El dissabte també és de 9

Els Moixiganguers d’Igualada es van convertir dissabte en la 20a colla que aconsegueix els 9 pisos. Ho van fer al primer intent i en un marc no gaire propici en general però talismà per a ells: el Concurs. L’índex de castells de 9 bàsics descarregats al Concurs és del 50%, un percentatge menor a la mitjana de la temporada. Diferents factors fan de la TAP una plaça complicada per les colles de 9.

Amb els d’aquesta edició del Concurs s’ha arribat als 300 grans castells provats en la cita bianual (124 descarregats i 71 més de coronats). Els primers castells de 9 es van provar a inicis dels anys 80 del segle XX i com passa durant la resta de l’any s’han provat més 3de9 amb folre que 4de9 folrats. La dada de descarregats, entre un castell i l’altre, és idèntica i just la meitat dels provats: 44 3de9f descarregats dels 88 provats i 31 4de9f complets dels 62 enlairats.

Una possible explicació, per aquesta diferència amb el 73% i 72% de descarregats durant la temporada, és que les colles més grans no el tenen com habitual al Concurs i les colles novelles de 9 els costa fer-los en aquest marc d’estrès competitiu. Els Castellers de Sabadell encara no han pogut descarregar mai cap castell de 9 a la TAP, ni les recents colles de 9: Nens del Vendrell, Xicots de Vilafranca, Marrecs de Salt o Castellers de Sant Cugat. Fins i tot colles experimentades com els Castellers de Sants o Capgrossos de Mataró han tingut algun contratemps amb el castell bàsic de 9 al Concurs. En canvi les colles més potents del país han deixat de fer-los per atacar castells superiors: els Castellers de Vilafranca no utilitzen un bàsic de 9 des del 1996 i la Colla Vella des del 2012.

Aquest any s’han provat onze 3de9f i tan sols s’han pogut completar sis –dos dels quals el dissabte–. Els Moixiganguers d’Igualada van fer el salt als nou pisos amb encert total en el marc de la sessió de dissabte. Un ambient no tan hostil i competitiu com el diumenge –tot i que els d’Igualada es jugaven el campionat B–. Els morats es van firar i van tenir tota la plaça atenta i totes les mirades en positiu. Els seus castellers van tenir el punt de concentració òptim per assolir la fita. Els Xiquets de Reus, tanmateix, també van completar el 3de9f, amb la “pressió” de guanyar i l’escalf de la plaça. Les dues colles van confraternitzar tot i ser “rivals”. El 2016 no va ser tan així, l’harmonia per guanyar el dissabte, però l’ambient positiu va empènyer als Xicots de Vilafranca a coronar el 3de9 amb folre i als Xiquets de Hangzhou a descarregar-lo en el seu primer intent a plaça.

Aquesta és la sensació després de quatre edicions amb jornada de dissabte i on l’ambient ha estat propici per fer castells de 9, en les dues darreres convocatòries, la torre de 8 amb folre guanyadora dels Bordegassos de Vilanova l’any 2012 o les tripletes de 8 de Castellers de Sant Cugat, Xicots de Vilafranca i Moixiganguers d’Igualada del 2014. El diumenge es juga a una altra cosa i les colles que no competeixen pels primers llocs poden quedar desubicades. És possible que Marrecs o gausacs haguessin fet un millor paper el dissabte amb l’escalf de colles properes i un ambient més festiu. En canvi l’ambient frenètic de diumenge no hauria estat possiblement tan propici per al debutant castell de 9 dels d’Igualada.

Sempre hi haurà el dubte si és millor estar entre les grans, tot i ser la més petita, o ser la més gran de les menors i optar al títol de plata. Enguany les millors de dissabte, els d’Igualada i Reus, van treure molt de profit i es van situar al lloc 8 de la general, superant a cinc de diumenge: Marrecs de Salt, Castellers de Barcelona, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Sabadell i Castellers de la Vila de Gràcia. Cap d’arengada o cua de lluç? Aquesta és la qüestió.

Estadística del 3de9f i 4de9f al Concurs:

Foto: 3de9f dels Moixiganguers