L’estratègia de la Joves

Qui havia vist assaigs, ja se n’havia adonat: els objectius de la Colla Joves al Concurs de Castells no eren un farol. A l’actuació de la Fira de Santa Teresa, al Vendrell, ho van deixar clar: el 4de9 sense folre es convertia novament en una realitat de la Joves… i queda Santa Úrsula. Al Concurs, l’aposta de la Joves era de màxims: jugava al tot o res, i li va sortir malament. Però, com sovint diu el president de la colla, Cels Galofré, els castells són bipolars: una mala actuació t’enfonsa, i una de bona t’ho arregla tot. A la Joves es va passar de la depressió profunda a l’eufòria en només una setmana.

Perquè, després del Concurs, quan pel carrer et trobaves castellers de la Joves i comentaves el Concurs, et deien que lamentaven, literalment, “haver fet el ridícul”. Aquesta és la percepció que tenien. I a l’últim assaig abans de l’actuació de Santa Teresa, l’arenga final del cap de colla, Francesc Ramon, se centrava en demanar a la colla que s’ho cregués, que fos conscient que la gran gesta la tenien a tocar. Si algú va sortir amb escepticisme de l’assaig, quan es va acabar l’actuació al Vendrell, amb les dues aletes dels dos castells avui més preuats al sac, ho van començar a veure d’una altra manera. Des d’aquell moment, ja s’ho creuen, i veuen que sí, que ho tenen a tocar.

Una altra cosa són les raons de la Joves per fer aquesta aposta tant agosarada i tant allunyada dels cànons habituals d’evolució de les colles. Si exceptuem el 5de9 amb folre carregat per Sant Fèlix, no han fet cap altre castell de la gamma situats entre els dos castells bàsics de 9 fins al 4de9sf i el 2de8sf. Cap. I, a més, després de Sant Fèlix, el 5de9f no l’han tornat a portar a plaça. Els assaigs del 2de9fm s’han quedat allà, al local, mig oblidats. Sumem-hi el pilar, que es va veure a l’inici de temporada i que ha quedat gairebé oblidat fins ara, quan al Vendrell van descarregar un bon pilar de 6. És probable que molta gent cregui que aquesta estratègia és molt arriscada (ho és), i que és equivocada. Però la lectura que potser cal fer és que és l’única estratègia possible a la Colla Joves, si tenim en compte que, com la Vella, té en el seu ADN la voluntat de ser colla gran, capdavantera i disposada a competir quan cal.

La Colla Joves d’avui només es pot plantejar els castells nets perquè li resulta gairebé impossible assajar en condicions els altres castells de gamma extra. No hi ha prou camises als assaigs. Ho reconeixia el president de la Colla Joves, Cels Galofré, en una intervenció al programa Des de la Plaça del Blat, de Ràdio Valls, dos dies després del Concurs. En una interessant conversa amb Joan Ibarra, de la Colla Vella, en la que es comparava la dificultat dels castells nets en relació als de 10, Galofré, amb fama de parlar clar, deia: “no sé si és més difícil el castell de 10, però està clar que necessites molta gent, aquesta és una variable clau. Hi ha colles que no podem competir amb aquests castells. Si la Colla Vella ens passa al davant amb el 2de8sf i el 4de9sf, chapeau, perquè jo els puc fer i no els faig. Però si fan el 3 i el 4de10 amb folre i manilles, també chapeau, però jo no puc combatre-ho. No els podem plantejar. No podem ni provar el 2de9fm, i més quan està demostrat que les lesions més greus en aquests castells són a la pinya i cal se prudent. Nosaltres no podem utilitzar cap arma que requereixi de tenir molta gent a la pinya”.

En quantres places Francesc Ramon no ha pogut fer el que tenia programat per falta de camises? És un argument que hem escoltat sovint de la seva veu aquesta temporada.

Ha estat a mitja campanya quan la Joves, assumida aquesta realitat, ha deixat altres gamma extra pel camí i, esperonada pel 2de8sf descarregat tres cops a plaça i més d’una dotzena de vegades a l’assaig, ha anat a buscar els castells nets. Potser des del punt de vista d’aquesta estratègia, la decisió s’ha pres una mica tard, però és comprensible tenint en compte que a ningú no li agrada assumir realitats negatives, com és el cas de la falta de camises.

Perquè quan es parla de falta de camises, es parla de camises que hi havien sigut i ara no hi són. Perquè la Joves ha tingut noves incorporacions que han adquirit molt aviat protagonisme al costat dels grans castellers de la colla, com Fede Gormaz, Pere Rico, Jaume Galofré i tants d’altres… On són, tota aquesta gent? Per què han deixat de participar en la vida de la colla? Ha fet prou la colla per recuperar-los? Sap què fer per recuperar-los? O, fins i tot, vol recuperar-los?

De la sensació de possible “ridícul” que van expressar moltes camises de la Joves després del Concurs, s’ha passat al convenciment que per Santa Úrsula poden competir de tu a tu amb la Colla Vella. I tot, gràcies als castells desfolrats, que insisteixen a tastar en cada assaig des de fa mesos, deixant de banda qualsevol altre objectiu. Els altres gamma extra estan desats a l’armari, tot esperant que les camises que han rebaixat el compromís amb la colla surtin de nou de l’armari. Potser el 4de9 sense folre de Santa Teresa hi ajudarà.

FRANCESC DOMÈNECH

Foto: Alegria a la pinya de la Colla Joves després de descarregar el 4de9sf (F. Fèlix Miró)

Articles relacionats:

La Joves desfolra el 4 a El Vendrell