El model esgotat de la Mercè

La gamma extra exhibida ahir pels Castellers de Sants a la Diada de colles locals d’una Mercè en què els Castellers de Barcelona han mantingut la sequera en els castells de 9 ha tornat a exposar el dilema sobre el cartell casteller a les dues diades de les festes de la ciutat. El debat no s’ha obert, ni està previst que sigui així, fonamentalment perquè els borinots han renunciat a reclamar un lloc… però que no s’obri de nou no vol dir que estigui resolt. Que el dia que, en teoria, es convida algunes de les millors colles del país no actuï la millor de la ciutat resulta, com a mínim, paradoxal.

I resulta paradoxal perquè la millor actuació de diumenge (la dels Minyons de Terrassa) ha estat gairebé calcada a la millor del dia 24. L’única diferència ha estat el pilar de 7 amb folre dels malves. El resultat dels borinots el 24 ha estat millor que el de l’altra colla convidada el 23, la Joves (que va fer la tripleta màgica), augmentant aquesta situació paradoxal, que llença pels aires la teoria no escrita que la diada de colles convidades és la dels “grans castells” i la de colles locals la de “la participació”. El pas endavant dels borinots i el pas enrere del cartell del 23 han rebentat aquesta tesi.

Durant anys, els Castellers de Sants s’havien marcat com a objectiu actuar a la diada de colles convidades. De fet, ho van fer quan encara eren lluny del nivell dels Castellers de Barcelona (1998 i 99) i van plantar batalla una dotzena d’anys després, quan van aconseguir fer el sorpasso i esdevenir la millor colla de la ciutat.

A començament de la dècada actual, els Castellers de Sants van sol·licitar en diverses ocasions que a la diada de colles convidades actués la colla de la ciutat amb millors registres, però no se’n van sortir. Finalment, hi van abandonar, després de topar-se reiteradament amb el mur infranquejable de l’Ajuntament i de copsar que la seva batalla no era seguida per la resta de colles de la ciutat. La insistència, fins i tot, els estava generant un cert distanciament amb algunes d’aquestes colles.

El darrer acord entre l’Ajuntament de Barcelona i les sis colles castelleres de la ciutat (aleshores encara no havien ressorgit els Castellers de Sarrià) data de fa dos anys i especifica que els Castellers de Barcelona actuen com amfitrions a l’actuació amb les colles convidades, que rep el títol de Diada Històrica de la Mercè. De fet, a més d’amfitrions, la colla de la camisa vermella és també co-organitzadora, junt amb el mateix Ajuntament. Això els dóna dret, òbviament, a actuar, junt amb dues colles més convidades per l’Ajuntament (que és qui financia), però en comú acord amb els Castellers de Barcelona.

És a dir, l’acord consolida la dinàmica aplicada des de començament del segle actual: a la diada de colles convidades es mantenen els Castellers de Barcelona com a colla degana i històrica de la ciutat, junt amb dues colles més, mentre que els de Sants –malgrat ser una colla de gamma extra– no té accés a aquesta exhibició. La fórmula va ser aprovada sense consens, però va tirar endavant perquè formava part d’un protocol més ampli que regulava altres elements castellers de les festes de la ciutat. Entre els acords, per exemple, hi figura que si el dia de la Mercè és diumenge, la diada de colles locals es manté el 24 (enlloc de l’endemà, com havia succeït fins fa dos anys) i la que es mou en el calendari és la de colles convidades. Va ser un reconeixement implícit al paper global de les colles barcelonines i la diada on hi actuen totes.

El resultat global de la Mercè d’aquest 2018 situa l’acord de fa dos anys en crisi per diversos motius. En primer lloc, perquè la diferència entre els Castellers de Sants i els de Barcelona ja no és de registres, sinó de nivell, i que els primers quedin fora de la que teòricament és la principal diada castellera de la ciutat –o, si més no, la més potent– fa grinyolar els arguments d’un cartell de màxims.

Però el model també apareix qüestionat, perquè el resultat de la diada de colles convidades ha estat el més fluix dels últims vint anys. El fet que els Castellers de Vilafranca hagin sortit del cartell ha fet baixar el nivell. Ben és cert que la Joves va acudir a la plaça Sant Jaume amb el 2de8 sense folre i, si se n’hagués sortit, hauria estat el castell de major nivell (segons la, sempre relativa, taula de punts del Concurs) vist a la ciutat. Però la suma global dels darrers anys (els verds només han actuat en una de les últimes quatre Mercè) ha fet baixar el nivell global.

A tot això s’afegeix un problema en la gestió que fa l’Ajuntament de la diada. Enguany ha estat la diada de les grans que s’ha tancat més tard (a finals de maig). Ja no hi ha ajuntaments que gestionin tan tard les diades castelleres i que el de Barcelona no s’hagi posat al dia no beneficia el creixent i potent panorama casteller de la ciutat.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Els quarts dels Castellers de Sants celebren la torre de 9 amb folre i manilles aconseguida a la plaça de Sant Jaume, el dia de la Mercè

Foto 2: 2de9fm dels borinots, el dia de la Mercè

Articles relacionats:

Els borinots emmanillen la Mercè

La Mercè i els borinots

3de10 lila carregat i el 2de9fm malva descarregat

Les colles de Barcelona guanyen la primera partida

El dilema de la Mercè