Resum 2018: les colles de 6

Un terç de les colles convencionals, vint-i-nou, han fet castells de 6 durant el 2018 entre les nacionals i les de l’exterior. Dues colles no han pogut fer cap aleta de 7 i han baixat a la categoria més modesta: els Salats de Súria i els Castellers d’Andorra. Dues altres colles han desaparegut de la llista perquè no han fet cap castell de 6: a la Catalunya Nord, els Angelets del Vallespir, i a les Terres de l’Ebre, els Xics Caleros (que van aturar la seva activitat el 2017).

Les novetats al grup de 6 han estat els debutats Castellers de Mediona, els Xiquets de Torredembarra i els Xiquets de Copenhaguen. Precisament, una de les colles més noves ha sigut la que ha ofert el millor ventall de castells d’entre les més modestes: els Castellers de Mediona han assolit el 2de6, 5de6 i 7de6, l’any del seu debut. També ha destacat la solvència d’una de les colles a l’exterior: la Colla Castellera de Madrid (Espanya) ha completat el 2de6, 5de6, 4de6 amb l’agulla i el pilar de 5. Els gatos han sigut la millor de les colles de l’exterior.

D’altres colles de l’estranger han fet castells de 6 durant l’any: els xilens Castellers de Lo Prado (2de6, 4de6a i 3de6a), els anglesos Castellers of London (5de6, 4de6a i 3de6a), els francesos Castellers de París (4de6a, 3de6a i 3de6), els australians Castellers de Sydney (4de6a, 3de6 i 4de6) i els danesos Xiquets de Copenhagen (3de6). Un nivell assolit per les colles a l’exterior que sovint contrasta amb les dificultats que tenen algunes colles nacionals per oferir una actuació completa de castells de 6 o fer diverses actuacions de 6 durant l’any. Les colles de 6 han tornat a ser el grup més nombrós del panorama casteller i el nombre de castells desmuntats ha evidenciat que hauran de seguir millorant a l’assaig i arribar a plaça amb els castells a punt.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Resum 2018: les colles bàsiques de 7

Resum 2018: les colles de gamma mitjana i alta de 7

Resum 2018: les colles de 8

Resum 2018: Les bàsiques de 9

Resum 2018: colles de gamma extra

Resum 2018: Colles de 10 i desfolrades