Resum 2018: colles de 10 i desfolrades

Any contrastos: més tècnica i menys cordons

La temporada 2018 ha tingut de tot, com és habitual, amb moments brillants i moments de decepció –a tots els nivells–. Però els extrems s’han accentuat: s’ha constatat un augment del nivell tècnic de les colles, però hi ha hagut una baixada de camises i del nivell en la mitjana de cada categoria. Per dalt s’ha mantingut el nombre de colles de gamma extra i de 9, però amb menys realitzacions.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha regnat durant la temporada, amb aparicions estel·lars dels Castellers de Vilafranca amb el castell de 10 i de la Colla Joves Xiquets de Valls amb els desfolrats –tot i que les dues colles van fer una temporada irregular–. La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha reclamat el seu lloc en el Top 4 al coronar castells de 10.

Glòria a la Vella més lluitadora

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha marcat el ritme de la temporada i ha acabat vencent els castells desfolrats, guanyant el Concurs, imposant-se per Sant Fèlix, però perdent per Santa Úrsula al cercar “l’impossible”.

La Colla Vella ha fet més castells grans que mai: 48 descarregats i 6 coronats –de 4de9f en amunt–. Ha estat  la colla amb més registres de 9, de gamma extra i de castells desfolrats. En canvi, no ha pogut completar cap castell de 10. Un dels èxits més destacats va ser el 2de8 sense folre que ha pogut  completar per primer cop i en tres ocasions més. Han passat de tenir-lo vençut a exhibir-se amb canvis i fer-lo valer per guanyar el Concurs. L’havien coronat en sis ocasions, un l’any 2017, i en dos mesos i mig l’han completat quatre cops: van estrenar el 2de8sf per sorpresa a Vilallonga del Camp (29 de juliol) i van confirmar-lo a Vilafranca a l’aniversari dels verds (18 d’agost). Per Sant Fèlix(30 d’agost) el van coronar i per la vigília de la Diada Nacional (10 de setembre) el van descarregar a Valls. Al Concurs (7 d’octubre) el van tornar a completar, amb la dificultat afegida de substituir un terç lesionat i un quart de recanvi, i van guanyar el títol.

4de9sf descarregat per Sant Fèlix (F. Fèlix Miró)

El 4de9 sense folre ha estat el seu altre castell estrella: han descarregat els cinc que han provat i han allargat el rècord de sis completats consecutivament: en porten tretze en el seu historial de domini aclaparador del castell total. Durant el 2018 han tret molt profit dels castells nets, però no dels castells de 10. Han recuperat el 3de10fm –carregat dos cops– i han perdut el 4de10fm: a la Firagost van carregar el 3 a Valls, a Sant Fèlix van desmuntar el 4, a les festes de Santa Tecla a Tarragona van ensopegar amb el 4, al Concurs van coronar el 3 –amb el que van confirmar la victòria– i per Santa Úrsula van desmuntar el 3. Un resultat insuficient amb els 10 pisos, comparant amb el curs anterior, i amb intercanvi de castell: el 2017 van poder completar el 4de10fm i no van tenir encert amb el 3de10fm. Amb tota la feina feta, els rosats, van somniar reptes majors i per Santa Úrsula van buscar el 2de9 sense manilles– va fer llenya amb l’aixecador col·locant-se– i van provar sense èxit l’inèdit 3de9 sense folre –va cedir amb dosos posats–.

 La temporada de la Colla Vella va tenir el seu pròleg a Sicília, on van fer el seu primer castell de 8 al març –2de8f inclòs–, i amb els primers castells de 9 al maig. El 3 de juny van sorprendre a la Selva del Camp amb el 5de9 amb folre més matiner de la història, per Completes amb el 9de8 i per Sant Joan novament donant un cop de puny sobre la taula amb el 3de9f i4de9f simultanis i reeditant l’èxit del 4de9 amb folre i pilar del 2016, que van acompanyar del 5de9f. Al juliol van viatjar a Washington, on van signar la millor actuació castellera en terres americanes: 4de8p, 3de8, 4de8 i pde6. De retorn a casa, al juliol, van fer el 9de8 a Altafulla i al barri de les Vivendes de la Colla Vella. El 29 de juliol van tornar sorprendre amb el 2de8sf a Vilallonga del Camp, on a més van fer el 9de8. El primer d’agost, a la Firagost, van confirmar el 4de9fp i el 5de9f i van coronar el 3de10fm –la primera caiguda de l’any–. A la Bisbal van tornar a oferir el 5de9f i el 9de8, però el 4de9fp els va quedar coronat. Tres dies més tard van brillar a Vilafranca, en el 70è Aniversari dels Castellers de Vilafranca, descarregant el 2de8sf i amb el 5de9f i el 9de8 d’acompanyament. Al Catllar van brillar amb el 4de9sf i el 4de9fp, però van caure en carregar el 5de9f. L’endemà a l’Arboç van completar el 5de9f i 9de8. Per Sant Fèlix van fer la seva actuació més completa de l’any: 4de9sf, 2de8sf(c), 4de9fp i l’estrena del nou pilar de 8 amb folre i manilles. La vigília de l’11S va poder descarregar el 2de8sf a casa, van fer el darrer 4de9fp de l’any i van només coronar el 9de8. El primer diumenge de Festes de Santa Tecla van triomfar amb el 4de9sf, però van topar amb el 4de10fm en el que va sortir lesionat una de les peces fonamentals dels castells més difícils. Els rosats van saber recompondre el seu tronc en temps rècord i al Concurs van fer la seva millor actuació de l’any amb els dos desfolrats complets i el castell de 10 coronat, utilitzant tan sols tres rondes. Per Santa Úrsula va apuntar més alt i van sumar un nou 4de9sf, però van fallar amb els altres reptes.

Va ser un any intens i amb molts moments històrics per a la Colla Vella al guanyar el seu novè títol del Concurs divuit anys després del darrer.

La Joves s’aferra als desfolrats

2de8sf per la Firagost (F. Pere Toda)

La Colla Joves Xiquets de Valls ha tirat d’allò què sap i pot fer millor: els castells sense folre. Ha donat la campanada en diverses ocasions i per Santa Úrsula van sortir airosos, però al Concurs no els va sortir bé la jugada neta.

 La Joves ha fet més castells que el 2017: trenta-dos bàsics de 9 i deu gamma extra –nou desfolrats i un 5de9f(c)–. Els vermells no han tingut terme mig i la gamma extra més convencional l’han deixada aparcada. Tampoc no han tocat el castell de 10 i l’aposta cap als castells sense folre ho ha centrat tot amb un bon resultat amb el 4de9sf a final de temporada i un domini amb el 2de8sf que ha anat de més a menys. Van treure ben d’hora el 2de8sf: per Sant Joan van coronar el més matiner de la història. A l’agost, tres més de complets: Firagost, la Bisbal i Sant Fèlix. Però després el van deixar només coronat en tres ocasions més: Concurs, Santa Teresa i Santa Úrsula. L’altra castell prèmium va ser el 4de9sf que van recuperar al Vendrell i van confirmar a Valls –no el coronaven des del 2016 i no el completaven des del2013–. El castell total ha anat de menys a més: al Concurs el van desmuntar dos cops i després van encadenar els dos consecutius descarregats –mai abans no ho havien fet–. Tret d’aquest dos castellassos van quedar orfes de gamma extra: un 5de9f carregat de tercer millor castell. Van acabar provant sense encert el 3de9 sense folre, insistint amb el programa net, i sense abordar els castells de10.

La collita de castells de 9 la Joves va ser gran i va començar el juny a la Diada del Pati. Per Sant Joan van coronar el castells més valuós de la diada: 2de8sf(c), però van quedar curts amb la resta de programa. Al juliol van viatjar als EUA on van coronar el 2de8f(c) com a més destacat. En tornar van retornar els galons de 9 a la Riera de Gaia. A l’agost van fer el millor castell de tres grans cites de màxima rivalitat, van descarregar el 2de8sf, però novament sense fer una actuació plena: a la Firagost van deixar coronat el 4de9f, a la Bisbal van desmuntar el 5de9f i per Sant Fèlix van coronar el 5de9f –un èxit a mitges–. Per la Mercè, al setembre, es va evidenciar que el 2de8sf tenia problemes i el van desmuntar. Al Concurs el van coronar de sortida i van fer dos intents desmuntats de 4de9sf que apuntaven maneres –el treball amb el 3de9sf els va portar a tenir a l’abast el castell total–. Van quedar lluny de la clàssica neta que buscaven i van acabar cinquens a la TAP. Per Santa Teresa es van refer amb el primer 4de9 sense folre descarregat al Vendrell que va ser balsàmic tot i tornar a només coronar el 2de8sf. Per Santa Úrsula van complir amb mig programa, novament amb el 4de9sf descarregat i 2de8sf carregat, però en van tenir suficient per guanyar. Els dos intents de 3de9sf no van anar bé, tot i que van poder desmuntar-ne un.

La Colla Joves van acabar l’any amb un somriure a la boca, sentint-se guanyadors de la mare de totes les diades, i amb les espatlles cobertes pel rendiment dels castells desfolrats.

L’any més difícil dels verds

3de10fm dels Castellers de Vilafranca al Concurs (F. Fèlix Miró)

Els Castellers de Vilafranca no han estat els verds dels últims anys i s’han vist superats. Tot i ser l’única colla que ha descarregat castells de 10, no han completat cap desfolrat en l’any que valien més. Han perdut castells i el liderat.

Els verds han baixat el ritme i, en conseqüència, el nombre de grans castells de gamma extra: en la categoria màxima han passar de deu a sis castells entre desfolrats i de 10. El 3de10 amb folre i manilles ha estat el seu castell i han pogut presumir de ser els únics de completar els 10 pisos. A Vilanova, el 28 de juliol, van revalidar el 3de10fm més matiner de la història. Hi van tornar per Sant Fèlix, al Concurs i per Tots Sants –tan sols el 2016 van fer-ne més–. Amb aquests, els de Vilafranca han arribat als trenta 3de10fm en el seu historial –entre coronats i finalitzats– i el darrer intent fallit el tenen del 2011. Una efectivitat que no han tingut amb el 4de10fm, que novament se’ls va negat: van fallar per Sant Fèlix i al Concurs. La torre de 8 sense folre va ser cruel amb els verds i no es va deixar vèncer en l’any que si ho van fer les de Valls. A l’assaig l’han completada, però a plaça només es va deixar domar a mitges per Sant Fèlix i al Concurs –va ser l’espasa de Dàmocles: la que tant els havia donat i que enguany els va treure–. Tampoc no van arribar a provar el 4de9 sense folre, que havien completat cinc cops entre 2012 i 2016–. Van estar per sota del seu nivell i van ser superats per la millor versió de la Colla Vella.

La temporada dels verds va ser irregular i marcada per diverses caigudes inesperades. Al maig van caure amb un 3de9f carregat a Sants, que trencava una ratxa de noranta-quatre consecutius sense caure, i a Berga van fer un intent fallit de 3de8 amb l’agulla –n’havien descarregat trenta-cinc des de la seva invenció el 2006–. A l’agost, abans de Sant Fèlix, van deixar en intent un 3de9f a la diada del seu local –des del 2012 que no els passava– i a la Bisbal van caure malament del pde8fm carregat. Tot i aquest panorama complicat van poder trobar recanvis per plantar cara i aspirar a tot. El ritme va ser més pausat i sense voler vèncer arreu. Al juliol van portar la torre emmanillada al Pla de la Seu de Tarragona i les Santes de Mataró i en va sumar dotze en tota la temporada: castell bandera en algunes diades i de recurs al Concurs i Tots Sants. Van fer plaça de 9 la vila d’Orio (Euskadi) i a finals de juliol, a Vilanova, van reivindicar-se amb la que va acabar sent la seva actuació més completa de l’any: 3de10fm, 5de9f, tde9fm i pde8fm. A destacar la supercatedral, que no feien des del 2014, i l’estrena de l’espadat emmanillat que va acabar sent l’únic que van completar. Les caigudes els van deixar tocats i a l’agost no van treure la seva millor versió fins a Sant Fèlix, on van brillar amb el 3de10fm, però sense poder arrodonir una gran diada: torre neta carregada, intent de 4de10fm i vençuts. El setembre a Tarragona, per Santa Tecla, i a casa, per Sant Miquel, van fer la torre emmanillada. Van arribar al Concurs reanimats i van poder completar el castell de 10 i coronar una altra torre de 8 sense folre, però insuficient per revalidar el títol. Per Tots Sants van treure pit novament i van tornar a descarregat el castell de 10, però la bestia indomable va quedar en intent i també el 5de9f, que va escenificar les llums i ombres de la temporada del seu 70è aniversari.

La Jove entre les quatre millors

3de10 amb folre i manilles de la Jove carregat per la diada de Santa Tecla (F. Fèlix Miró)

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha fet castells de 10 per tercer any consecutiu i és manté dins del grup de colles amb castells més que extraordinaris. A més, han afegit el 4de9 amb folre i l’agulla al seu currículum i han tornat a ser els reis del pilar emmanillat.

La Jove de Tarragona segueix demostrant que és una de les millors castells del moment, independentment si va o no a Sant Fèlix. Els seus números són de colla Top i, per tercer any consecutiu, han pogut fer l’aleta del 3de10fm: per Santa Tecla i al Concurs. Van mantenir el volum de grans castells, però amb algun canvi de cromo. No van optar pel 4de9 sense folre, que van coronar el 2017, van decantar-se pel 4de9fa –que van descarregar dos cops– i van descartar el 3de9fa, que havien fet les dues campanyes anteriors. Van baixar amb el 5de9f, però van seguir dominant, com ningú en els dos darrers anys, el pde8fm. El 2de9fm segueix sent una pedra a la sabata, amb un de coronat, i el 9de8 un recurs més habitual, en part com a treball d’un hipotètic 9de9f que van assajar bona part de la temporada.

La temporada de castells 9 per als liles va començar el juny al Pati de Valls i van mantenir en aquest nivell tot el mes. No van optar a fer el 9de8 per Sant Joan –com si havien fet el 2017–. El juliol van retornar els galons de 9 a la plaça de Cambrils i van descarregar el 5de9f a Torredembarra –el primer gamma extra completat en aquesta localitat–. A Vilanova, per les Neus, van tornar a fer el 5 folrat i van estrenar el pilar emmanillat i el 9de8. També van fer el 9de8 a Vilallonga del Camp i a Llorenç del Penedès –el castell més valuós vist en auqesta localitat–. Però per Sant Magí van patir un revés amb el 5de9f carregat –en portaven nou consecutius complets– , van insistir amb el 9de8 i van coronar l’únic 2de9fm de l’any –el 2017 el van completar per primera vegada i dos cops–. Al Catllar van treure la seva millor versió i van fer per primer cop el 4de9 amb folre i l’agulla i van signar un pòquer extraordinari en la que va acabar sent la seva diada més completa de l’any: 4de9fa, 5de9f, 9de8 i Pde8fm. L’endemà a l’Arboç van repetir, sense el 4de9fa, i van tancar un gran agost sense la pressió d’haver d’anar a Sant Fèlix. L’11 de setembre a Tarragona van fer el 9de8 –com el 2016– i el primer diumenge de Festes de Santa Tecla van tornar a topar novament amb el 5de9f, que van només carregar, però van saber refer-se amb el 4de9fa, 9de8 i pde8fm. El castell de 10 el van guardar per al dia 23 i el van poder coronar per primer cop el dia de la patrona. L’actuació no va sortir rodona i el pilar emmanillar també va quedar carregat i prou. Al Concurs van poder completar el 5de9f de sortida i novament van coronar el 3de10fm. No van anar més enllà i van cloure amb el 9de8 i el tercer lloc. Al Vendrell van arribar condicionats i van desmuntar el 5de9f per cloure un any d’alts i baixos.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Resum 2018: Colles de gamma extra

: