Programa d’actes de Santa Úrsula

Dilluns 15 d’octubre

Des d’avui fins al diumenge, els domassos grana i la senyera guarneixen la Casa de la Ciutat pregonant l’aroma de la patrona de la ciutat, Santa Úrsula

9.30 h. Biblioteca Carles Cardó. Mostra de publicacions castelleres. Aquest equipament cultural hereu de l’antiga Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya compta amb un notable fons de llibres i revistes vinculats al món casteller. Per primer cop s’aglutinen en una tria representativa visitable al primer pis.

Organitza: Biblioteca Carles Cardó

18 h. JCA Cinemes. Visuals. Documental d’art: “Caravaggio”. Organitza: JCA Cinemes

18 h. Cafè del Teatre Principal. Presentació d’ “El gran llibre dels castells”, amb textos de Raquel Sans Guerra i il·lustracions d’Octavi Torné Bacaria “Octavius”, editat per Larousse i pensat per a lectors a partir de 3 anys

20 h. Local social Colla Vella dels Xiquets de Valls, carretera de Tarragona 2. Assaig general. Organitza: Colla Vella dels Xiquets de Valls

20.15 h. JCA Cinemes. Visuals. Ballet: “Mayerling” en directe des de Royal Opera House de Londres. Organitza: JCA Cinemes

 

Dimarts 16 d’octubre

17.30h. Centre Cívic. Escola de pares. Gaudim Educant. Xerrada: De parella a família. Com conviure millor per educar millor, amb Anna Pascual, de Tres llunetes. Preu: 12 a 25 anys, 10 € i més de 25 anys, 15 €. Organitza: Centre Cívic

18 h. JCA Cinemes. Visuals. Documental d’art: “Caravaggio”. Organitza: JCA Cinemes

19 h. Sala Sant Roc. Inauguració. Exposició “Any Fabra. Pompeu Fabra, una llengua completa”. Organitza: Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Camp. Col·labora: Institut d’Estudis Vallencs

19.30 h. Local social Colla Joves Xiquets de Valls, carrer d’en Gassó 20. Assaig de canalla. Organitza: Colla Joves Xiquets de Valls

20 h. Capella del Roser, carrer de la Cort. Inauguració de l’exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”. Aquest col·lectiu d’autors procedents de tot el país donen la seva particular visió sobre aquesta cita bianual que les colles vallenques han contribuït a fer gran des de 1932. Participen: Emilio Barruz Iglesias, Mireia Comas Franc, Laia Díaz, Lins Griñó Garreta, David Oliete, Josep Pont i Roca, Laura Rodríguez, Jean Segovia Menor, Rodrigo Sicilia Gómez, Laia Solanellas, Gemma Soldevila Carbonell, Jon TC i Pere Toda Serra. Coorganitzen: Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya i Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

Romandrà oberta fins al diumenge 21 cada tarda de 17.30 a 20.30 h, i dissabte i diumenge també als matins de 10 a 14 h.

21 h. Local social Colla Joves Xiquets de Valls, carrer d’en Gassó 20. Presentació del documental “Flaixos del passat. 1912-1972”, de Joan Climent Ferré. Organitza: Colla Joves Xiquets de Valls

 

Dimecres 17 d’octubre

17.30 a 20.30 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”.

19.30 h. Llibreria Roca, carrer de la Cort 66. Presentació del llibre “Castells: una història d’èxit”, de Miquel Botella, economista amb una àmplia trajectòria en el camp de la gestió pública i en l’organització de grans esdeveniments. Aficionat als castells de tota la vida i cofundador dels Castellers de Sants, ha estat president de la seva colla i de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Una iniciativa i una edició de Galàxia Gutenberg

20 h. Local social Colla Joves Xiquets de Valls, carrer d’en Gassó 20. Assaig general. Organitza: Colla Joves Xiquets de Valls

20 h. Local social Colla Vella dels Xiquets de Valls, carretera de Tarragona 2. Assaig general. Organitza: Colla Vella dels Xiquets de Valls

22 h. Local social Colla Joves Xiquets de Valls, carrer d’en Gassó 20. Videodansa. “Et ballo Catalunya”, de Marta Arjona Blasco. Fruit de la residència creativa realitzada al Teatre Principal per enregistrar una escena d’aquest projecte, la directora visual narra a través del moviment l’experiència de la ballarina mexicana Triana Botaya en arribar a Catalunya perseguint el seu somni, la dansa. Les pors, la solitud, el somni d’infantesa, els primers suports i, finalment, el triomf, són algunes de les emocions que Botaya experimenta alhora que realitza un recorregut per alguns dels símbols més destacats de la nostra terra, com la vinya, els castells, el Mar Mediterrani o el patrimoni cultural. Organitza: Colla Joves Xiquets de Valls

 

Dijous 18 d’octubre

17.30 a 20.30 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”.

18 h. Centre Cívic. Taller. Cosmètica natural de tardor, amb Alba Guiluz. Preu: 16 a 25 anys, 10 €; més de 25 anys, 15 €; despeses de material a part, 10 €. Organitza: Centre Cívic

18.30 h. Museu de Valls. Visita comentada a l’exposició “Francesc Català-Roca i els seus amics artistes”. El Museu de Valls commemora amb aquesta mostra el 20è aniversari de la mort del fotògraf vallenc, posant en valor la bona relació que tenia Català-Roca amb els seus amics artistes. L’exposició és un diàleg entre les instantànies de Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies o Eduardo Chillida, entre d’altres, preses pel fotògraf i les creacions  d’aquests. El Museu de Valls custodia des de l’any 1998 la col·lecció privada de Català-Roca, membre de la il·lustre nissaga de fotògrafs vallencs.

Organitza: Museu de Valls

19.30 h. Sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs. Presentació del llibre Drets d’imatge i assaigs castellers. 7è Simposi Casteller, a càrrec del periodista casteller Santi Terraza, editor i director de la Revista Castells. L’acte de presentació d’aquestes actes ha esdevingut una de les cites rituals de la Fira de Santa Úrsula i les aportacions que any rere any s’hi van realitzant constitueixen un esplèndid compendi de continguts castellers que paga la pena col·leccionar. És el núm. 28 de la col·lecció L’aixecador, de Cossetània Edicions

20 h. JCA Cinemes. Teatre. Comédie Française: “Britannicus”. Una figura líder en el teatre contemporani, Stéphane Braunschweig va donar els seus primers passos com a director a la Comédie Française amb aquest treball, que no es reposa des de fa més de deu anys. Organitza: JCA Cinemes

 

Divendres 19 d’octubre. Obertura de la FiraCastells i assaigs castellers

17 a 19 h. El Pati. Estand escenari de Hit103. Programa especial “Des de la plaça del Blat”, la cita setmanal d’informació castellera produïda per Ràdio Valls-Hit 103. És Santa Úrsula, és la FiraCastells, i aquesta setmana pertoca doblet amb els periodistes Francesc Domènech i David Prats

17.30 a 20 h. El Pati. 8a FiraCastells. Obertura dels estands. Alçada, equilibri, artesania, entitats, jocs educatius, llibres, marxandatge i mitjans de comunicació despleguen la fira de l’univers casteller i el patrimoni immaterial, protagonitzada per aficionats, castellers, empreses, periodistes, institucions, i pel públic familiar que mai no falla, anhelant tastar les activitats per enfilar-se, les de creativitat i els jocs preparats per als més petits, i descobrir algun regal, objecte, llibre, revista o audiovisual

 

Estands i activitats permanents de la 8a FiraCastells

Una fira per a tota la família

Alçada i equilibri

AVENTURA’T
Rocòdrom monolit d’escalada a partir d’una estructura de 8,50 m d’alçada amb relleu propi de fisures, xorreres i regletes amb 300 preses especials per a infants i no iniciats. Introdueix el concepte de les alçades, eix definidor del món casteller

CIRC DE LES MUSARANYES Novetat!
Aquesta companyia del Camp de Tarragona presenta una instal·lació de bótes amb un taller de jocs i d’equilibris pensat per a un públic familiar, sobretot amb mainada fins a uns 8 anys,  tot i que acaben jugant tots els membres de la família. Posa en valor un dels conceptes essencials del fet casteller: l’equilibri. I ho fa en relació a una eina clau en el món agrícola dels avantpassats castellers: les bótes de vi

Artesania i marxandatge

ARTESANS DE CATALUNYA Novetat!
L’expansió social del món casteller en els darrers anys ha quedat també reflectida en l’activitat dels artesans, que s’han sumat a la proliferació de material de les arquitectures humanes amb productes de tota mena, això sí, amb km 0 adherit. Enguany, els rebrem per presentar algunes de les seves creacions, quins són els processos d’elaboració i per què són necessaris en la nostra societat. Faran demostracions en directe i convidaran als assistents a provar-ho

DAVALLADA
Tornen a Valls amb les figures més representatives de les festes majors de Catalunya i la cultura popular catalana en format de ninos de goma. Entre elles presenta les diferents figures de castells en diversos materials, tant per a canalla com a decoració

 FET AMB AMOR
L’artesania més castellera: productes de marxandatge, penjolls, jocs infantils i de decoració elaborats amb imatges, motius i identificacions torraires, per a gent de totes les edats. Un estand per fomentar el reciclatge i la reutilització

LA BOTIGA CASTELLERA
Jocs, material infantil, producte de decoració, artesania, penjolls, dvds, samarretes… tot el material sobre castells. Enguany, també exhibeix una mostra d’articles comercials amb imatges castelleres, tant actuals com antics, com vins, galetes, jocs, samarretes… La Botiga exposarà i vendrà Castellers, de Devir; les últimes novetats del Nan casteller; els Xics del Xurrac de Tombs Creatius, i les figures creatives de Cims, entre d’altres novetats

MANS DE GLÒRIA
Presenta totes les seves creacions en patchwork casteller indispensables per anar ben equipats a totes les diades castelleres: bosses, ronyoneres, carteres, complements de bebè, cintes i bandanes per al cap

Entitats 

COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS Novetat!
La colla castellera del carrer d’en Gassó ofereix el Castell Suro, un taller creatiu ideat perquè els més menuts imaginin i confeccionin la seva colla amb castellers gestats amb taps de suro amb el color vermell d’aquesta entitat. Uns s’enfilaran per sobre els altres

COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS Novetat!
La colla castellera del Portal Nou ofereix el Castell Suro, un taller creatiu ideat perquè els més menuts imaginin i confeccionin la seva colla amb castellers gestats amb taps de suro amb el color rosat d’aquesta entitat. Uns s’enfilaran per sobre els altres

COORDINADORA DE COLLES CASTELLERES DE CATALUNYA
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) és una entitat que va néixer l’any 1989 amb l’objectiu de vetllar pels interessos comuns de les colles castelleres, per fomentar el món casteller i, sobretot, per fer que els riscos inherents a l’activitat que duen a terme quedessin garantits sota la cobertura d’unes pòlisses adequades

Jocs educatius

CREACIONS EN GOMA EVA Novetat!
La goma EVA o Foamy és un material termoplàstic que combina i complementa a materials de tot tipus i que per tant té usos molt variats. Fàcil d’enganxar, de tallar i de pintar, per la FiraCastells ens permetrà elaborar petites figures castelleres per penjar del retrovisor del cotxe dels pares. Identitat castellera

EL BURRO DELS JOCS Novetat!
Aquesta empresa de jocs i activitats infantils presenta el taller d’aerografia de tatoos castellers, una de les activitats infantils i creatives més divertides. Amb monitors experts i que dominen perfectament la màquina de tatuatges d’aerografia, els participants només hauran de decidir el dibuix casteller que volen tatuar. Els tatuatges de aerografia estaran realitzats amb pintura especial de maquillatge, perquè aquesta pugui anar-se’n fàcilment si els pares volen

JOCS DE LA MARCA CASTELLS. COLLES CASTELLERES DE CATALUNYA Novetat!
Jocs per a petits i grans on demostrar les habilitats i coneixements castellers:
CIMS: joc de construcció que desperta la imaginació i estimula l’enginy
CAP DE COLLA: joc de cartes que permet reproduir l’emoció d’una actuació castellera
EL CRACK CASTELLER: joc de preguntes i respostes sobre cultura castellera

TRIVIAL CASTELLERS Novetat!
El Trivial Castellers és un nou joc amb diferents categories de dificultat que posa a prova els teus coneixements sobre els castells. En total disposa de 1.300 preguntes de contingut variat i el premi s’assoleix un cop se superen els set nivells programats.

Llibres

COSSETÀNIA / ENCICLOPÈDIA CASTELLERA
Cossetània Edicions és una editorial generalista però en el catàleg destaquen per la seva importància les col·leccions que fan referència a excursionisme, turisme, cuina, natura, cultura popular, esports, narrativa i assaig. Aquest 2018, la nova i flamant Enciclopèdia castellera serà la principal protagonista a la Fira Castells

TRADILLIBRERIA
Una proposta de llibreria de fons, especialitzada amb la cultura popular i tradicional, amb un ampli fons d’obres de diferents editorials. Enguany arriben a la Fira Castells, amb la Mostra de jocs tradicionals, que es desenvolupa en la immediata plaça dels Alls

Mitjans de comunicació 

BARÒMETRE CASTELLER / ESTRELLA DAMM
Patrocinat per Estrella Damm, recull els tres millors castells i pilar de cada colla i concedeix cada any el Premi Baròmetre en el marc de la Nit de Castells que se celebra cada any a Valls. A la Fira ens presenta un grapat de dades sobre les colles i les actuacions de la temporada 2018. Degustació d’Estrella Damm amb invitació, per a adults

HIT 103
L’emissora de Valls, ben coneguda per la seva particular fórmula musical i per les piulades culturals, alhora que sempre atenta a la realitat castellera, planteja un espai obert amb la ràdio en directe des de l’estand que també funcionarà com un escenari de música en directe

REVISTA CASTELLS
Publicació castellera independent que té com funció informar, debatre, analitzar i viure amb la màxima intensitat el món torraire. El juny del 2013 va estrenar el format digital, que actualitza de manera diària. Des d’aleshores, la revista en paper s’edita un cop l’any, amb un número especial, que recull les dades, reportatges i articles de relleu i que es presenta per la Nit de Castells a Valls

Informació i venda de polseres per a les activitats

L’estand d’informació ven les polseres per participar en les activitats marcades amb **

17.30 a 20.30 h. El Pati. Fòrum familiar. FiraCastells és la fira en família que us brinda l’oportunitat de descobrir, aprendre i experimentar a través del joc i la creativitat en àmbits diversos. Els nostre quatre elements centrals d’aquest projecte lúdic, pedagògic i festiu són la participació, el joc, compartir les experiències i gaudir-ne fins que no us quedin forces

Per facilitar la rotació entre els nens participants, les activitats marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera:

divendres tarda: 2 €

divendres tarda i diumenge sencer: 3 €

dissabte o diumenge sencer: 3 €

Tots els menors d’edat hauran de ser acompanyats per la mare, el pare o tutor legal.

Activitats adreçades a nenes i nens fins a 12 anys

Obertura de les activitats permanents:

 • Rocòdrom monolit d’escalada Aventura’t **
 • Circ de les Musaranyes: Instal·lació taller de Bótes, jocs i d’equilibris**
 • El burro dels jocs: Taller d’aerografia de tatoos castellers**
 • Els Jocs de la marca Castells **
 • Taller Castell Suro Rosat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
 • Taller Castell Suro Vermell de la Colla Joves Xiquets de Valls **
 • Creacions en goma EVA **

17.30 a 20.30 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”

17.30 h. Des del passeig dels Caputxins i des del capdamunt del passeig de l’Estació fins davant del Centre Cultural. Cercaviles de la 19a Mostra de Bestiari Escolar i Infantil. Valls va ser ciutat pionera en presentar la versió casolana del bestiari patrimonial. Cada divendres de Santa Úrsula els carrers fan goig. Participen:

 • dues mulassetes i oreneta, de l’Escola Enxaneta
 • mulassa, cuca, cuquetes i caparrons, de l’Escola Baltasar Segú
 • gallipeix i cuca, del Col·legi Cor Maria
 • capgròs Candelo, drac Tombairot i cuca Paula de l’Escola de la Candela
 • pop i cuca, del Col·legi Claret
 • cavall, ós i cuca, de l’Escola Eugeni d’Ors
 • àliga, cuca, drac Puff i els 2 gegantons: Eladi, Candela i el capgròs Úrsula, de l’Escola Eladi Homs
 • cabra Peluda i cuca Lledoneta, del Col·legi Lledó
 • drac petit, drac gran, bruixa Úrsula, l’Arlequí i Carme la Bombera de la Colla Gegantera La Pessigolla
 • drac, ós i mulassa petits de la Unió Anelles de la Flama
 • bouet de l’Associació el Bou
 • àliga petita

Acompanyen musicalment les cercaviles les formacions següents:

 • grup de flabiolaires de l’Escola Baltasar Segú
 • grup de flabiolaires i grup de grallers de l’Escola La Candela
 • dues formacions musicals d’EspaiTrad, de Valls
 • Escola Conservatori Mestre Montserrat, de Vilanova i la Geltrú
 • cinc formacions musicals de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler, de Tarragona
 • Cobla de sacs i flabiols Bufalodre, de Valls
 • Grallers de la UAF, de Valls
 • Grallers de l’Espardenya, de Valls
 • Mitja cobla La Titaranya, de Valls

Itineraris:

 • Passeig Caputxins, Font de la Manxa, carrer Anselm Clavé, passeig de l’Estació, carrer Galofré Oller, plaça Francesc Layret i carrer Lluís Homs
 • Passeig de l’Estació, carrer Pare Palau, plaça Francesc Layret i carrer Lluís Homs

Coorganitzen: Comissió d’escoles, AMPES, Ajuntament

18 h. Passeig Tarradellas, Fornàs. Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria de Comerç i Turisme

18 h. Estand Artesans de Catalunya. Les activitats artesanals tradicionals: coneix al detall aquesta històrica professió

18 h. Sala de Plens de l’Ajuntament. Tradicional recepció institucional a les Úrsules, Sulis i Sulines.

18.30 h. Estand Davallada. Pinta els ninos de goma

19 h. El Pati. Enfaixada de l’escultura “El Casteller”, obra de Josep Busquets, per inaugurar la FiraCastells i passejada d’obertura institucional

19 h. Estand Artesans de Catalunya. Construïm productes castellers amb espart

19 h. Estand Revista Castells. L’oca castellera: guanya premis mentre progresses fins fer l’aleta

19 h. Estand La Botiga Castellera. Cims: joc amb figures creatives castelleres

19.15 h. Estand escenari Hit 103. Concert: Porto Bello + convidat. Sonen melodies balcàniques, jamaicanes i estils de tots els racons del món es barregen amb la cultura catalana d’arrel. La lluita i reivindicació d’un món diferent i la festa i la disbauxa conviuen sense barreres, sense fronteres.

19.30 h. Estand Baròmetre Casteller. Presentació dels nous trofeus del Premi Baròmetre 2018

19.30h. Estand Fet amb amor. Les tres R: taller de reciclatge amb productes castellers

20 h. Pati de Sant Roc. Inauguració de l’exposició “50è aniversari de la construcció dels habitatges de la Colla Vella dels Xiquets de Valls”. Una mostra sobre un projecte avançat a l’època que explica com es van construir i l’evolució fins avui. Organitza: Associació de Veïns Habitatges Colla Vella dels Xiquets de Valls. Col·labora: IEV

22 h. Local social Colla Joves Xiquets de Valls, carrer d’en Gassó 20. Assaig general de castells de Santa Úrsula. Organitza: Colla Joves Xiquets de Valls

22 h. Local social Colla Vella dels Xiquets de Valls, carretera de Tarragona 2. Assaig general de castells de Santa Úrsula. Organitza: Colla Vella dels Xiquets de Valls

Cau la nit a Valls. Vallenques i vallencs, també persones d’altres localitats, enfilen cap a les dues cuines castelleres del bressol de les arquitectures humanes. Croquis i apps es donen la mà per ultimar els somnis anhelats que portaran diumenge a plaça. Avui encara la majoria de construccions no són completes, però ja s’albira el que diumenge viurem al km0 casteller

 

Dissabte 20 d’octubre. Vigília de Santa Úrsula i 8è Simposi Casteller de Catalunya

8.45 h. Convent del Carme, plaça del Carme. Show cooking i esmorzar de forquilla amb sípia amb mandonguilles. Acció inaugural del 8è Simposi Casteller de Catalunya, a càrrec de Judit Solé Guasch, del restaurant Ca l’Àngel de Valls. Amb la participació activa de la Judit, les dues colles dels Xiquets de Valls volen recordar avui Àngel Solé Guasch, home i casteller que feia cuina honesta amb ingredients del territori de primera qualitat, a més de ser ambaixador del calçot de Valls. L’Ajuntament de Valls ha acordat atorgar-li el Reconeixement de la Ciutat 2018, a títol pòstum

10 a 14 h. El Pati. 8a FiraCastells. Obertura dels estands en la segona jornada

10 a 14 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”

10 h. Sala actes convent del Carme, escola Enxaneta, plaça del Carme. 8è Simposi Casteller. Obertura institucional

10.15 h. Sala d’actes del Convent del Carme, plaça del Carme. 8è Simposi Casteller. Taula rodona sobre el lideratge dels caps de colla. Una figura tan verbalitzada per tots però alhora immensament desconeguda que avui compararem amb d’altres similars en altres manifestacions del patrimoni immaterial, també d’altres territoris. Participants:

 • Pere Ferrando, historiador casteller, Vilafranca del Penedès
 • José Miguel Gallardo, capatàs del pal·li de la «Virgen de la Candelaria» i segon del de les «Angustias de la Hermandad de los Gitanos», ambdues de Sevilla
 • Enrique Casellas, artista, cantant, confrare i pregoner de la Setmana Santa de Sevilla el 2004
 • Meritxell Obiols, directora del Màster en Intel·ligència Emocional i Coaching a l’Entorn Laboral, Barcelona
 • Kevin Prados, ex cap de colla dels Nens del Vendrell
 • Inés Solé, presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

La moderarà Jordi Andreu, periodista casteller i casteller dels Xiquets de Tarragona

El Simposi Casteller de Catalunya està adherit al programa “Etnologia en xarxa”de la Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, organitzat en diferents seus a Catalunya.

10.30 a 13.30 h. Plaça dels Alls. Mostra de jocs tradicionals pensats com a muntatge de carrer. Un dinamitzador s’encarregarà d’ensenyar als més petits els jocs de carrer de tota la vida.

Organitza: La Tradillibreria

11 a 14 h. El Pati. Fòrum familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera:

dissabte o diumenge sencer: 3 €

 • Rocòdrom monolit d’escalada Aventura’t **
 • Circ de les Musaranyes: Instal·lació taller de bótes, jocs i equilibris**
 • El burro dels jocs: Taller d’aerografia de tatoos castellers**
 • Els Jocs de la marca Castells **
 • Taller Castell Suro Rosat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
 • Taller Castell Suro Vermell de la Colla Joves Xiquets de Valls **
 • Creacions en goma EVA **

11 h. Estand Artesans de Catalunya. Saps com es treballa el cuir? Nocions bàsiques per treballar-lo i personalització amb motius castellers

11 h. Estand Mans de glòria. Taller de polseres i collarets

11 h. Estand Cossetània. Espai de dibuix i pintura

11 h. Estand Revista Castells. Joc El savi casteller. Endevina què és què en els castells

11 a 21 h. Passeig Tarradellas, Fornàs. Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria de Comerç i Turisme

11.30 h. Estand Baròmetre Casteller. Trivial casteller. Ets un savi del món dels castells? Demostra els teus coneixements jugant-hi

11.30h. Estand Fet amb amor. Taller Personalitza el teu mocador casteller

12 h. Estand La Botiga Castellera. Joc de Devir

12 h. Des del campanar de Sant Joan. Repic general de campanes anunciant la vigília de la celebració

12 h. Des de la plaça del Blat. Cercavila de la vigília de Santa Úrsula, amb els gegants de la Ciutat i els grallers Blu’s. Amb aire desimbolt les famílies acompanyen els majestàtics personatges en la sortida ursulera.

Itinerari: plaça del Blat, carrer de la Cort, Pati, carrers Jaume Mercadé, Germans Sant Gabriel, carrer Avenir, plaça de la Vallvera, Carles Magrinyà, Bisbe Palau, plaça dels Quarters, carrers Teatre, Jaume Huguet, plaça de l’U d’Octubre, el Pati, carrer de la Cort i plaça del Blat

12 h. Llibreria Tram, c. Forn Nou 28. Espectacle familiar. Contacontes. El somni del drac. Les autores del conte, Mireia Besora i Anna Martí, evocaran la màgia de la història del drac de Valls. Organitza: Llibreria Tram

12 h. Estand Artesans de Catalunya. Coneix els oficis artesanals més representatius: cistelleria, cuir, ceràmica, vidre

12 h. Estand Davallada. La Catalunya castellera i la Catalunya gegantera: on els posem al mapa?

12.15 h. Sala d’actes del Convent del Carme, plaça del Carme. 8è Simposi Casteller. Taula rodona sobre la identificació dels valors del fet casteller. Se’n parla molt de forma genèrica, però avui volem concretar-los i definir-los, amb ponents procedents dels àmbits més diversos que convergeixen en el fet casteller. Participants:

 • Juli Blasco, director del Museu Valencià de la Festa, Algemesí
 • Josep Ramon Casas, president de la Colla Castellera de Madrid
 • Josep Francesc Font, director del complex industrial de Repsol a Tarragona
 • Pablo Giori, Arxiu Nacional de Catalunya – Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage
 • Enric Pujol, periodista casteller i esportiu, Tarragona

La moderarà Xavier Graset, periodista i director del programa Més324

12.30 h. Davant Estand escenari Hit Ràdio. El vermut casteller i musical Miró. Tast popular de Vermuts Miró, casa fundada a Reus el 1957.

13 h. Plaça de la Zeta. 6è Correbous. Exposició dels bous de Barcelona, Reus, Torà, Tortosa, Valls-tradicional, Valls i Vic. El bestiari festiu rememora els orígens ramaders de la fira ursulera. Organitza: Associació El Bou

14 h. Claustre convent del Carme, escola Enxaneta. 8è Simposi Casteller. Vermut tertúlia a 24 hores de la diada de Santa Úrsula amb els caps de colla de les dues entitats vallenques, Joves i Vella -Francesc Ramon i Albert Martínez-, moderat per Maria Garcia, copresentadora del programa ‘Bojos de castells’, de La Xarxa

15 h. Plaça de la Zeta. 6è Correbous. Dinar popular. Preu: 10 €. Organitza: Associació El Bou

16 h. Plaça de la Zeta. 6è Correbous. Cafè concert. Organitza: Associació El Bou

16 a 20 h. El Pati. 8a FiraCastells. Obertura dels estands

17 a 20 h. El Pati. Fòrum familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera: dissabte o diumenge sencer: 3 €

 • Rocòdrom monolit d’escalada Aventura’t **
 • Circ de les Musaranyes: Instal·lació taller de bótes, jocs i equilibris**
 • El burro dels jocs: Taller d’aerografia de tatoos castellers**
 • Els Jocs de la marca Castells **
 • Taller Castell Suro Rosat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
 • Taller Castell Suro Vermell de la Colla Joves Xiquets de Valls **
 • Creacions en goma EVA **

17 h. Estand Artesans de Catalunya. Les activitats artesanals tradicionals: coneix al detall aquesta històrica professió

17 h. Estand Revista Castells. Juguem amb Castellers (el joc de Devir). El primer que aixequi tres castells, guanya

17.30 h. Estand Mans de glòria. Fem castells ajuntant teles de diferents colors

17.30 h. Estand Fet amb amor. Les tres R: taller de reciclatge amb productes castellers

17.30 a 20.30 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”.

17.30 h. Des de la plaça de la Zeta. 6è Correbous. Hi participen els bous de Barcelona, Reus, Torà, Tortosa, Valls-tradicional, Valls i Vic.

Itineraris: Un pel carrer Nou, plaça dels Alls, carrer Gonzàlez Alba, el Pati, fins al carrer de la Cort i, un altre pel carrer d’en Bosch, gir a l’esquerra cap al lateral del Pati, fins al carrer de la Cort.

Trobats un i altre recorregut, des del carrer de la Cort, plaça del Blat, carrers Major, Sant Antoni, carreró del Mercat i plaça de l’Oli.

Organitza: Associació El Bou

18 h. Estand Cossetània. Concurs L’Enciclopèdia castellera: les colles de Valls i la diada de Santa Úrsula.
Un concurs de preguntes relacionat amb la història, curiositats i diades històriques de Santa Úrsula i les colles vallenques

18 h. Estand Tradillibreria. Presentació de les darreres novetats editorials amb autors i editors

18 h. Estand La Botiga castellera. El Nan casteller, jocs de construcció amb fusta

18.30 h. Estand Davallada. Com es fabriquen els ninos de goma?

19 h. Estand Artesans de Catalunya. Saps com es treballa el cuir? Nocions bàsiques i personalització amb motius castellers

19 h. Estand Revista Castells. L’oca castellera: guanya premis mentre progresses fins fer l’aleta

19 h. Estand escenari Hit 103. Concert: NATS + Joan Masdeu.

NATS són un dels grups pioners del rock català, tornen als escenaris des del Baix Camp per presentar el seu nou disc “No estem sols”, després d’un llarg període de silenci.

Joan Masdeu, el cantant reusenc, presenta el tercer capítol de la seva carrera en solitari. El seu nou disc, Innocents, ens interpel·la a tots i reflexiona sobre la innocència primera.

19.30 h aproximadament. Plaça de l’Oli. Ballada dels bous

Organitza: Associació El Bou

20 h. Des de la plaça del Blat. Correfoc: ball de diables, drac i drac petit vallencs, amb la mitja cobla Bufalodre; bou tradicional amb els grallers Blu’s; i el ball de diables grans i petits de les Borges del Camp com a grups convidats.

Nou Itinerari: c. Major, c. Sant Antoni, aparcament de la Mateueta (amb encesa conjunta), carrers Peixateria, Forn Nou, Nou, plaça de la Zeta (amb encesa per grups), carrers Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, plaça de les Escudelles (amb encesa per grups), c. dels Metges, plaça de la Fusta (encesa per grups opcional), carrers Sant Isidre, Església, Jueus, Call, Església, Arcs del celler del Paborde / Ca Magrané, places de l’Església i del Blat

21 h. Plaça del Blat. Enceses de lluïment dels grups participants al correfoc i ball parlat del Ball de Diables de Valls amb la baixada aèria de l’arcàngel Sant Miquel. Col·labora: AAEET, Secció de Muntanya

21 h. Centre Cultural. Groupe Acrobatique de Tanger: “Halka”. 14 acròbates i músics marroquins extraordinàriament qualificats condueixen els espectadors cap a un viatge des de la bullícia d’un mercat fins als cafès i platges de Tànger. «Halka» és el mot que descriu el cercle format per una multitud reunida al voltant d’intèrprets de carrer, narradors, cantants i acròbates, com succeeix a la plaça Djemà-el-Fna a Marraquèix, proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO precisament per aquesta història viva. Inspirats en ella, combinen acrobàcies tradicionals i contemporànies, piràmides humanes i «voltejadors» compartint històries amb humor i amb una energia autèntica i magnètica. Direcció: Abdeliazide Senhadji

Un espectacle per descobrir amb nens des dels 9 anys

Preu: 22/24 €; 16/18 € Carnet Amics dels Teatres; 6 € castellers de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls; 6 € nens / 5 € nens amb Carnet Amics dels Teatres. Promoció jove 3 € els darrers 30 minuts per a menors de 30 anys.

23.30 h. Plaça de l’Oli. Revetlla de versions: La Loca Histeria. La nit del dissabte ursuler canvia any rere any el tipus de formació alternant les gralles amb les brass bands o amb els acordions. Enguany és el torn de les versions, grups esdevinguts indispensables en les festes populars. Ritme, humor, diversió, interacció i originalitat a càrrec de vuit peculiars i entranyables personatges vinguts per subministrar una dosi de cura anti-estrès a tot ésser que assisteixi als seus esbojarrats shows, on reinterpreten amb gran classe els hits més trencapistes de tots els temps

 

Diumenge 21 d’octubre. Diada de Santa Úrsula

8 h. Des de la plaça del Blat i des de la Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella. Matinades castelleres, per l’Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i pels Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls

Durant les matinades. Casa de la Ciutat. Recepció institucional a les dues colles dels Xiquets de Valls per l’Alcalde Albert Batet

Després. Plaça de la Font de la Manxa. Visita al Monument als Xiquets de Valls, de l’artista Josep Busquets, una icona vallenca i castellera.

Durant tot el matí. Establiments d’hostaleria. Humils i estimats esmorzars de forquilla i ganivet. Part de la ciutat encara dorm, d’altres es preparen per a ofici, mentre que castellers i aficionats àvids de les atmosferes úniques que viurem a la plaça del Blat, s’asseuen a taula, la de la bona companyia

Durant tot el matí. Plaça del Blat i carrers de Valls. Segona sessió pràctica del curs de fotografia castellera. Els fotògrafs duran a terme tots els coneixements apresos a l’aula en la sessió anterior i buscaran donar un nou aire a les imatges per aconseguir captar l’essència de tot el que passi durant la jornada castellera. Organitza: Jon TC Photo

10 a 21 h. Passeig Tarradellas, Fornàs. Mercat d’artesania. Organitza: Regidoria de Comerç i Turisme

10 a 14 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”

10 h. Circuit urbà. 38a Cursa Popular de Santa Úrsula. Organitza: Patronat Municipal d’Esports

10 a 13 h. Plaça dels Alls. Mostra de jocs tradicionals pensats amb muntatge de carrer. Un dinamitzador s’encarregarà d’ensenyar als més petits els jocs de carrer de tota la vida. Organitza: La Tradillibreria

10 a 14 h. El Pati. 8a FiraCastells. Obertura dels estands en la tercera jornada

10.30 h. Estand Baròmetre Cateller. Trivial casteller. Ets un savi del món dels castells? Demostra els teus coneixements jugant-hi

10.45 h. Des de la plaça del Blat. Ritual anada a ofici amb els quatre gegants de la ciutat, la corporació municipal i els grallers Bufalodre. Els que van a veure els personatges més alts de la festa ja es barregen amb els aficionats castellers que comencen a prendre posició en el seu racó preferit

Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Call, Escrivania, d’en Simó i plaça de l’Església, fins a l’arxiprestal de Sant Joan

Tot seguit. Plaça de l’Església. Entrada de la corporació saludada pels gegants

11 h. Església de Sant Joan. Solemne ofici en honor a Santa Úrsula, copatrona de Valls, amb l’exposició del magnífic reliquiari gòtic i amb la participació de la Societat Coral Aroma Vallenca en els cants i en els goigs, creats el 1907 per Antoni Tomàs, a partir del text del segle XIX, actualitzat per Joan Roig

11 h. Plaça del Blat. Exposició dels gegants i de la mulassa, que esperen les rituals balladetes

11 a 14 h. El Pati. Fòrum familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera: diumenge sencer: 3 €

 • Rocòdrom monolit d’escalada Aventura’t **
 • Circ de les Musaranyes: Instal·lació taller de bótes, jocs i equilibris**
 • El burro dels jocs: Taller d’aerografia de tatoos castellers**
 • Els Jocs de la marca Castells **
 • Taller Castell Suro Rosat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
 • Taller Castell Suro Vermell de la Colla Joves Xiquets de Valls **
 • Creacions en goma EVA **

11 h. Estand La Botiga Castellera. Joc de Devir

11 h. Estand Artesans de Catalunya. Construïm productes castellers amb espart

11 h. Estand Cossetània. Espai de dibuix i pintura

11 h. Estand Mans de glòria. Taller de polseres i collarets

11 h. Estand Revista Castells. Joc El savi casteller. Endevina què és què en els castells

11 a 13 h. porta d’entrada al campanar de Sant Joan, plaça dels escolans. Monuments oberts. Accés al campanar amb visites cada mitja hora: 11, 11.30, 12 i 12.30 h. Preu: 2 €. Tiquets al mateix monument 5 minuts abans de cada visita. Organitza: Oficina de Turisme

11.30 h. Estand Fet amb amor. Taller Personalitza el teu mocador casteller

11.45 h. Des dels locals de les colles castelleres. Anada a plaça de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, al so de gralles i timbals.

Itineraris:

Colla Joves. Carrer d’en Gassó, les Monges, el Pati, la Cort i Blat
Colla Vella. Portal Nou, Tomàs Caylà, Carnisseria, Sant Antoni, d’en Bosc, el Pa, la Cort i Blat

11.50 h. Plaça del Blat. Balladetes dels gegants i de la mulassa, amb els grallers Bufalodre

Tot seguit, pel carrer de la Cort cap a la plaça del Blat. Entrada a plaça de les dues colles dels Xiquets de Valls al so dels seus grups de gralles i timbals

Després, a la planta noble de l’Ajuntament. Sorteig de l’ordre d’actuació de les dues colles castelleres

12.30 h. Plaça del Blat. Interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”, pels grallers Bufalodre

Tot seguit. Plaça del Blat. Cloenda tradicional de la temporada castellera amb les colles Joves Xiquets de Valls i Vella dels Xiquets de Valls. Fa gairebé quatre mesos la rivalitat tornava al km0 casteller. Avui ja som en el cinquè duel en pròpia plaça. Els que n’entenen diuen què és el definitiu de l’any. Emocions a flor de pell.

Les colles aixequen castells i pilars al so de les gralles i timbals, en tres rondes i una quarta de pilars. Cada colla completa el seu torn en la ronda abans de donar pas a l’altra agrupació. Es clou amb els espadats de cinc al balcó.

12.30 h. Retransmissió en streaming de la Diada Castellera de Santa Úrsula al www.elvallenc.cat i radiofònica per Ràdio Valls

12.30 h. Retransmissió castellera en directe per TAC12 i la Xarxa de Televisions Locals

16 a 20 h. El Pati. 8a FiraCastells. Obertura dels estands

17 a 20 h. El Pati. Fòrum familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera: diumenge sencer: 3 €

 • Rocòdrom monolit d’escalada Aventura’t **
 • Circ de les Musaranyes: Instal·lació taller de bótes, jocs i equilibris**
 • El burro dels jocs: Taller d’aerografia de tatoos castellers**
 • Els Jocs de la marca Castells **
 • Taller Castell Suro Rosat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
 • Taller Castell Suro Vermell de la Colla Joves Xiquets de Valls **
 • Creacions en goma EVA **

17 h. Estand Baròmetre Cateller. Tutorial sobre l’App Baròmetre Casteller

17 h. Estand Revista Castells. Juguem amb Castellers (el joc de Devir). El primer que aixequi tres castells, guanya

17.30 a 20.30 h. Capella del Roser, carrer de la Cort 24. Exposició fotogràfica “L’endemà del Concurs”

18 h. Estand Artesans de Catalunya. Coneix els oficis artesanals més representatius: cistelleria, cuir, ceràmica, vidre

18 h. Estand Tradillibreria. Presentació de les darreres novetats editorials amb autors i editors

18.30 h. Estand Davallada. La Catalunya castellera i la Catalunya gegantera: on posem els ninos de goma sobre el mapa?

18.30h. Estand Fet amb amor. Els colors dels castells: Endevina i pinta els colors de les colles castelleres

18.30 h. Kursaal. Ballables. La sessió dels ritmes de parella que tants diumenges amenitza les tardes vallenques també es deixa sentir en la darrera tarda de la Fira. Preus: 5 €; carnet Amics dels Teatres: 4 €. Coorganitzen: Agència Artística Loren i Ajuntament

19 h. Joc L’oca castellera: guanya premis mentre progresses fins fer l’aleta

Foto: Imatge de la Fira de l’any passat

Articles relacionats: