El Top 30 de les millors diades

La temporada 2018 va deixar grans actuacions per la galeria de les millors de la història. Tot i això, en el Top 30, en menor quantitat que el 2017 –que ja va ser menys que el 2016–. En destaca la segona millor de tots els temps amb el sistema de tres millors construccions. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va ser la formació que va col·locar més diades a les quatre taules, però, també van entrar grans actuacions per la història els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. El nivell és tan alt que cada any costa més entrar registres i algunes actuacions –mancades d’un tercer castell límit– no apareixen en el selectiu llistat. Alguns dels grans castells del 2018 es van fer en diades amb rondes en blanc o  acompanyats de castells de menys nivell i això va fer que no vagin entrar algunes d’aquestes grans gestes del 2018.

Fórmula tres castells i pilar

Dos resultats van accedir en el capítol de la diada més completa –lluny de la primera posició que segueix sent dels Castellers de Vilafranca i per triplicat. La Colla Vella va fer un gran Sant Fèlix 2018 i va igualar l’actuació realitzada a Vilafranca l’any 2015: 4de9sf, 2de8sf(c), 4de9fp i Pde8fm. El 2015 van fer un intent fallit de 3de10fm i el 2018 un intent desmuntat de 4de10fm. Apareixien com el 8è millor resultat, comptant-ho tot, i la tercera actuació més completa dels rosats. L’altra novetat va ser per la diada de Les Neus de Vilanova 2018 dels Castellers de Vilafranca: 3de10fm, 5de9f, 2de9fm i Pde8fm. El 22è resultat més complet: el menor dels disset que tenen els verds en el llistat. La Colla Vella en té nou i els Minyons de Terrassa quatre. 

Fórmula tres castells i pilar (tot descarregat)

Tres actuacions amb tot descarregat, del 2018, van entrar a la taula. En aquest únic cas amb els Castellers de Vilafranca amb el millor resultat de l’any. L’actuació de Vilanova es va situar com l’onzena més completa i completada: 3de10fm, 5de9f, 2de9fm i Pde8fm –igualant la dels Minyons de Terrassa per Sant Narcís 2015–. La segona millor de la temporada va ser per la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la del Catllar 2018, que és l’única nova entrada dels liles en les quatre taules. El resultat va situar-se al lloc divuit de la general i segon de la colla: 4de9fa, 5de9f, 9de8 i Pde8fm. La Colla Vella va col·locar la seva actuació a l’aniversari dels verds en el 20è lloc: 2de8sf, 5de9f, 9de8 i Pde7f. Els Castellers de Vilafranca tenen disset resultats –amb el millor de totes repetir tres cops–, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella cinc i la Jove de Tarragona tres. 

Fórmula tres millors construccions

Comptant les tres rondes castelleres, durant el 2018, es va aconseguir la segona millor diada de tots els temps. L’actuació de la Colla Vella al Concurs va situar-se per darrere de la millor dels rosats –Santa Úrsula 2016–. Les tres rondes prèmium dels vallencs a la TAP van ser d’antologia: 2de8sf, 4de9sf, 3de10fm(c). Una altra actuació de la Colla Vella, Sant Fèlix, va entrar al lloc 11è: 4de9sf, 2de8sf(c) i 4de9pf –el mateix resultat del 2015–. A tres rondes castelleres, els de la camisa rosada marquen la diferència amb les dues millors, però no en quantitat. Els verds tenen dinou actuacions de les 30, la Colla Vella en té nou, i els Minyons dues. 

Fórmula tres millors construccions (tot descarregat)

La Colla Vella també va ingressar dos resultats amb tres estructures descarregades. L’actuació de Sant Fèlix va situar-se també al lloc onzè. La que va efectuar en el seu 70è aniversari dels vilafranquins va entrar al lloc quinzè. Els Castellers de Vilafranca van situar la diada de Les Neus al lloc setzè. Amb tres construccions completades, la Colla Vella manté el lideratge amb Santa Úrsula del 2016. El segon lloc és per als verds amb Tots Sants 2015. Dels 30 millors resultats: quinze són dels verds, vuit dels rosats, sis dels malves i un de la Jove de Tarragona.  

JORDINA ARMILLA

Foto: La Colla Vella celebrant el 2de8sf del Concurs (F. Laura Rodríguez)