La fita més solidària

Els caps de colla dels Moixiganguers i les colles del Prat i de Castellar, amb els representants d’Estrella Damm, Gallina Blanca i el baròmetre Casteller

Tres colles van rebre, dissabte a Valls, el premi Baròmetre Casteller que patrocina Estrella Damm en el marc de la XIII Nit de Castells: Moixiganguers d’Igualada per haver estrenat els 9 pisos, i els Castellers del Prat i els Castellers de Castellar per haver descarregat les seves primeres construccions de 7. Els Moixiganguers també van anunciar l’ONG a qui destinen el premi solidari en forma de palet alimentari: el Banc de Queviures d’Igualada.

Els Moixiganguers d’Igualada van marxar amb les mans plenes de la gala, amb el trofeu Baròmetre Casteller com a nova colla de 9, i amb el premi a la Colla de la Temporada. Però, a més, van anunciar que destinen el premi Baròmetre Solidari a una entitat benèfica del seu municipi com a retorn al suport rebut. 

Els Moixiganguers d’Igualada amb els dos trofeus de la Nit de Castells

Jordi Moreno, cap de colla dels de l’Anoia, va subratllar que “és un orgull rebre aquests reconeixements i què són a molts anys de feina d’assajar i picar pedra per fer grans castells”. A més, va valorar de forma molt positiva que les colles de gamma extra els hagin reconegut aquesta feina amb el premi de Colla de la Temporada. Els igualadins van recollir el trofeu amb forma de 9 del Baròmetre Casteller, el guardó de colla de l’any i van anunciar que destinen els palets de menjar Gallina Blanca del premi Baròmetre Solidari al Banc de Queviures d’Igualada. Durant les primeres setmanes del 2019 l’entitat social rebrà els palets de caldo que cedeix la marca alimentària a les colles que han pujat a 8, 9 o 10 pisos.

Amb els Moixiganguers ja són quinze les colles que han pogut cedir el premi solidari a una ONG. L’any passat va ser dos palets de tetrabrics de  caldo (més de 1.000 litres) per cada entitat destinatària  En els darrers anys s’han distribuït palets solidaris Gallina Blanca a diferents localitats de Catalunya i les Balears seguint les indicacions de les colles.

 • Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau a l’Escola La Muntanyeta de Tarragona APPC
 • Castellers de Sabadell al Rebost Solidari de Sabadell
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona a la Creu Roja de Tarragona
 • Castellers de la Sagrada Família a Can Roger
 • Nens del Vendrell a Càritas del Vendrell
 • Al·lots de Llevant a la Fundació Trobada de Manacor
 • Castellers de Badalona a l’ONG Proactiva Open Arms amb seu a Badalona
 • Xicots de Vilafranca al Rebost Solidari de Vilafranca
 • Xiquets de Hangzhou al menjador social La Taulada de Valls
 • Marrecs de Salt al Centre de Distribució d’Aliments de Salt
 • Tirallongues de Manresa a la Fundació Rosa Oriol de Manresa
 • Castellers de Berga a Càritas de Berga
 • Colla Jove de Barcelona a Càritas de Sant Andreu de Palomar
 • Castellers de Sant Cugat a Càritas de Sant Cugat del Vallès

Al premi solidari hi accedeixen les colles que han descarregat per primer cop un castell de 8, 9 o de 10. Enguany ha estat un sòl cas.

Dissabte, a més dels d’Igualada, van rebre el trofeu amb forma de 7 dues colles: els Castellers del Prat de Llobregat i els Castellers de Castellar del Vallès.

Xavier Ubeda, cap dels potablava del Prat, va declarar que aquests castells de 7 ha suposat “entrar de ple en el món casteller després d’uns primers anys fent castells de 6” i va recordar que ho han fet en tan sols quatre anys i amb molta gent que no havia fet mai castells. Gerard Rosell, cap dels capgirats de Castellar, va dir que els omple d’orgull el premi i que espera que “ens serveixi per seguir endavant i fer créixer la colla”. 

CARLES ESTEVE

Articles relacionats

El 2de8sf de la Colla Vella, Lluís Lirón, el Vendrell i els Moixiganguers protagonitzen la Nit de Castells