La temporada de l’èpica (20 anys del 1998)

La història moderna del fet casteller té dates assenyalades amb lletres d’or. En els darrers quaranta anys ha arribat el primer castell de 9 (1981), el primer gamma extra (1993) i els primers castells desfolrats i de 10 (1998). Aquests dies fa vint anys que el món casteller va escriure tres pàgines històriques: el primer 4de9 sense folre del segle XX, el primer castell de 10 coronat i el primer castell de 10 descarregat. El 1998 va ser un any per recordar. La pugna entre els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa –i la Colla Vella– es va traduir en la superació de diverses fronteres.

El 31 de maig del 1998, els Minyons de Terrassa van fer el 3de9 amb folre a Manresa. Mai s’havia vist un castell de 9 tan d’hora. El van tornar a fer el 14 de juny a Cornellà –per segon any consecutiu– i el 28 de juny el van dur fins a Perpinyà on van aixecar el primer castell de 9 a fora del Principat. Va ser els inicis d’una temporada que acabaria donant uns fruits inimaginables.

Una setmana després, a la Festa Major de Terrassa, els malves van fer un intent de 3de10 amb folre i manilles –el primer intent sonant gralles d’un castell de 10–. El 1996 els Castellers de Vilafranca havien fet dos peus de 4de10 amb folre i manilles que no van arribar a intent perquè es van ensorrar abans que sonessin gralles. Per Sant Pere, a Terrassa, els Minyons van provar el castell de 10 (després d’haver fet pujar els setens a l’assaig) i van coronar el 2de9 amb folre i manilles. Verds i malves van encetar una cursa pel primer castell de 10 i les manilles hi van tenir molt a veure. També al juliol, per les Santes, van sorprendre uns novells Capgrossos de Mataró, que van descarregar el primer 4de8. Els verds hi van fer castells de 9 per segon any consecutiu.

L’agost va començar amb la Colla Vella provant per primer cop –sense encert– castells de 9 a l’encara no coneguda diada vallenca de la Firagost. En canvi,Llorenç del Penedès va esdevenir plaça de 9 amb un 4de9f dels Castellers de Vilafranca. El 22 d’agost el Catllar va veure un castell de 9 descarregat: la Jove de Tarragona hi va completar el 3de9f que havia coronat l’any anterior i donat els galons de plaça de 9. El dia 23, a Igualada, la Colla Joves va completar el primer 4de9 amb folre vist en aquesta localitat; en els dos anys abans la Colla Vella hi havia coronat el 3de9f i els verds l’havien descarregat.

Per Sant Fèlix les dues colles van descarregar el 2de9fm. Aquell dia, a més, els verds van completar el 4de9 amb folre i l’agulla –el millor castell del moment– i van fer el seu primer intent de 3de10fm. Minyons i Colla Vella van provar sense èxit el 5de9 amb folre i la Colla Joves va provar sense encert l’encara inèdit 4de9 sense folre. L’endemà, per Sant Ramon, els de Cal Figarot van coronar el pilar de 8 emmanillat –el primer de l’any–. A la diada de vigília, 29 d’agost a Vilafranca, els Xicots de Vilafranca van coronar per primer cop el 4de8.

A la diada de la Mercè, el dia de la patrona, hi van actuar els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants i com a convidats, els Minyons de Terrassa, que van fer la tripleta màgica, i els Bordegassos de Vilanova, que van fer el seu primer pilar de 7 amb folre.

La Jove de Tarragona, per Santa Tecla, va provar per cinquè cop en la seva història el 5de9 amb folre –no el van tornar a provar fins al 2010–. El 4 d’octubre es va celebrar el Concurs i els Castellers de Vilafranca el van guanyar per segon cop consecutiu: 4de9fa5de9f(c), 2de9fm i pde8fm(c). La Colla Vella va quedar a només vint punts, amb 5de9f i coronat per primer cop el 4de9fa i el pde8fm. Aquell dia tres colles van provar el 4de9 sense folre (Colla Joves, Colla Vella i Jove de Tarragona) i els Xiquets de Tarragona van coronar el seu primer castell de 9. La pugna entre verds i rosats per endur-se el trofeu va ser de les que marquen afició: els vilafranquins van decidir amb un 5de9 amb folre carregat, malgrat que aquell any no havien fet el 5de8.

El 25 d’octubre va esdevenir una data històrica pel fet casteller modern. El dia que se celebrava la mare de totes les diades, Santa Úrsula a Valls, també hi havia programa la diada castellera de Sant Narcís a Girona. El fet va agafar a contrapeu a molts afeccionats castellers, que van apostar per la cita tradicional i es van perdre un moment històric. Els Minyons de Terrassa van descarregar el primer 4de9 sense folre que es veia al segle XX. La notícia va impactar el món casteller, reunit a Valls, que es va debatre entre l’alegria de la fita i la ràbia de no haver-ho pogut gaudir en directe (i l’enveja indissmulada d’alguns més). La notícia es va conèixer a través dels periodistes que cobrien la diada a la plaça del Blat i davant la incredulitat dels presents que contemplaven com la Colla Joves deixava en intent el que els de Terrassa havien fet tan lluny del quilòmetre 0 casteller. L’exhibició dels malves va ser brutal: 4de9sf5de9f3de9fPde7f. A Valls, a més de l’intent de 4de9sf vermell, la Colla Vella va coronar el 4de9fa i el 5de9f i la Colla Joves el seu primer 5de9f carregat. Els rosats van poder celebrar el primer pde8fm descarregat de la colla. Va ser també la millor Santa Úrsula fins al moment.

L’1 de novembre, Tots Sants, va ser una nova data elegida per conquerir els 10 pisos. Els Castellers de Vilafranca, que havien fallat per Sant Fèlix, van tenir l’oportunitat, però es van quedar a un pas. De fet, els va fallar també la torre emmanillada i van sortir capcots amb la tripleta de 8. La diada va comptar amb els Capgrossos de Mataró, fent el 4de8, i els Castellers de Lleida amb el 5de7. Els verds sabien de les intencions dels Minyons de buscar el 3de10fm a la seva diada i van decidir –amb votació inclosa– convocar una nova diada per al 15 de novembre. El 8 de novembre els Minyons de Terrassa van convertir Granollers amb plaça de 9 i l’amenaça malva cada cop era més creïble. Aquell mateix dia, a Manresa, els Tirallongues de Manresa van coronar el seu primer castell de 8. El dia 15, en actuació en solitari a la plaça de la Vila, els Castellers de Vilafranca van coronar, al segon intent, el primer castell de 10 de la història. Una nova frontera s’havia tornat a superar.

El 22 de novembre, amb fred hivernal i aiguaneu sobre la plaça Vella de Terrassa, els Minyons van doblar l’aposta i ho van fer més difícil: van descarregar el castell de 10. Primer, van fer un intent desmuntat, en què l’enxaneta va relliscar i va despenjar-se a punt de coronar el castell –sorprenentment van saber baixar tot el castell sense caure–. El segon intent el van descarregar i va tancar el cercle. Els terrassencs, a més, van fer el 5de9f, el 4de9f i el pilar de 7 amb folre carregat. La caiguda de l’enxaneta del primer intent de castelde 10 els va impedir atacar el 4de9 sense folre, com tenien previst. Va ser un dia històric també per als Castellers de Barcelona, que van coronar el seu primer castell de 9: un 4de9 amb folre carregat. Els Xics de Granollers van coronar el 3de8 que havien assolit per primer cop aquell mateix any.

El 1998 va ser un any ple d’emocions i vint anys després encara tenen l’èpica d’un dels moments més determinants de l’època actual dels castells de 10 i desfolrats. Els límit de fa 20 anys segueixen vigents.

CARLES ESTEVE

Estadística de la temporada 1998:

GRANS CASTELLS 1998 57d 21c 8id 23if
4de9sf: 1d 0c 0id 6if
Joves Xiquets de Valls 3if
Jove Xiquets de Tarragona 1if
Minyons de Terrassa 1d
Vella dels Xiquets de Valls 2if
3de10fm: 1d 1c 1id 4if
Castellers de Vilafranca 1c 3if
Minyons de Terrassa 1d 1id 1if
4de9fa: 2d 2c 0id 2if
Castellers de Vilafranca 2d 1if
Vella dels Xiquets de Valls 2c 1if
5de9f: 3d 3c 0id 4if
Castellers de Vilafranca 1c
Jove Xiquets de Tarragona 1if
Joves Xiquets de Valls 1c 1if
Minyons de Terrassa 2d 1if
Vella dels Xiquets de Valls 1d 1c 1if
Pde8fm: 1d 3c 0id 1if
Castellers de Vilafranca 2c
Vella dels Xiquets de Valls 1d 1c 1if
2de9fm: 3d 1c 0id 1if
Castellers de Vilafranca 2d 1if
Minyons de Terrassa 1d 1c
3de9f: 24d 5c 6id 5if
Castellers de Vilafranca 4d 3id
Jove Xiquets de Tarragona 3d 1c
Joves Xiquets de Valls 4d 1c 1id 2if
Minyons de Terrassa 11d
Vella dels Xiquets de Valls 2d 2c 1id 2if
Xiquets de Tarragona 0d 1c 1id 1if
4de9f: 22d 6c 1id 0if
Castellers de Barcelona 1c
Castellers de Vilafranca 5d 1c 1id
Jove Xiquets de Tarragona 1d 2c
Joves Xiquets de Valls 7d 1c
Minyons de Terrassa 6d
Vella dels Xiquets de Valls 3d 1c

Foto 1: 3de10fm carregat dpels Castellers de Vilafranca, el 15 novembre del 1998

Foto 2: 4de9 amb folre i el pilar carregat per la Colla vella al Concurs del 1998

Foto 3: 4de9 sense folre descarregat pels Minyons de Terrassa a Girona el 25 d’octubre de 1998

Foto 4: 3de10fm descarregat pels Minyons de Terrassa, el 22 novembre del 1998

Articles relacionats:

El mite de 10

Més desfolrats i menys manilles

Manilles que obren la gamma extra

L’evolució de les manilles