Castells de 9 i catedral per guanyar la segona sessió

Els Xicots de Vilafranca van carregar el 3de9f i el 5de8 per guanyar la sessió de dissabte. Enguany no ho podrien fer, per la nova normativa i perquè tot apunta que caldrà descarregar els dos per guanyar. Els Xiquets de Reus –que ja els han fet– i els Moixiganguers d’Igualada –que volen estrenar el castell de 9– són els clars aspirant al títol de plata.

A la jornada de dissabte del Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça hi actuaran dinou colles, distribuïdes en els grup D, E i F. Els primers en actuar seran els Nens del Vendrell. En aquest cas, la jornada començarà a les 16.30h a la TAP i s’actuarà en solitari si es prova un castell igual o superior al 3de8.

Enguany actuen en aquesta sessió dues colles que van ser en diumenge el 2016, els Xiquets de Reus i els Nens del Vendrell ja que s’han col·locat en la sessió gran els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat. No hi seran els Tirallongues de Manresa ni els Al·lots de Llevant, que han renunciat.

Per gamma de castells, els clars favorits són els Xiquets de Reus, però els Moixiganguers d’Igualada poden tenir opcions si estrenen el 3de9f. Els Xicots de Vilafranca, vigents campions de la sessió de dissabte, arriben distanciats però sempre se’ls ha de tenir en compte per la seva capacitat de reacció. Els Nens del Vendrell, la colla de Sant Pere i Sant Pau i fins i tot els Sagals d’Osona tenen opcions de fer podi el dissabte.

Les candidates al podi de dissabte:

Els Xiquets de Reus són els clars favorits. Van quedar vuitens en el passat Concurs —amb 3de9f, 5de8 i 2de8f—, en qu` van participar en la sessió de diumenge, i van quedar per davant dels Xicots, que van guanyar dissabte. Si volen ser els campions B hauran de reeditar els seus tres millors castells de l’any i que els situen en el vuitè lloc del Baròmetre —per davant de la resta de competidores—.

Els Moixiganguers d’Igualada arriben amb aspiracions i són candidates al títol. Per això hauran de superar la tripleta de 8 que van fer el 2016 i que els va valer el setzè lloc. Tenen el 5de8 per mà i buscaran per primer cop el 3de9f. Per gamma, enguany, ocupen el catorzè lloc del Baròmetre —amb el pilar de 6 carregat que els posa inclús per davant dels Castellers de Barcelona—.

La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau es presenta amb més gamma que mai però condicionada pels efectes de la caiguda del pilar de Sant Magí. Amb la tripleta de 8 pot aspirar a fer el seu millor Concurs, el 2016 va quedar al lloc 20 amb la clàssica de 8, amb el pde7f i algun castell nou més podia haver aspirat al títol. Ocupa el lloc 16 del Baròmetre i tenen l’espadat a favor.

Els Sagals d’Osona han fet enguany la tripleta de 8 i el pilar de 6. No han provat el 5de8 amb el que l’any passat van completar la seva millor diada de mai. El 2016 van fer el lloc 19 amb la clàssica de 8. Els de Vic estan al lloc 16 del Baròmetre i també tenen l’espadat de mèrit com a factor diferencial al seu favor.

Els Nens del Vendrell arriben mancats de bons resultats. La torre de 8 amb folre carregada per Santa Anna és el seu millor valor i no han pogut sumar el pilar de 6. La tripleta de 8 seria una bona notícia, però lluny del 3de9f carregat i el 4de8 amb l’agulla del 2016 que els van valer el dotzè lloc.

Els Xicots de Vilafranca es presenten amb el bagatge de la clàssica de 8 i els intents de 3de9f de la seva Festa Major. Tenen difícil poder reeditar el campionat del 2016 que van assolir coronant el 3de9f i el 5de8  i que els va col·locar 9ns just per davant dels xinesos de Hangzhou o de les colles de Gràcia, el Vendrell, Sabadell.

Per darrera d’aquestes hi ha un grup de colles amb bàsics de 8: els Bordegassos de Vilanova, amb la clàssica al sarró; els Castellers de Terrassa amb el 3de8, i els Xics de Granollers i els Castellers de Lleida amb el 4de8 –els lleidatans van fer un intent desmuntats de 2de8f  aquest diumenge–.  Aquestes colles participaran sense la pressió de la competició més enllà de fer un bon paper i no veure’s superades. La resta de colles, fins a 9 amb sostre de 7, juguen una altra lliga –amb alguna excepció que aspira al castell de 8–. Les colles més petites de la segona jornada ja saben els punts de les colles que van participar a la primera sessió: el 2de7, 5de7 i 7de7 de la Colla Castellera de Figueres marca la línia de tall per quedar per sobre o per sota dels millors resultats de Torredembarra.

Plànol i ordre d’actuació:

Lloc al Baròmetre Casteller 2018 i 3 millors construccions de les 19 colles participants:

BC colla castell1 castell2 castell3
8 Xiquets de Reus 3de9f 5de8 2de8f
14 Moixiganguers d’Igualada 5de8 2de8f 3de8 Pde6(c)
16* Colla Castellera de St.Pere i St.Pau 2de8f 3de8 4de8 Pde7f
16* Sagals d’Osona 2de8f 3de8 4de8 Pde6
18 Nens del Vendrell 2de8f(c) 3de8 4de8
19 Xicots de Vilafranca 3de8 4de8 2de7
19 Bordegassos de Vilanova 3de8 4de8 2de7
21 Castellers de Terrassa 3de8 2de7 5de7
23 Xics de Granollers 4de8 2de7 5de7
23 Castellers de Lleida 4de8 2de7 5de7
25 Castellers d’Esplugues 2de7 3de7s 5de7
27 Castellers de Berga 2de7 5de7 7de7
27 Colla Jove de Castellers de Sitges 2de7 5de7 7de7
30 Xiquets del Serrallo 2de7 5de7 4de7a
32 Castellers d’Esparreguera 2de7(c) 5de7 7de7
34 Nois de la Torre 3de7s 5de7a 5de7
35 Castellers de Cerdanyola 2de7(c) 5de7 4de7a
36 Castellers de la Sagrada Família 3de7s 5de7 7de7
38 Colla Castellera Jove de Barcelona 5de7 7de7 4de7a

* el Baròmetre  Casteller indexa les colles segons els tres millors castells, el pilar serveix per ordenar les colles amb idèntics castells.

Foto: 3de9f dels Xicots el passat Concurs

Foto 2: 3de9f dels Xiquets de Reus a la sessió de diumenge del 2016

Articles relacionats:

Descarregar és guanyar

Les 31 colles de la Tarraco Arena

Els castells del Concurs: catàleg obert

Serà tan diferent el Concurs?

Caure al Concurs farà més mal

El Concurs de la torre