La Vella guanya amb autoritat

La Colla Vella ha guanyat amb autoritat el Concurs 2018. Els vallencs han sumat l’actuació més valuosa assolida a la Tarraco Arena Plaça: un trio d’asos, amb dos castells desfolrats culminats i un castell de 10 coronat. El 2de8 sense folre descarregat per la Colla Vella ha estat el millor castell de la jornada i els rosats només han necessitat tres rondes per endur-se’n un triomf esperat i somiat al Portal Nou. Els Castellers de Vilafranca han completat el 3de10fm, però no han pogut culminar el seu programa i han acabat segons. La Jove de Tarragona ha fet podi amb el 3de10fm coronat. La sessió final ha deixat altres grans moments, amb el 5de9f dels Capgrossos de Mataró, la tripleta màgica dels Xiquets de Tarragona o el primer castell de 9 de l’any dels Castellers de Barcelona.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha fet bon els pronòstics i ha reunit els seus millors castells de l’any per guanyar el Concurs amb la puntuació més alta mai assolida. De sortida, ha clavat el 4de9 sense folre, a la segona ronda ha pujat l’aposta en completar un 2de8sf que ha estat clau, tant per la seva execució com pel seu resultat. Han sentenciat en coronar el 3de10fm a la tercera ronda. Han superat als seus rivals fent servir tan sols tres rondes, tot i que els segons –els verds– han fet la puntuació més alta d’una colla subcampiona. El títol torna a Valls divuit anys després d’aquell del 2000 amb el primer castell de 10 carregat els rosats, que avui precisament ha estat la construcció menor de les tres que han sumat. Ha estat una victòria contundent, que a Valls s’ha començat a celebrar poc després.

Els Castellers de Vilafranca han començat bé completant el castell més alt del dia: han descarregat de sortida l’únic castell de 10 del dia. Després han reproduït el que els ha succeït durant la temporada: han coronat la torre de 8 sense folre i han deixat en intent el 4de10fm. Al final han optat per la torre de 9 amb folre i manilles per assegurar-se el segon lloc.

La Jove de Tarragona ha fet podi amb el 5de9 amb folre descarregat i carregant el 3de10fm. El 9de8 els ha servit per assegurar el tercer lloc i sense opcions a res més han reservat munició per al que els pugui quedar de temporada. També han fet servir només tres rondes els Capgrossos de Mataró, que han estrenat el 5de9f i han revalidat el 2de9fm, que les ha valgut el quart lloc. El cinquè lloc ha estat per a la Colla Joves que ha quedat descol·locada quan no han pogut descarregar el 2de8sf coronat de sortida. Han desmuntat dos intents de 4de9sf a l’entrada de dosos i han acabat fent els dos bàsics de 9 per millorar el resultat i la posició. Els Castellers de Sants s’han vist sorpresos en un dia gris on el 3de9f l’han descarregat al segon intent. El primer l’havien deixat coronat –havien completat els darrers 31–; després han tornat a ensopegar amb el 2de9fm, que només han carregat. Han quedat en setè lloc i per darrere dels Xiquets de Tarragona, que amb la tripleta màgica han fet un inesperat sisè lloc.

Cronologia de gamma extra:

Primer ronda:

10.14h. El primer castell prèmium de la diada ha arribat en el primer torn en solitari i la Colla Joves ha coronat el 2de8 sense folre. L’han pujat amb suficiència però ha començat a patir abans de coronar-se i un cop carregat no s’ha deixat domar i ha saltat per quints. El primer que coronen al Concurs i el segon carregat de l’any –n’havien completat tres aquest 2018–.

10.32h. Els Castellers de Vilafranca han obert amb el seu millor castell fins avui. Han mostrat un gran domini en l’execució del folre i manilles i han sumat amb excel·lència el 3de10 amb folre i manilles. El tercer de l’any i el segon que es finalitza a la TAP. Cop d’autoritat i primer pas per guanyar.

10.50h. La Jove de Tarragona ha escollit el 5de9 amb folre d’arrencada. Avui l’han pogut completar a casa, l’havien coronat per Sant Magí i Santa Tecla, i amb molt de treball a la baixada l’han pogut completar –el cinquè de l’any i per tercer cop al Concurs–.

11:03h. La Colla Vella ha estat la darrera de les grans en actuar. Els vallencs han presentat candidatura al títol amb el quart 4de9 sense folre de l’any. El castell total ha estat dinàmic i l’han sabut sumar tot i els canvis obligats. El segon que fan a la TAP i el castell més valuós de la primera ronda.

Segona ronda:

11.58h. La Colla Joves ha arriat el segon peu de 4de9sf, el primer l’ha desmuntat minuts abans, el castell presentava opcions de fer-li l’aleta i han decidit desmuntar-lo a l’entrada de dosos. Han consumit una ronda però s’han mantingut intactes amb tres rondes per davant.

12:20h. Els Capgrossos de Mataró han completat el 2de9 amb folre i manilles amb suficiència. Han fet un bon treball de folre i manilles i han hagut d’esforçar-se en l’equilibri del tronc per sumar la segona de l’any i el segon que completen a l’arena tarragonina.

12:34h. Els Castellers de Vilafranca han tirat amunt la torre de 8 sense folre al segon peu. L’han pujat amb fermesa i l’han coronat sobradament però la baixada se’ls ha fet llarga i han deixat la torre coronada. La segona que carreguen aquest any i reproduint el guió d’ara fa dos anys. Els verds van descarregar el 2de8sf el 2012 a la TAP, l’única fins al moment, i n’han coronat vuit.

12.54h. La Jove de Tarragona ha pres la iniciativa amb el seu repte més gran. Han muntat amb paciència el 3de10fm però sense bones mides. L’han pogut coronar amb treball però ha cedit amb l’enxaneta encara dalt. Segon castell de 10 coronat aquest any i a la TAP per part dels liles.

13.13h. La Colla Vella ha tancat la segona ronda colpejant de nou. Els rosats han descarregat el 2de8 desfolrat i s’han assegurat el doblet net i el primer lloc. L’execució ha estat exquisida i han sabut trobar recanvi en el castell més tècnic. Ha estat el quart 2de8sf descarregat dels vallencs, tots en aquest any, i per tant el primer al Concurs.

Tercera ronda:

13.44h. La tercera mànega ha començat com la segona tanda. Els vermells han tornat a desmuntar el 4de9sf a l’entrada de dosos. Una altra ronda perduda però en positiu han demostrat que per corda no és que no han pogut coronar amb el castell total –carregat gairebé el tenien–.

14:22h. Els Castellers de Sants han atacar el seu repte més gran. Han muntat el 2de9fm amb alguns dubtes i això ha endarrerit l’execució que ha acabat amb el castells tan sols carregat. En portaven vuit de seguides finalitzades, una aquest any, i avui els ha quedat a mitges.

14.37h. Els Castellers de Vilafranca han tirat amunt el 4de10 amb folre i manilles al segon peu. Novament ha donat sensació de inseguretat i l’han fet baixar amb els setens dalt i finalment s’ha trencat.

14.52h. Els Capgrossos de Mataró han estrenat el 5de9f, el primer de l’any, i el primer assolit dels maresmencs a la TAP. Ha estat un castell molt lluitat amb una baixada delicada amb el peu obrint-se. El cinquè en la història dels blaus –quart complet–.

15.12h. La Jove de Tarragona ha completat el 9de8 de tercer castell per sumar un tercer castell i esperar. El novè de l’any i el quart a la TAP sense cap errada.

15.28h. La Colla Vella ha sentenciat el Concurs al coronar el 3de10fm. El colós ha pujat remenat i el públic ha empès la canalla que per un moment ha tingut dubtes davant del moviment del castell: s’ha coronat i sense oferir més opcions de completar-se. El tercer coronat pels rosats a la TAP i segon de l’any.

Quarta ronda:

15.47h. Els Castellers de Vilafranca han reconegut la victòria dels rosats i han anat assegurar el segon lloc amb la torre de 9 emmanillada: l’onzena de l’any i que no utilitzaven al Concurs des del 1998. Ha estat una torre difícil per una colla acostumada a guanyar.

La resta de colles:

Els Xiquets de Tarragona han estat inspirats i amb esforç han sumat la tripleta màgica amb l’estrena del 4de9 inclosa. Els borinots han quedat al seu darrere i després a la classificació final han quedat les dues colles campiones del dissabte: Xiquets de Reus i Moixiganguers d’Igualada. Els Castellers de Barcelona han tret profit del Concurs amb el primer castell de 9 de l’any en forma de 4de9f descarregat. Els Castellers de Sabadell han coronat el primer 3de9f de l’any i han carregat novament el 4de9f –el primer que fan al Concurs, tot i que aquest no ha pujat al marcador–. Les colles debutants al diumenge, Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat, han coronat també el 3de9f. Per últim els Castellers de la Vila de Gràcia també han buscat el 3de9f però sense encert.

Foto 1: 4de9sf descarregat de la Colla Vella (F. Fèlix Miró)

Foto 2: 3de10fm descarregat dels Castellers de Vilafranca (F. Fèlix Miró)

Foto 3: 3de10fm carregat de la Jove de Tarragona (F. Fèlix Miró)

Foto 4: 5de9f descarregat dels Capgrossos (F. Fèlix Miró)

Foto portada: La Colla Vella descarregant el 4de9sf (F. Clàudia Sauret)