Castells vençuts i bèsties per domar

En el món casteller no hi ha res impossible –o potser sí–. Des del 1981, en què es va atacar per primer cop un castell de 9 al segle XX, han anat caient els mites i s’han anat superant els sostres. Algunes fites han costat més que d’altres i n’hi ha que no s’han pogut completar o ni tan sols coronar. El 3de9 sense folre segueix sent un repte inèdit després de 10 intents –els tres darrers aquest passat diumenge–. El 2de9 sense manilles no s’ha pogut descarregar i el pilar de 9 amb puntals va ser un miratge.

Al catàleg de grans castells n’hi ha disset a col·leccionar: alguns a l’abast i d’altres impossibles, alguns assolits tot just començar i d’altres que es resisteixen a la tossuderia dels castellers. El 4de9 amb folre, el primer castell de 9 del segle XX, va arribar sorprenentment al primer intent –van haver de passar 9 anys i 37 provats més per tornar. Just fa vint anys es va coronar i completar el primer 4de9 sense folre –va ser després de vuit intents i 15 anys després d’aquell prematur intent del 1983–. El 3de8 per sota va ser vençut el 1999 l’11è provat. Però la palma se l’emporta el 2de8 sense folre, d’aquí la bèstia indomable, que tot i ser coronada al 5è intent no es va completar fins al 32è. A hores d’ara és un castell que se sovinteja quan semblava un impossible: aquest s’han descarregat 7 de 17 provats –no deixa marge a cap errada–. Enguany farà 25 anys del primer 2de9 amb folre i manilles, el coronat el 1993, va obrir la gamma extra després de set intents fallits. Se’n van haver de provar sis més per descarregar la torre emmanillada. El 5de9 amb folre i el pilar de 8 emmanillat va tenir un recorregut similar i van ser vençuts al vuitè intent. El 4de9 amb folre i l’agulla va arribar de sobte i un primer coronar i un segon descarregar el van posar com el castell més difícil del moment. El 1998 va començar i acabar la carrera pels 10 pisos, amb un precedent d’un peu de 4de10fm l’any 1996, el 3de10fm va ser coronat i descarregat amb tan sols quatre intents previs en el mateix any.

Segle XXI, arriben els indomables. L’any 2000 va tenir lloc el primer intent sobre l’invencible 3de9 sense folre: tres colles l’han provat i després de deu proves a plaça ningú se n’ha sortit. S’han fet passes endavant –bones proves a assaig– i diumenge es van poder veure diferents versions més obertes o tancades de tronc, amb la canalla a dalt o desmuntant-lo sense caure, però amb la sensació que és molt, molt difícil i que descarregar-lo pot ser una quimera. El 9de8 va entrar al catàleg a la primera i s’ha confirmat que és un castell assequible per les colles de gamma extra. En canvi el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals segueix sent un miratge –un sol intent en què ben just van sonar les gralles–, s’ha tornat a assajar però amb tants fronts ha quedat novament al calaix de sastre. En canvi el 2de9 sense manilles ha tornat a la palestra: el relatiu domini sobre el 2de8sf ha convidat a ressuscitar el castell més gran mai descarregat. S’han provat vuit torres desmanillades i tampoc s’ha deixat vèncer. Els tres darrers grans castells incorporats al catàleg, de nova creació, s’han pogut completar però també amaguen un grau de complexitat enorme. El 3de9 amb folre i l’agulla ha estat absent enguany a les places –com també el 3de8 per sota–, el 7de9 amb folre va ser flor d’un dia i queda per veure si es tornarà a veure i finalment el 4de10 amb folre i manilles que no va costar tan de veure com ara ho està sent –enguany cinc intents sense èxit–. Tan sols el temps donarà o traurà la raó als que pensen que hi ha fites impossibles o als que creuen que no s’ha tocat sostre. El 2de10 amb folre, manilles i puntals o el pilar de 7 desfolrat són d’altres camps a explorar i encara hi ha l’hipotètic 9de9 amb folre que pot ser el proper nou convidat a la festa castellera.

Llegenda: Cronologia dels grans castells (amb l’any de l’intent). En vermell els fallits, gris desmuntat, taronja coronat i verd descarregat. Apareixen tots els provats fins a ser descarregat per primer cop (si és el cas).

Foto: Intent de 2de9sm de la Colla Vella, el passat diumenge

Foto portada: Intent de 3de9sf de la Colla Joves, el passat diumenge

Articles relacionats:

Santa Úrsula a mitges

L’estratègia de la Joves

La millor collita

La diada del segle