El Fòrum Casteller trenca rècords de participació

Santa Úrsula és, sobretot, castells. Castells en la màxima intensitat viscuts com enlloc al km 0, encara que –com aquest any– el nombre de construccions completades hagi estat excessivament baix (cinc descarregades –pilars inclosos–, una carregada, quatre intents i un intent desmuntat). Però al voltant dels castells –o, millor dit, amb motiu dels castells–, Santa Úrsula també ha sabut crear un complet programa d’activitats, que passa pel Simposi Casteller, la Fira Castells, les representacions escèniques, el showcooking, les presentacions editorials o les exposicions, que enguany han registrat un significatiu increment de participació, segons les xifres que ha fet públiques avui l’Ajuntament de Valls.

El Simposi Casteller va despertar enguany una atenció especial, gràcies a la presència dels representants de la Setmana Santa de Sevilla, que van exposar paral·lelismes i coincidències entre el seu món i els castells. La seva participació –i les conclusions de la significativa semblança entre totes dues facetes– va atraure un interès especial i va ser notablement seguida per una varietat de públics, especialment castellers. Al Fòrum hi van assistir capataces i costaleros de tres cofradies de la Setmana Santa sevillana: el Gran Poder, la Macarena i Montserrat. Les sessions del Simposi –celebrades dissabte al matí al Convent del Carme– van registrar 284 assistents, un 46,80% més que l’any anterior.

La Fira Castells, celebrada tot el cap de setmana, també va atraure un elevat nombre de públic, tant infantil, com adult. La pluja finalment va respectar la Fira i només li va afectar divendres a la tarda, en el primer dia de funcionament. Durant la inauguració es van desplegar alguns paraigües que no van impedir, però, que obrissin els estands i s’hi celebressin les activitats amb normalitat.

Els expositors van mostrar i vendre els seus productes i van desenvolupar les activitats paral·leles al voltant dels seus estands i de la plaça dels Alls, on enguany es van instal·lar els jocs tradicionals. Durant la Fira es van distribuir 1.151 braçalets per participar en les activitats infantils, un 16,8% més que el 2017. Amb motiu de la Fira, l’estand del Trivial Casteller va organitzar una activitat solidària, a través de la participació en aquest joc, per recaptar fons destinats a l’Hospital de Sant Joan de Déu, que va obtenir 310,87 euros.

Altres xifres de la Fira de Santa Úrsula que també van batre rècords de participació van ser els 1.120 nens i nenes que van assistir a la mostra de bestiari escolar i els 1.162 atletes de la cursa popular. També van atraure un interès destacat la representació de les torres humanes del Grup Acrobàtic de Tànger, al centre Cultural, o l’esmorzar casteller de forquilla de dissabte al matí, que va estar dedicat a l’emblemàtic cuiner vallenc Àngel Solé, traspassat enguany, ofert per Judit Solé, del restaurant Ca l’Àngel.

Foto 1: La Fira Castells d’enguany, a la plaça del Pati de Valls

Foto 2: El Simposi casteller, el passat dissabte al Convent del Carme de Valls