Resum 2018: colles de gamma extra

Les tres colles que han fet gamma extra el 2018, però que no han arribat a les construccions de 10 o desfolrades, han presentat un balanç on el més important ha estat conservar la condició. Són els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants, que han tancat una temporada de manilles, però amb uns registres inferiors als que haguessin desitjat.

Els Capgrossos mantenen la supercatedral

5de9 amb folre dels Capgrossos al Concurs (F. Fèlix Miró)

Els Capgrossos de Mataró han manteningu el tipus, que tal com ha anat la temporada en general ja és molt, i van acabar en un lloc de privilegi al Concurs i en el còmput general: la pluja i l’allargada de la temporada van impedir saber fins on poden arribar.

Els de Mataró van fer menys grans castells que el 2017: tan sols divuit, per trenta-dos del curs anterior. Després del Concurs, la temporada se’ls va fer llarga. Sense Sant Narcís i amb una Diada de Minyons passada per aigua van deixar al tinter part del que hagués pogut ser.

Per les Santes van signar la tripleta de 9: el segon 2de9 amb folre i manilles completat a la seva Festa Major. També van desmuntar dos cops el 5de9 amb folre –el 2017 el van poder completar en aquesta diada–. A la TAP van brillar com mai no ho havien fet en un Concurs i van ajuntar el 5de9f i el 2de9fm per quart cop en la seva vida –això els va servir un meritori quart lloc–. Per Tots Sants van tornar a emmanillar-se i van fer un intent de 5de9f, en la que va ser l’única caiguda en un castell en tota la temporada. També van deixar un pilar de 7 amb folre coronat i un completat, que no van poder pujar un pis més en el que va ser un final aigualit de curs.
Estar a punt per oferir la seva millor versió per les Santes i mantenir el ritme fins al darrer compromís de l’any per aspirar a tot és el que han de treballar els de Mataró. Tenen qualitat tècnica per fer el que fan amb major assiduïtat i amb més camises fins i tot per pensar a fer el salt.

Uns Minyons de transició?

Pilar de 8 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa a la Diada de la Colla

Els Minyons de Terrassa s’han quedat sense castell de 10 i amb un curt ventall de gamma extra. La renovació, després de quatre anys fantàstics, els ha deixat orfes de castells de la màxima categoria: sense encert amb l’inèdit 2de8sf malva i sense provar cap castell de 10 –tampoc el 4de9sf que va fer per darrer cop el 2001, quan un dels caps de colla del 2018 va fer d’enxaneta–. En l’any del 20è aniversari de dues proeses malves –els primers 4de9sf i 3de10fm descarregats– no s’hi van atrevir. les màximes construccions van ser el 2de9 amb folre i manilles –del que es commemorava el 25è aniversari de la primera aleta també malva– i el pilar de 8 amb folre i manilles.

Els Minyons van arribar a la seva Festa Major amb pocs castells de 9 i van coronar el 2de9fm. A les Santes van tornar a coronar el 2 emmanillat i van estrenar el 9de8. Per Sant Fèlix van fer un fluix intent de 2de8 sense folre (que havien descarregat abans a assaig) i van tornar a carregar el 2de9 emmanillat i a completar el 9de8. A la Mercè van completar la feina amb el 2de9fm i van encetar un segon tram més engrescador. La suspensió de Sant Narcís els va restar una bona oportunitat per superar-se i a Granollers tampoc van poder dur el pde8fm. En la darrera oportunitat de l’any, desafiant el mal temps, van poder completar un altre 2de9fm i estrenar el pde8fm –els dos de bella factura–. Finalment, el 5de9f no va arribar a temps i no van poder ensenyar tot el que podrien haver fet.

Recuperar camises per tornar a ser de 10 i ampliar la gamma de castells és el que tenen per davant per tornar a estat al lloc on els pertoca.

Temporada estroncada a Sants

TYorre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Sants a la Mercè

Els Castellers de Sants van tenir un mal caure en dues diades del segon tram de temporada que els van deixar fora de joc. Van poder revalidar ben d’hora la gamma extra i tot presagiava un gran any a l’emmanillar la Mercè local, però l’octubre va ser accidentat i van acabar programant castells de 8 a cites com Tots Sants o la Diada de Minyons.

Els borinots van fer la tripleta de 9 a Tarragona a principis de juliol, completant el 2de9fm al Pla de la Seu i repetint l’èxit del 2016. Per la Mercè local van donar un cop de geni en repetir la tripleta de 9 i fer per primer cop un gamma extra en el dia de la patrona de Barcelona. Però a Tarragona van trencar-se totes les previsions del Concurs: primer amb un 3de9f carregat –en portaven una trentena de descarregats sense cap errada pel mig–, que minuts més tard  van completar a la TAP. L’actuació es va tornar a torçar quan van deixar tan sols coronat el 2de9fm. Dues setmanes més tard van voler redreçar la temporada i el 2de9fm va quedar en intent i la colla tocada de veritat. Van posar el fre de mà i condicionats per les baixes van haver de fer un exercici d’humilitat amb castells de 8 a Vilafranca i a Terrassa. La colla havia treballat per fer molt més, però la mala fortuna els van deixar en quadro.

Els de Sants poden revertir la situació i fer gala que són una de les colles més segures i que aposten més per la seguretat. Els bàsics de 9 i el 2 emmanillat saben fer-los i sense entrebancs poden fer molt més.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Resum 2018: colles de 10 i desfolrades