Resum 2018: les colles bàsiques de 7

El 2018 s’ha tancat amb disset colles amb sostre dels bàsics de 7 pisos, ampliant-se el grup amb quatre colles més que el 2017, a causa de l’ascens d’una colla nova i la pèrdua dels castells de la gamma mitjana de 7 de determinades colles. També s’han retrobat amb els castells de 7 algunes colles i d’altres han perdut el nivell. Molts  moviments en el grup més nombrós del panorama casteller. Els Castellers del Prat de Llobregat han estat l’única colla en estrenar els castells de 7. Els Castellers de Castellar del Vallès els han pogut completar per primer cop i s’han retrobat amb els castells de 7 la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès i la Colla Jove de l’Hospitalet. Per contra, els Castellers d’Andorra i els Salats de Súria no han pogut fer fer cap aleta de set.

Els Matossers de Molins de Rei ho han provat, però no han pogut reeditar el 5de7, que portaven fent en les dues temporades anteriors, ni el 3de7 amb l’agulla, que havien recuperat. Els Castellers de Caldes de Montbui no han pogut revalidar el 3de7 amb l’agulla. Tampoc el pilar de 5. Han provat el 5de7 sense èxit –no fan des del 2015– i han sovintejat els bàsics de 7 amb comoditat. Els Xerrics d’Olot han perdut el 4de7 amb l’agulla, que havien fet els dos anys abans, i s’han quedat amb sis castells de 7 –el 2017 en van fer una vintena–. Els Minyons de l’Arboç han perdut el 5de7 i han fet quatre bàsics de 7 en cicle descendent dels darrers anys que no han sabut revertir. Els Castellers de Mallorca han perdut el 3de7 amb l’agulla i s’han quedat més curts amb els bàsics de 7. Han pogut completar el pilar de 5 un cop –no el descarregaven des del 2015–. Tornar a recuperar la gamma mitjana de 7 és el repte d’aquestes cinc colles. 

Els Brivalls de Cornudella han provat per primer cop el 3de7 amb l’agulla i han fet algun castell de 7 més que l’any abans. També han completat amb assiduïtat el pilar de 5, que no feien des del 2015.  Els Esperxats de l’Estany s’han consolidat amb més castells, però sense revalidar el pilar de 5 que els pot obrir portes. Els Xiquets de Cambrils han consolidat el 3de7 i han completat el 4de7 i el pilar de 5, que no descarregaven des de l’anterior etapa a finals del segle XX.  Els Castellers del Prat de Llobregat han fet els seus primers castells de 7, a la primera, i el 3de7 en més d’una ocasió. Han sigut una de les colles que han pujat un pis durant la temporada i ho han fet amb solvència. La Colla Castellera de la Bisbal del Penedès ha recuperat el 3de7 i han incorporat el 4de7 al seu repertori –el primer doblet de 7 de la colla i a més descarregat–. Els Castellers de Castellar del Vallès han culminat la feina iniciada el 2017 quan van coronar el 4de7: han descarregat el 3de7 i 4de7 per primer cop i han confirmat el salt de pis.

Els Castellers de Santpedor han revalidat el 4de7 i han deixat el 3de7 carregat en un any curt de resultats. Els Xiquets de Vila-seca han baixat en nombre de 3de7 i han perdut el 4de7. Els Torraires de Montblanc han consolidat el 3de7 i han recuperat el pilar de 5. Els Castellers de Sant Feliu han tornat a canviar de cromo: han recuperat el 4de7, però en canvi han perdut el 3de7 –al revés de la temporada anterior–. No han revalidat el pilar de 5. Els Vailets de l’Empordà han seguit perdent força i s’han quedat amb un sol 3de7 i sense el 4de7. Per últim, la Colla Jove de l’Hospitalet, colla de 6 el 2017, ha pogut tornar a coronar el 3de7 –com el 2016–, però han abandonat el pilar de 5. L’univers de colles amb sostre de 7 pisos ha estat el grup més gran durant la temporada i ha evidenciat la dificultat que tenen la majoria de  colles per superar-se o fins i tot mantenir el nivell.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Resum 2018: les colles de gamma mitjana i alta de 7

Resum 2018: les colles de 8

Resum 2018: Les bàsiques de 9

Resum 2018: colles de gamma extra

Resum 2018: Colles de 10 i desfolrades