Tots Sants a sol i ombra

La diada dels Castellers de Vilafranca, Tots Sants, ha tingut moments brillants i de decepció. Els verds han confirmat que són els reis del 3de10 emmanillat però no han pogut amb torre desfolrada. Els Capgrossos de Mataró també han mostrat el seu domini amb el 2de9 emmanillat però, com els verds, han fracassat amb el 5de9f. Els Xiquets de Tarragona han pogut fer un castell de 9 i els Castellers de Sants s’han presentat amb bàsics de 8. Una diada on el sol ha escalfat l’ambient hivernal, però no l’ambient fred que ha anat agafant la cita d’avui.

L’actuació d’aquest primer de novembre no passarà a la història per cap de les quatre colles. Tot i que havia començat prou bé. Els Castellers de Vilafranca han descarregat un treballat 3de10 amb folre i manilles de sortida –el quart completat dels quatre que han provat–. Els vilafranquins són l’única colla que ha completat un castell de 10 enguany. Després han atacat la torre de 8 sense folre, que dimarts van completar a l’assaig amb xarxa, la bèstia indomable ha patit una forta revinclada durant l’ascens i que no han pogut salvar. Els de Cal Figarot n’havien coronat dos enguany i completar-la era un dels objectius del dia –no deixaven la torre en intent des del Concurs del 2010–. Després han refet el programa i han optat per un valor potent i segur: han descarregat, amb esforç, la torre de 9 emmanillada número 12 de l’any –totes les que han provat i factor clau en el domini de les manilles de cara el 3de10fm–. Els verds han volgut anar a més i aquest cop els ha fallat el 5de9 amb folre que ha pujat massa remenat. La supercatedral no és un habitual en el repertori dels de la camisa verda i enguany s’havia pogut veure a Vilanova i l’anterior datava de Tots Sants 2014 –no el deixaven en intent des de de Tots Sants del 2007–. Han tancat la diada amb el dotzè 4de9 amb folre de l’any i en tanda de pilars amb el nou espadat de 6. Un resultat en consonància amb la temporada que han fet i on, com avui, el 3de10fm és el gran premi del qual poden presumir.

Els Capgrossos de Mataró també n’han fet una de freda i una de calenta. Han sumat el desè 3de9f de l’any de forma impecable i han descarregat amb treball el tercer 2de9fm de la temporada. Tot plegat sense cap ensurt en aquest any. A la tercera ronda han volgut reeditar el 5de9f i l’han presentat nerviós i han decidit baixar-lo sense poder evitar la caiguda –primera llenya de l’any en un castell–. Van completar la supercatedral al Concurs i per les Santes en van desmuntar dos. En conseqüència, els blaus, han posat el fre de mà i han tancat amb el 4de8. Els de Mataró tenen per davant encara la diada Mariona Galindo Lora a casa seva i la Diada de Minyons a Terrassa. El pilar de 8 emmanillat és una de les cartes a estrenar.

Els Xiquets de Tarragona han començat bé amb el tercer 3de9f complet de l’any, però, després s’han mostrat amb dubtes i han desmuntat dos castells. Han desfet un intent de 7de8 i un de 4de9f. Han reconduït la diada amb el sisè 5de8 descarregat de l’any i un 4de8. Els Castellers de Sants s’han presentat tocats i s’han conformat amb el doblet bàsic de 8 i un 7de7 que ha deixat el llistó molt avall. Els borinots han actuat condicionats per les darreres caigudes i no han pogut fer l’actuació que els hagués agradat en una cita i plaça com aquesta.

Diada de Tots Sants a Vilafranca:

  • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm, (i)5de9f, 4de8
  • Castellers de Sants: 3de8, 4de8, 7de7
  • Castellers de Vilafranca: 3de10fm, (i)2de8sf, 2de9fm, (i)5de9f, 4de9f, Pde6
  • Xiquets de Tarragona: 3de9f, (id)7de8, (id)4de9f, 5de8, 4de8

Foto 1: 3de10fm dels Castellers de Vilafranca

Foto 2: 2de9fm dels Capgrossos de Mataró

Foto 3: 3de9f dels Xiquets de Tarragona

Foto 4: 3de8 dels Castellers de Sants