Les torres humanes que venen del sud

A Catalunya hi ha els castells, els falcons i les moixigangues; al País Valencià, les muixerangues; a Bombai, els govindes; a la Basilicata italiana, el pizzcantò; i al Marroc, els acròbates. Són expressions diferents, que responen a històries i contextos variats i plurals, però amb un nexe en comú: la construcció de torres humanes. Una d’aquestes mostres, la dels acròbates de Tànger, es podrà veure, amb motiu de Santa Úrsula, a Valls i a Mataró.

El Groupe Acrobatique de Tànger serà un dels grans protagonistes de la propera Fira de Santa Úrsula a Valls, que se celebra entre el 16 i el 21 d’octubre i a Mataró. La formació artística, hereva de l’antiga escola acrobàtica egípcia i referent de l’actual escola magribina, hi presentarà el seu nou espectacle de gran format: Halka. Aquest és el nom que descriu el cercle format per una multitud de persones reunida al voltant d’acròbates, cantants, narradors, faquirs, encantadors de serps i altres intèrprets de carrer. Just el que succeeix diàriament a la plaça Djemà-el-Fna de Marràqueix, al Marroc, proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO des de l’any 2001 per ser, precisament, el testimoni d’aquesta viva expressió cultural. El Groupe Acrobatique de Tànger aportarà l’accent internacional a la fira organitzada al voltant de Santa Úrsula.

Amb aquest rerefons històric, la representació Halka inclou acrobàcies tradicionals i contemporànies, voltejadors i, especialment, les piràmides humanes. Tot plegat, enmig d’històries carregades d’humor, magnetisme i autenticitat, que transportaran els espectadors des de la bullícia d’un mercat fins als cafès i les platges de Tànger. L’espectacle, apte per a tots els públics, es podrà veure dissabte 20 d’octubre, a partir de les 21h, al Centre Cultural de Valls i  l’endemà diumenge, a les 20h, al Teatre Monumental de Mataró.

El Groupe Acrobatique de Tànger està format per catorze acròbates i músics marroquins, tres dels quals són de la família Hammich. Aquesta nissaga ha preservat, durant vuit generacions continuades, el caràcter patrimonial de les torres humanes magrebines, integrant-les al nou circ internacional expansionat des de França. Els tres espectacles més coneguts del Groupe Acrobatique de Tànger són Taoub (2003), Chouf Ouchouf (2009) i Azimut (2013), que han representat – a part de Catalunya– en països com Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, França, Holanda, Hongria, Itàlia, Irlanda, Portugal, Anglaterra, Suïssa, Brasil, Estats Units i Marroc.

Articles relacionats:

Programa d’actes de Santa Úrsula

Els ‘castellers’ del sud d’Itàlia

El meravellós món govinda

El Dahi handi ‘borinot’