La remuntada dels Xiquets de Reus

La dimensió del Concurs de Castells fa que sovint passin desapercebuts fets que són clau en la història particular de les colles castelleres, més enllà de les fredes dades dels castells assolits o no. Els Moixiganguers d’Igualada són excepció, en haver fet història amb el seu 3de9f, que els convertia en la vintena colla del món casteller en assolir un castell de 9. Entre les històries no tan valorades hi ha la dels Xiquets de Reus, guanyadors dissabte empatats amb els Moixiganguers. El Concurs va ser molt important, molt, per als Xiquets de Reus, perquè culminava una remuntada que té molt de mèrit. Darrere del 2de8f, del 3de9f i del 5de8 descarregats hi ha molt per explicar.

El cap de colla dels Xiquets, Toni Rull, va protagonitzar una maniobra a principi de temporada que el temps ha demostrat que, malgrat que era arriscada, ha servit perquè la colla es recuperés d’una gairebé travessa del desert. Rull, després d’una actuació amb molt poques camises a Altafulla, a l’abril, va presentar la dimissió. I ho va fer per forçar la celebració d’una assemblea que va permetre renovar junta tècnica i, sobre tot, fer una mena de catarsi col·lectiva. Convé recordar que Rull va ser elegit cap de colla quan, en realitat, estava previst que fos el president de l’entitat. Quin havia de substituir al tàndem Oriol Ciurana-Jordi Guarque no va poder assumir l’encàrrec per temes de feina.

Aquest 2018, la colla venia de la temporada anterior, quan en diverses diades havia vist amb impotència com no se’n sortia amb el 3de9f, que al final va perdre. Era el primer any de Rull, després d’una molt bona etapa de codirecció tècnica entre Oriol Ciurana i Jordi Guarque, malgrat que a l’últim curs alguns castells van anar molt justos. Estrenar-se com a cap de colla i ja al primer any perdre la categoria de 9 va ser un cop dur a la moral col·lectiva d’una colla que havia arribat a portar a plaça la tripleta màgica, tot i que sense èxit. I un cop dur també a la credibilitat d’un cap de colla que havia arribat a ser-ho, com qui diu, per accident.

L’arrencada de la present temporada es va fer amb el ressò encara del mal gust de boca deixat per l’anterior. Semblava que els èxits amb el pilar i les portes que obria el fet de tenir-lo no havien estat prou estímul per iniciar un nou curs. A la colla li faltava trempera, autoestima i confiança. Fins que Rull va dimitir i aconseguia que l’assemblea avalés la seva estratègia i es renovés l’equip que havia de dirigir tècnicament la colla. Aquest episodi posava les bases de la temporada, però no tot ha estat fàcil. L’arribada del 3de9f, per exemple, havia generat controvèrsia. El castell va arribar a Cambrils, el 2 de setembre, i es va carregar. Però abans, Rull havia tingut molta pressió per provar-lo a Igualada. Rull va saber aguantar la pressió, i li va sortir bé. A la diada de la Festa Major de Misericòrdia, el 3de9f es va descarregar, i l’èxit es repetiria al Concurs, consolidant la remuntada, dos anys després de l’última aleta de 9 de la colla.

El repte dels Xiquets de Reus és poder arribar a aquell punt que havien arribat, disposats a superar el llistó del 3de9f, de poder-se plantejar la tripleta sencera (podria arribar enguany, però tenen problemes amb el quatre), recuperar el pilar, ampliar la gamma de 8 i, a partir d’aquí, somniar, com van fer el dia que van posar les manilles del 2de9 a l’assaig. Per fer això possible, calia travessar el desert. I el desert sembla que ja s’ha travessat.

 

FRANCESC DOMÈNECH

Foto 1: 3de9f descarregat pels Xiquets de Reus al Concurs de Castells.

Foto 2: Toni Rull, cap de colla dels Xiquets de Reus (Foto: NW-La Revista de Reus)

Articles relacionats:

Reus i Igualada comparteixen el títol de plata

Toni Rull, nou cap de colla dels Xiquets de Reus