diumenge de Concurs

Cornellà puja per sota

Els Al·lots agafen plaça per a la TAP

Els maduixots entren directament a Torredembarra

Plaça directa per als gausacs

Els de Figueres entren a la TAP

Bordegassos i Serrallo sumen

Poble Sec i Mollet fan mèrits a l’índex

La classificació per al Concurs ja es mou

Concurs sense xinesos

Els Tirallongues renuncien al Concurs

Els castells del Concurs: catàleg obert

Classificació oberta per al Concurs 2018

Serà tan diferent el Concurs?

Caure al Concurs farà més mal