Resum 2018: les colles de 8

Onze colles han fet castells de 8 pisos com a sostre durant el 2018: quatre menys que el 2017 i sense cap colla que hagi pujat a la categoria, dada a tenir en compte perquè des del 2009 que s’havien estrenat noves colles de 8. El grup ha perdut quatre colles, que han baixat, i ha tingut altres canvis de noms: dues colles han pujat de categoria i això ha estat compensat per dues formacions que hi han retornat en no revalidar els nou pisos.

A Sant Pere i Sant Pau estrenen 2de8f

2de8f de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau per Sant Magí (Foto: 3 Rondes)

La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau ha incorporat el 2de8 amb folre al seu repertori i ha pogut revalidar el pilar de 7 folrat. També han augmentat el nombre de bàsics de 8, però una caiguda amb l’espadat per Sant Magí els va posar fre a la temporada. El 4de8 amb l’agulla o el 5de8 poden ser les següents passes.

Els Sagals d’Osona han revalidat la tripleta de 8, però, no han atacat el 5de8 estrenat el 2017 i, en canvi, han provat de folrar el pilar sense encert. El 4de8 amb l’agulla o afrontar el castell de 9 són les noves fronteres a explorar.

7de8 dels Nens del Vendrell, que suposava una estrena absoluta de la colla

El 7de8 dels Nens del Vendrell

Els Nens del Vendrell han tornat a tenir sostre de 8 pisos després de tres temporades de 9. Es van ennuegar per Santa Anna amb la torre de 8 amb folre carregada –l’any 2017 en van completar onze–. Tan sols l’estrena del 7de8 i del 9de7 a final de curs els van mitigar un any de pèrdues. La colla té potencial per recuperar part del perdut: no han revalidat el 4de9f, el 5de8, el pde7f ni el Pde6.

Els Tirallongues de Manresa han fet mitja passa endavant amb el primer 2de8 amb folre carregat en els seus 25 anys de vida. Han sovintejat més el 4de8, però, en canvi, no han pogut revalidar el 3de8 estrenar l’any abans. Completar la torre folrada i recuperar el 3de8, per somniar amb una tripleta de 8 manresana, són les seves noves aspiracions. 

Els Xicots, sense els 9 pisos

Els Xicots de Vilafranca han retornat al sostre de 8 després de dos anys amb castells de 9 i s’han quedat amb els bàsics de 8. Han provat el 3de9f i el 4de9f sense cap opció i han descartat la torre de 8 folrada. La clàssica de 8 i molts menys castells de 8 han dibuixat una temporada difícil per als vermells. Recuperar la il·lusió i més camises hauria de ser el primer pas per retrobar-se amb la seva millor versió. 

Els Bordegassos de Vilanova tampoc han pogut revalidar la torre de 8 amb folre, provada un cop, i no han provat el 5de8. Tanquen temporada amb menys bàsics de 8 i amb ganes de fer més que el que han ensenyat a la plaça. Aquest és el seu nou repte. 

Els Castellers de Lleida han provat de folrar-se amb tres intents desmuntats de 2de8f , que no provaven des del darrer carregat el 2014. Els de Lleida han pedut el 3de8, han mantingut el 4de8 i han augmentat els 2de7. Tornar a folrar-se està al seu abast.

Els Castellers de Terrassa no han tingut l’oportunitat de fer una pas endavant amb castells com el 2de8f, 5de8 o 7de8 i s’han quedat amb menys bàsics de 8 i una infinitat de 2de7, vint-i-un, per aspirar a quelcom més. Els blau-turquesa tenen clares opcions de millora en el 2019.

Els Castellers d’Esplugues han pogut revalidar el 3de8, un de sol, però no el 4de8. També han baixat en nombre de 2de7. És l’única colla de 8 sense el carro gros i el futur passar per recuperar el to d’una colla que l’any anterior havia crescut tècnicament.

Els Xics de Granollers no han passat del 4de8 i han perdut el 7de8 i el 3de8, castells que havien assolit i recuperat, respectivament, l’any anterior. Els vallesans han baixat sensiblement amb el carro gros i han pujat amb el 2de7. Garantir la gamma bàsica de 8 i aspirar a quelcom més entra en les seves opcions reals. 

4de8 dels bergadans al Concurs

Els Castellers de Berga van poder revalidar la condició de colla de 8 descarregant per segon any consecutiu el 4de8 i, a més, van sovintejar el 2de7. La colla creix en potencial i es pot consolidar en la categoria. 

La categoria de vuit ha tingut sis baixes cap a altres nivells. Els Xiquets de Reus han tornat a la categoria de 9 i els Moixiganguers d’Igualada han pujat als 9 pisos per primer cop. Per contra, els Al·lots de Llevant, els Castellers de la Sagrada Família, la Colla Castellera Jove de Barcelona i la Colla Jove de Castellers de Sitges no han pogut revalidar els castells de 8 i han tingut com a sostre els set pisos.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Resum 2018: Les bàsiques de 9

Resum 2018: colles de gamma extra

Resum 2018: Colles de 10 i desfolrades