A ningú no l’interessa el set?

En l’inacabable debat sobre la puntuació dels castells hi ha parelles de ball que segueixen dansant amb el pas canviat. L’estructura de cinc està valorada, en tots els pisos, per sobre de l’estructura de set. Però a la plaça es veuen menys castells de set castellers de base que de cinc i hi ha menys colles fent el set que el cinc. La paradoxa existeix, però, el debat no s’inflama perquè a ningú no l’interessa el set i “no és cosa seva”.

Les tertúlies i xarxes bullen sobre el valor dels castells de 10 en vers els desfolrats, sobre si el 9de8 és gamma extra o no, o si els carregats valen tots o un de sol. Però hi ha d’altres castells que tenen un lloc discutible a la taula i no són objecte de tants debats apassionats perquè no interessen a ningú. O això deuen pensar els que amb ànim de salvar el món casteller de les injustícies no fan mai esment de determinants castells no tradicionals. Potser és que no afecten segons quines colles i a les que si els afecta ja els està bé la incongruència.

Els castells de cinc de base estan puntuats per sobre dels de set castellers de base, tots. El 5de9f, se n’han fet 159 des de 1994, val més que l’únic 7de9 amb folre vist a la història (Castellers de Vilafranca, 2012). La manca d’assiduïtat del 7de9f es podria entendre com a justificació de la seva complexitat o podria ser també entès com a raresa no secundada. Però la discriminació dels set vers els cinc és més manifesta en els pisos inferiors on si és un castell utilitzat. Durant el 2018 s’han descarregat vint 5de8 per part de sis colles de 9 (no de gamma extra), en canvi tan sols  s’han realitzat quatre 7de8 i per part de només dues colles que curiosament enguany no han fet el 5de8 –més un colla que ha no ha revalidat la condició de colla de 9: els Nens del Vendrell van estrenar el 7de8 per Santa Teresa, no l’havien fet mai, en canvi tenen deu 5de8 descarregats en el seu historial–. En l’històric tan sols hi ha una colla que hagi fet el 7de8 i no el 5de8: els Xics de Granollers, que van fer tres 7de8 –un de coronat–  per tres intents de 5de8 –un de desmuntat–. Possiblement en els vuit pisos és on el cinc sembla més difícil que el set. En aquest nivell la posició menystinguda del 7de8 està més agreujada degut al 2de8f –que puntua més, tot i ser més habitual–. Els Nens tornen a ser l’excepció que confirma la regla: enguany amb un 7de8 però sense descarregar la torre folrada –però amb un cinquantena en els seu llarg historial–. Els vendrellencs han optat pel 7de8 com un incentiu en una temporada mancada d’alegries, tot i això l’havien assajat abans d’esdevenir colla de 9 i mai van trobar les condicions de provar-lo. Per contra, els Xiquets de Tarragona, colla de 9 i que va fer gamma extra, encara no ha pogut mai amb el 7de8 –enguany l’han desmuntat tres vegades–. La Colla Vella no l’ha provat mai i colles de 9 novelles com Marrecs Salt o Castellers de Sant Cugat en tenen un de sol.

En els set pisos passa exactament el mateix que en els vuit pisos. El 7de7 està menys a l’abast i els resulta més difícil a les colles de la gamma alta de 7. Tretze colles han fet el 5de7 en la passada campanya, però tres ni tan sols han provat el 7de7. Les deu colles que han fet el 7de7 han fet en més ocasions el 5de7. En quantitat de realitzacions, la diferència és de més del doble de 5de7 (85) que 7de7 (36). En percentatge d’efectivitat també és major en el cinc que en el set –tant en vuit pisos com en set altures–.

En els sis pisos el cas encara és més accentuat. El 5de6 el van fer treta-vuit colles de 7 o de 6 i amb un centenar de realitzacions. En canvi el 7de6 el van fer només nou colles –tan sols uns colla de 6, els Castellers de Mediona– i amb tot just una desena de culminats entre totes les de colles de set.

Amb totes aquestes dades, vistos els debats sobre la puntuació, podem pensar que el set no li importa a ningú o que simplement el set no és objecte de desig de les colles més grans. I en tant, els que opinen o decideixen, fan el buit a l’aneguet lleig dels castells.

CARLES ESTEVE