Santa Úrsula a mitges

Ha estat una Santa Úrsula dura, amb èxits, amb decepcions, amb fronteres que restaran verges, amb la passió de sempre, amb l’orgull intacte i amb una constatació evident (per si algun en tenia cap dubte): que els castells extraordinaris són extraordinàriament difícils; dels vuit que s’han provat avui només se n’han descarregat dos. Ha estat una Santa Úrsula dura, en què la Colla Joves (4de9 sense folre i 2de8 sense folre carregat) ha sumat millor resultat que la Colla Vella (4de9 sense folre i 3de9 amb folre), un fet que no succeïa des del 2013.

La creu de la moneda ha decidit la Santa Úrsula del 2018, si més no els primers compassos. La creu és el que havia triat Francesc Ramon, cap de colla de la Joves, en el tradicional sorteig davant els caps de colla per decidir l’ordre, que des de l’any passat es fa al primer pis de l’Ajuntament i no al vestíbul d’entrada –un territori de la Vella–, per desig exprés dels de la camisa vermella. La moneda llançada a l’aire per la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha sortit creu Ramon ha triat, com és habitual, sortir primers.

I la Joves ha afrontat aquest repte ben de cara, ja que ha triat el 4de9 sense folre per obrir la diada que havia estat batejada com la del segle. L’èxit amb el castell total firmat la setmana passada al Vendrell –sumat als dubtes en el 2 i el territori desconegut que és el 3– aconsellava sortir de 4. Decisió correcta, que s’ha traduït en alegria immensa. El 4 de la Joves ha ofert plenes garanties: ha pujat compacte i a la descarregada, tot i algunes mides i posicions que s’han perdut, ha aconseguit arribar a bon port amb corda suficient. Ha estat un dels moments màgics de la jornada –potser el més màgic–, ja que els diables vermells tornaven a descarregar el més mític dels mítics a la plaça del Blat cinc anys després del darrer.

Amb el 4 de la Joves al sarró, la pressió passava a l’altra banda de la plaça, on hi ha una colla que domina el castell total com mai ningú ha fet en la història. Però, és clar, no és el mateix tirar-lo per obrir la diada que fer-ho després que els rivals l’hagin descarregat. Quan els més petits sortien de dins de l’Ajuntament a espatlles dels membres de la canalla, els seus responsables els hi deien “no mireu a la dreta”, on la Joves estava celebrant la seva gesta. Fer castells en aquell moment, a Valls, és més difícil.

Però la Vella ha demostrat la seva autoritat i domini del 4de9 sense folre. Si no hagués estat per aquesta doble condició, probablement no l’haguessin aconseguit descarregar. La seva confiança i els seus números extraordinàriament eficaços amb aquesta construcció han donat l’empenta necessària per a que el 4 rosat també arribés a bon port… tot això després de mans que s’han deixat anar, que han tornat a lloc, que han reculat i que han aguantat com han pogut.

La segona ronda havia de ser la decisiva. I certament és la que ha decantat la diada del costat de la Joves. El 2de8 sense folre ha pujat un pèl entregirat, però amb la suficiència necessària de qui domina aquesta difícil i fràgil construcció. Ha estat un 2de8sf lent, en què –per decisió tècnica– l’enxaneta ha pujat tard. Quan ha arribat dalt, amb la construcció ja castigada no li ha calgut la finura necessària per mantenir-la intacta, sinó la rapidesa obligada per trepitjar l’altre dos i carregar-la instants abans que es trenqués. És el setè 2de8 sense folre de la Joves aquesta temporada –una xifra considerable–, tres dels quals descarregats. Però els últims cinc cops que l’ha provat (la Mercè, Concurs, el Vendrell i avui), entre carregats i intents desmuntats, no l’ha pogut descarregar.

L’aposta de la Vella ha estat superior: el 2de9 sense manilles. Amb el Concurs a les seves vitrines i la temporada guanyada, els del Portal Nou han volgut fer un pas més i explorar una nova frontera. Però el que s’ha vist avui a plaça ha demostrat que el 2de9 només folrat encara requereix més treball. Un folre àmpliament poblat no ha estat motiu suficient per a que els terços treballessin com si fossin els segons d’un 2de8 sense folre. L’aixecador ha arribat a col·locar-se, però l’estructura ja estava sentenciada i abans que l’enxaneta fes les tres passes finals, s’ha trencat.

Lluny de rendir-se, la Vella ha anat pel repte pendent d’aquesta temporada: descarregar el castell de 10. Però avui l’ha deixat en el tinter. L’excel·lent 2018 de la Vella té un forat considerable en el caseller de les construccions de 10, ja que n’ha coronat dos, però no n’ha descarregat cap. Avui ha pujat remenat i mogut, amb dubtes que creixien en cada compàs de gralla. Els dosos s’han arribat a col·locar i en aquell moment, amb tot el pes dalt, el castell ha començat a aplomar-se… però ja era massa tard, ja que la canalla havia començat a tirar enrere. El colós s’ha desmuntat acompasadament. Ronda en blanc de la Vella.

La tercera mànega ha estat la del castell inèdit, la frontera desitjada i, fins ara, inabastable. El 3de9 sense folre estava en l’agenda de totes dues colles: d’una manera més clara en la de la Joves i més amagada en la de la Vella. El primer intent dels vermells no ha donat gaire de si, ja que quan estaven pujant dosos ha tirat avall. Quan estava escrit que acabaria caient, els castellers de la Joves han tret el millor de si i l’han aconseguit salvar meritòriament. Hi ha tornat; i aquest cop sí que ha pujat tota la canalla… però s’ha quedat lluny: just quan l’enxaneta remuntava el terç, l’estructura s’ha trencat.

La Vella ha guardat silenci de quin castell faria fins la caiguda de la Joves. Si l’haguessin coronat, haguessin optat per una altra estructura (que no podria ser el 2de8sf per una lesió d’una dos). Però la caiguda de la Joves els ha obert la porta al seu intent, que també representava la possibilitat d’endur-se’n la diada. Amb un tronc lleuger i unes mides que mantenien posició, el 3 ha arribat més lluny, tant com posar els dosos i l’aixecador començant a remuntar. Però ja estava molt castigat i, quan l’enxaneta es disposava a tirar enrere, s’ha acabat trencant. La repetició rosada ha arribat en forma de 3de9 amb folre.

Els pilars de 6 de totes dues colles ha tancat una diada dura, massa dura en caigudes, però que conserva els al·licients que la fan única i irrepetible. El punt i final ha arribat també en forma d’helicòpter sanitari que ha sobrevolat la plaça del Blat, però que no era per emportar-se cap casteller. A  Valls, tot queda a casa.

Colla Vella: 4de9sf, (i)2de9sm, (id)3de10fm, (i)3de9sf, 3de9f, pde6

Colla Joves: 4de9sf, 2de8sf(c), (id)3de9sf, (i)3de9sf, pde6

SANTI TERRAZA

Foto 1: Alegria de la Colla Joves al descarregar el 4de9 sense folre (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 4de9 sense folre de la Colla Joves (Foto: Fèlix Miró)

Foto 3: 4de9 sense folre de la Colla Vella (Foto: Fèlix Miró)

Foto 4: 2de8 sense folre carregat de la Colla Joves (Foto: Fèlix Miró)

Foto 5: Intent de 3de9 sense folre (Foto: Fèlix Miró)