La Nit estrena guardó

Tot és a punt per a la tretzena edició de la Nit de Castells, que se celebrarà aquest dissabte al Centre Cultural de Valls. La Nit es vol dedicar a recordar els inicis del món casteller, i per això estrena nou guardó, que es lliurarà a tots els premiats: un zoòtrop creat per l’artista Violeta Bofarull.

Violeta Bofarull, que treballa dins l’equip de la directora artística de la Nit, Maria Roig, ha estat l’encarregada de crear el premi en forma de zoòtrop, un dels invents més coneguts i que ens traslladen a la segona meitat del segle XIX, abans de la creació del cinema, per veure imatges en moviment. La Nit de Castells tindrà com a fil conductor la història i aquest missatge estarà reforçat per imatges d’arxiu. Una d’aquestes estarà dotada de moviment dins el zoòtrop, on es podrà veure un castell en moviment.

El zoòtrop està format per un tambor circular amb unes petites escletxes homogèniament distribuïdes a la seva part superior i una tira d’imatges, que descomponen un moviment cíclic. Quan el tambor gira en mirar a través d’una de les escletxes, s’obté la il·lusió del moviment.

La Nit de Castells és una iniciativa impulsada per la Revista Castells i organitzada conjuntament amb TAC12 i l’Ajuntament de Valls, que cada any reuneix a les colles i al conjunt del món casteller. Durant la Nit es lliuraran deu guardons, vuit d’ells vinculats a la darrera temporada castellera (Colla de la temporada, Moment, Plaça, Imatge, Descarregat, Fotografia i Baròmetre Casteller), mentre que dos van més enllà i premien la Trajectòria Castellera i l’Ambaixador dels Castells.

Foto: Violeta Bofarull, creeadora del zoòtrop; Marc Ayala, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Valls, i Maria Roig, directora artística de la Nit

Articles relacionats:

60 fotografies participen en el concurs professional de fotografia

Repsol renova l’aposta per la fotografia castellera

La XIII Nit de Castells farà un viatge al passat

La Nit de Castells s’avança al desembre com a festa de cloenda de la temporada