El trio d’asos guanya

Ha arribat el dia tan esperat per els amants de castells en la seva versió més competitiva. Cada dos anys se celebra el Concurs de Castells de Tarragona i aquest cap de setmana a la TAP hi participaran 31 colles en dues sessions que prometen emoció. Per diumenge, la sessió final, hi ha tres clares candidates al títol: els Castellers de Vilafranca –campions de les vuit darreres edicions–; la Colla Vella –amb els millors castells fets el 2018– i la Colla Joves –amb un programa curt però insuperable–. Qui faci tres castells de la màxima categoria, descarregui més asos, guanyarà el Concurs. Però també s’ha de comptar per el podi amb la Jove de Tarragona –segona al Concurs del 2016 i tercera al Baròmetre 2018–.

Diumenge a la TAP hi participaran dotze colles distribuïdes en tres grups: A, B i C. La jornada començarà a les 10 del matí de la mà de Colla Joves Xiquets de Valls i s’actuarà en solitari si es prova un castell igual o superior al 4de9f.

Enguany han accedit a la sessió gran els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat, per contra han passat a dissabte els Xiquets de Reus i els Nens del Vendrell. Com és habitual no hi seran per renúncia els Minyons de Terrassa –que s troben al lloc 5 del Baròmetre Casteller– i la seva plaça a corregut fins els Castellers de Sant Cugat.

La candidates al títol i al podi:

La Colla Vella dels Xiquets de Valls parteix amb els millors castells per conquerir un títol que no alça des de l’any 2000. Enguany han completat el dos millor castells descarregats de la taula de punts i han coronat el petit dels castells de 10. Els castells desfolrats, el 2de8 sense folre i el 4de9 sense folre, poden ser determinants en cas de ser descarregats i això els dona avantatge perquè ja els han fet. Tot i això ha tingut de refer els troncs i això complica encara més la gesta de repetir la fita. El 4de10 amb folre i manilles, inèdit en aquest 2018, i completar el 3de10 amb folre i manilles són les altres cartes. També tenen preparat el 4de9 amb folre i pilar i han assajat el 3de9 sense folre i el 9de9 amb folre, que a priori no entrarien.

Els Castellers de Vilafranca arriben ben assajats però sense haver pogut materialitzar a plaça totes les seves cartes. Són els campions de les vuit darreres edicions i tenen al seu historial els castells que donen la victòria. El 3de10fm l’han pogut completar dos cops enguany, però hauran d’estrenar el 4de10fm i mirar de descarregat la torre de 8 sense folre, que van coronar per Sant Fèlix. També han assajat el 4de9sf i fins i tot han fet proves de 3de9sf. La capacitat dels verds per sobreposar-se és coneguda i la mentalitat de colla guanyadora juguen al seu favor.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona arriba com a tercera colla amb millor mà. Han coronat el 3de10fm i completat per primer cop el 4de9fa. A més tenen el 5de9 amb folre per la mà però han tingut algun ensurt i es presenten amb alguna baixa que els condiciona. També tenen fets el pilar de 8 amb folre i manilles o el 9de8 i han assajat el 9de9 i el 4de9sf. Els liles competiran contra ells mateixos i depenen del que facin els altres poden rascar amunt dins del podi.

La Colla Joves Xiquets de Valls es presenta en el seu estat més pur, o tot o res, l’aposta dels vermells és per la trilogia desfolrada que els donaria el títol i els faria passar a la història per coronar el 3de9sf. Tenen confiança en el 2de8sf i molt il·lusió amb el 3 net. El 4de9sf també l’haurien d’estrenar i la jugada és complexe i la més aventurada de les que plategen les aspirants al títol. El 5de9f, que han coronat, el tenen com opció. Ells serena els encarregats d’obrir la caixa dels trons i de bon inici amb les millors armes.

Els altres Concursos:

Els Capgrossos de Mataró arriben amb ganes de tornar a provar el 5de9f que van desmuntar a Les Santes. La tripleta de 9 és el que porten fet i segons com vagi els servirà per competir amb algunes de les de dalt que no tingui el dia o en la particular lluita de gamma extra amb els Castellers de Sants. Els borinots també porten el 2de9 amb folre i manilles i la tripleta de 9 serà la seva jugada.

Els Marrecs de Salt han accedit per mèrits propis a la sessió gran i fins i tot arriben amb millor castells que cinc colles. Hauran de confirmar el 3de9 amb folre, el 5de8 i el 2de8 amb folre per mantenir el 8è lloc en el que es troben al Baròmetre Casteller. Els Xiquets de Tarragona estan just per sota perquè no han pogut amb el 4de9 amb folre ni descarregat el 2de8f. Els matalassers aspiren a la tripleta màgica i posar-se just per darrera de les colles de gamma extra. Aquí cal tenir en compte també als Castellers de la Vila de Gràcia que podrien buscar el 4de9 amb folre i reunir-lo amb el 3de9f i el 2de8f, que ja han fet. Els blaus poden aspirar a liderar el grup de 9 però també es poden veure superats per alguna de les colles que encara no ha completat cap castell de 9 enguany. Fins i tot entraran en joc en aquest nivell les que hagin pogut fer castell de 9 el dissabte.

Els Castellers de Sant Cugat, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sabadell són les tres colles que arriben a diumenge amb les cartes més petites. Els saballuts no renuncies a provar els dos castells de 9 i atrapar al grup de 9 més avantatjat, mentre que els barcelonins i els gausacs optaran a completar un castell de 9 i la catedral: programa que pot servir per guanyar la sessió de dissabte.  Les colles de diumenge sortiran sabent que han fet els Xiquets de Reus, Moixiganguers d’Igualada o Xicots de Vilafranca a la sessió de dissabte.

Plànol i ordre d’actuació:

El Baròmetre Casteller ordena les colles a partir dels tres millors castell de cada colla:

BC colla castell1 castell2 castell3
1 Colla Vella dels Xiquets de Valls 2de8sf 4de9sf 3de10fm(c)
2 Castellers de Vilafranca 3de10fm 2de8sf(c) 5de9f
3 Colla Jove Xiquets de Tarragona 3de10fm(c) 4de9fa 5de9f
4 Colla Joves Xiquets de Valls 2de8sf 5de9f(c) 3de9f
6 Capgrossos de Mataró 2de9fm 3de9f 4de9f
6 Castellers de Sants 2de9fm 3de9f 4de9f
8 Marrecs de Salt 3de9f 5de8 2de8f
10 Xiquets de Tarragona 3de9f 5de8 2de8f(c)
11 Castellers de la Vila de Gràcia 3de9f 2de8f 7de8
12 Castellers de Sant Cugat 3de9f(c) 5de8 4de8
13 Castellers de Sabadell 4de9f(c) 2de8f 3de8
14 Castellers de Barcelona 5de8 2de8f 3de8

Palmarès del Concurs de Castells des de la recuperació l’any 1980. Els punts són segons la taula vigent:

Qui amb les dues sessions del Concurs no en tingui prou, o busqui una alternativa no tan competitiva, hi ha quatre actuacions més previstes durant el cap de setmana.

Agenda del cap de setmana:

DISSABTE

Diada de Colles Internacionals a Tarragona:
12h. Plaça de la Font

 • Castellers d’Andorra
 • Castellers de Madrid
 • Castellers de Paris
 • Castellers of London
 • Xiquets de Copenhaguen
 • Muixeranga d’Algemesí

Festa Major de Sarrià
11h. Plaça del Consell de la Vila

 • Castellers de Barcelona
 • Castellers de Rubí
 • Castellers de Sarrià

DIUMENGE

Festa de la Verema del Bages a Artés
17h. Plaça Vella

 • Colla Castellera de la Gavarresa
 • Margeners de Guissona
 • Salats de Súria

Fira Mediterrània a Manresa
18h. Plana de l’Om

 • Castellers de Santpedor
 • Colla Castellera Nyerros de la Plana
 • Minyons de Terrassa
 • Tirallongues de Manresa

Foto 1: Imatge del Concurs 2016

Foto 2: Assaig de 4de10fm de la Colla Vella

Foto 3: Assaig de 2de8sf dels Castellers de Vilafranca
Foto 4: Assaig de 2de8sf de la Colla Joves
Articles relacionats: