Resum 2018: les bàsiques de 9

Vuit colles han tingut sostre de 9 bàsic durant el darrer curs. Va ser el mateix nombre de colles que el 2017 però amb dos canvis de nom: el retorn dels Xiquets de Reus, l’ascens dels Moixiganguers d’Igualada i el descens a sostre de 8 per als Nens del Vendrell i els Xicots de Vilafranca. Cap de les colles de 9 dels 2018 va fer el 4de8 amb l’agulla ni el pilar de 7 amb folre. 

Els Xiquets de Tarragona suen els 9 pisos

3de9f dels Xiquets de Tarragona per Sant Magí

Als Xiquets de Tarragona els va costar treure el primer castell de 9 i van poder coronar el 3de9f per Sant Magí. Han acabat fent més 3de9f i menys 4de9f que l’anterior curs –el 2017 van sovintejar més el 4de9f que no el 3de9f–. Tres 3de9f descarregats, a més d’un de coronat, i un 4de9f, han estat els seus castells de 9. Han fer amb assiduïtat el 5de8, han perdut el 4de8 amb l’agulla i el pilar de 7 amb folre i han deixat el 2de8f en tan sols coronat. Van provar per primer cop el 7de8 però sense adjudicar-se’l. La millor actuació dels matalassers va ser la tripleta màgica que van fer al Concurs. Durant la temporada han canviat de cap de colla i al final de curs van remuntar –fins i tot assajant les manilles del pilar–. La consolidació dels castells de 9 i recuperar l’ambició de gamma extra està al seu full de ruta –portaven provant o fent gamma extra des del 2012–.  

Els Xiquets de Reus recuperen la condició de colla de 9

3de9f dels Xiquets de Reus al Concurs. Enguany han recuperat els 9 pisos

Els Xiquets de Reus han retornat als nou pisos després del parèntesi del 2017. Els avellana s’han centrar amb els 3de9f i han deixat de fer el 4de8 amb el pilar i l’espadat folrat. Tampoc han provat el 4de9f. Han baixat en nombre de 5de8, però han augmentat el de 2de8f. Van passar per un moment delicat a principis de temporada amb la renúncia del cap de colla –finalment va acabar la temporada amb èxit–. En el darrer tram van poder completar en tres ocasions el castell de 9, més un de coronat, i va ser al Concurs on van obtenir el millor resultat en completar els seus tres millors castells de l’any: 3de9f, 5de8 i 2de8f. Amb aquesta actuació van guanyar ex aequo la sessió del dissabte. Feia trenta anys, el 1988, que van descarregar el seu primer castell de 8 i ara toca consolidar el retorn als castells de 9 i treballar les estructures perdures. 

Moixiganguers: la colla revelació

El 3de9f dels Moixiganguers al Concurs, el primer de la seva història

Els Moixiganguers d’Igualada han estat la colla revelació de l’any. S’han estrenat en els nou pisos, per partida doble, i han consolidat el 5de8 estrenat l’any abans amb quatre catedrals descarregades. El 6 d’octubre van fer realitat el somni del 3de9f, i a la primera, i al Concurs van esdevenir colla de 9. Van compartir, amb els reusencs, el títol honorífic de la sessió de dissabte. Dies després van repetir l’actuació dins del seu local –la millor del seu historial–: 3de9f, 5de8 i 2de8f.  Per la Festa Major d’Igualada van coronar per primer cop el pilar de 6 –l’única caiguda en tot l’any en una construcció de mèrit–. Confirmar al seu ascens serà el gran repte per una colla acostumada a fer passes endavant cada any. 

El 3de9f matiner dels Marrecs de Salt

El matiner 3de9f dels Marrecs de Salt, a casa seva, durant la trobada de colles de l’Eix

Els Marrecs de Salt van confirmar la condició de colla de 9 ben d’hora: al mes de juny, a la Trobada de les colles de l’Eix, van clavar el 3de9f a Salt. Després, però, el van deixar coronat a Vic i a la TAP de Tarragona. Van quedar tocats i amb l’afegit de la suspensió de Sant Narcís per la pluja, que els va deixar  sense una nova oportunitat. Han baixat en el nombre de 5de8, s’han mantingut amb el 2de8f i no han provat el pilar de 6 coronat el 2017. L’actuació del Concurs va acabar sent la més valuosa, tot i coronar el castell de 9: 3de9f(c), 5de8, 2de8f. La més completa va ser la de Salt amb el 3de9f descarregat i amb el 2de8f i 4de8. Tenen el repte de mantenir els nou pisos i buscar algun objectiu nou. També ampliar el nombre de diades grans a prop de casa i fer que Girona capital no depengui de la climatologia de Sant Narcís per ser plaça de 9. 

Un únic castell de 9 dels Castellers de Barelona

El 4de9f dels Castellers de Barcelona al Concurs, l’únic de la temporada

Els Castellers de Barcelona han tancat la temporada amb un sol castell de 9, el resultat més pobre en els darrers sis anys i l’any del 20è aniversari del seu primer castell de 9. Van completar el castell de 9 al Concurs, al segon intent, en la seva millor aparició de la temporada: (id)4de9f, 4de9f, 2de8f, (id)3de8, 3de8. Van fer dos intents fallits de 3de9f per la Mercè al setembre i un intent desmuntat previ a la diada de Màrtirs a Vilafranca. Van canviar de cap de colla i el somni de la gamma extra va quedar aparcat. També han baixat en nombre de 5de8 i han fet més 2de8f. No van buscar el pilar de 6 que havien coronat l’anterior temporada. Una temporada fluixa amb un sol castell de 9 –el 2017 en van fer onze– i que ha de servir com a toc d’alerta i per esperonar una colla que semblava cridada a fer el salt a la gamma extra. 

Un únic castell de 9 també a Gràcia

L’únic 3de9f dels Castellers de la Vila de Gràcia, a la seva Festa Major

Els Castellers de la Vila de Gràcia han revalidat la condició de colla de 9 també amb un sol castell. També van rellevar el cap de colla a mitja temporada i l’any ha estat complicat. Venien de descarregar dos 4de9f el 2017 i han pogut recuperar el 3de9f, però no mantenir el 4de9f que portaven fent des del 2014. Tampoc han pogut revalidar l’únic 5de8 de l’anterior campanya. Han baixat amb el 2de8f i s’han quedat amb un sol 7de8 –n’havien fet set el 2017–. El seu millor dia va ser a la Festa Major de Gràcia quan van vèncer el castell de 9 al tercer intent: 2(id)3de9f, 3de9f, 2de8f i 4de8. Setmanes més tard van fer dos intents desmuntats a la Mercè local i un intent fallit al Concurs. 

A Sabadell, només carregats

4de9f carregat pels Castellers de Sabadell al Concurs

Els Castellers de Sabadell han pogut mantenir la categoria, però només amb els castells de 9 carregats. Des del 2014, quan van esdevenir colla de 9, sempre n’havien completat com a mínim un. Va ser tres castells de 9 carregats en tres intents: el 4de9f(c) a la Festa Major de Sabadell i els dos carregats, 3de9f i 4de9f, al Concurs en la seva millor actuació. Després no van trobar l’ocasió per tornar-los a provar, tot i que el 4de9f(c) del Concurs va quedar a molt poc de completar-se. La colla no va estar agraciada a la plaça. Tampoc han pogut revalidar el 5de8 i han fet un únic 2de8f,  i menys 7de8. Els saballuts són una de les colles consolidades com a colla de 9 i en cinc temporades han fet 25 castells de 9: el 2019 haurien de poder completar-los de nou. 

A Sant Cugat també només carreguen

3de9f carregat pels Castellers de Sant Cugat

Els Castellers de Sant Cugat han pogut revalidar la categoria, però sense completar el castell de 9. Van carregar els dos 3de9f que van provar: per la seva Festa Major i al Concurs. En aquestes dues diades van fer el mateix resultat i la que va acabar sent la seva millor aparició de l’any: 3de9f(c), 5de8 i 4de8. El 2017 havien entrat a la categoria de 9, a final de temporada, amb un 3de9f coronat i un de descarregat. Els gausacs han continuat dominant el 5de8 –amb menys realitzacions– i han abandonat el 2de8f que havien fet a plaer el 2017. Tampoc han revalidat el pilar de 6 que havien completat la temporada anterior. Tornar a descarregar el castell de 9 i reincorporar el 2de8f al seu repertori són els reptes per la nova temporada.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Resum 2018: Colles de 10 i desfolrades

Resum 2018: colles de gamma extra